Salut

El Govern demana ara el toc de queda en 62 municipis de més de 20.000 habitants amb més incidència

L’executiu proposa el confinament nocturn en zones amb una incidència superior a 125 casos després que el TSJC tombés la llista de 148 localitats

El Tribunal no decidirà fins dilluns si avala les noves mesures de Salut

El Govern demana ampliar el toc de queda als municipis de més de 20.000 habitants amb una incidència acumulada en els darrers 7 dies (IA7) superior a 125 casos per 100.000 habitants, després que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) tombés la mesura a la majoria de poblacions. La nova resolució, que el TSJC igualment ha d’avalar, prohibeix els desplaçaments entre la 1 h i les 6 h als municipis de més de 5.000 habitants amb una IA7 igual o superior a 250 casos i als de més de 20.000 amb una IA7 superior a 125. En total, serien 62 municipis afectats, entre els quals Barcelona i les altres grans ciutats. El Govern considera la mesura proposada “proporcionada” per controlar la cinquena onada, segons diu en un comunicat.

El Procicat va demanar rebaixar el llindar per sortir del toc de queda dels 250 casos acumulats en els darrers 7 dies als 125, en municipis amb més de 5.000 habitants. Aquest canvi de criteri afectava 148 municipis, però el tribunal va fixar com a criteri la IA7 de 250 casos, de manera que només va autoritzar la pròrroga del confinament nocturn per a 19 municipis. Ara, el Govern torna a proposar el criteri de la IA7 superior als 250 casos però en municipis de més de 20.000 habitants.

En una nota de premsa, l’executiu català assegura que la mesura proposada és “necessària” i la considera “proporcionada” per controlar la cinquena onada de la pandèmia. El Govern defensa que estableix “un criteri selectiu” de municipis de més de 20.000 habitants i destaca que la situació epidemiològica és reconeguda per les autoritats sanitàries com de “molt alt risc”.

El Govern argumenta que amb el toc de queda pretén “reduir les interaccions socials que es produeixen en horari nocturn atès que són les més freqüentades per les franges d’edat amb major incidència de la malaltia actualment”. L’executiu català assenyala que vol “evitar situacions de contacte de risc” i afegeix que la cobertura vacunal en aquestes franges és encara “insuficient”.

La resolució recorre a un informe de l’Agència de Salut Pública que incideix que està justificat ampliar la mesura del confinament nocturn als municipis de més de 20.000 habitants amb una IA7 de 125 casos per 100.000 per reduir la circulació del virus i el nombre de casos i les hospitalitzacions. El Govern afegeix que el document aprovat pel Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut, en la versió actualitzada el 2 de juny, estableix que una IA7 superior a 125 és un indicador de valoració de risc molt alt.

Els 62 municipis afectats

Els municipis afectats per la mesura, si l’aprova el TSJC, seran: Alcarràs, Amposta, Arenys de Munt, Badalona, Badia del Vallès, Balaguer, Banyoles, Barberà del Vallès, Barcelona, Blanes, Calafell, Cambrils, Celrà, Cervelló, Cornellà de Llobregat, El Prat de Llobregat, El Vendrell, Esparreguera, Esplugues de Llobregat, Figueres, Gavà, Gelida, Girona, Igualada, l’Hospitalet de Llobregat, Lleida -excloses les entitats municipals descentralitzades de Sucs i Raimat-, Lloret de Mar, Manlleu, Manresa, Martorell, Mataró, Montblanc, Montcada i Reixac, Móra d’Ebre, Olesa de Montserrat, Palafolls, Palafrugell, Pineda de Mar, Premià de Mar, Reus, Ripollet, Rubí, Sabadell, Salou, Salt, Sant Adrià del Besòs, Sant Andreu de la Barca, Sant Boi de Llobregat, Sant Feliu de Guíxols, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Vicenç dels Horts, Santa Coloma de Gramenet, Sarrià de Ter, Tarragona, Terrassa, Torroella de Montgrí, Valls, Vic, Viladecans, Vilafranca del Penedès, Vila-Seca.

El TSJC no decidirà fins dilluns

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) no decidirà fins dilluns si avala el nou toc de queda proposat pel Govern, que afecta els municipis amb més de 20.000 habitants i una incidència superior als 125 casos per cada 100.000 habitants. La sala Contenciosa ha rebut la petició de l’Executiu per limitar el moviment nocturn i l’ha traslladat al Ministeri fiscal, com és preceptiu, ja que afecta a drets fonamentals. La deliberació de la sala es preveu dilluns. Això implica, per tant, que aquest cap de setmana el toc de queda només estarà vigent a 19 municipis on la incidència acumulada els últims set dies és superior als 250 casos per cada 100.000 habitants. En queden fora Barcelona i les altres grans ciutats catalanes.

Els 19 municipis amb toc de queda entre la 1 h i les 6 h són Alcarràs, Amposta, Arenys de Munt, Badia del Vallès, Balaguer, Banyoles, Calafell, Celrà, Cervelló, Gelida, Manlleu, Martorell, Montblanc, Móra d’Ebre, Palafolls, Salt, Sant Feliu de Guíxols, Sarrià de Ter i Torroella de Montgrí.

Aquest divendres, el Govern ha demanat ampliar la llista per prohibir els desplaçaments nocturns als municipis de més de 5.000 habitants amb una incidència acumulada igual o superior a 250 casos i als de més de 20.000 amb una incidència a set dies superior a 125. Serien, en total, 62 municipis, entre els quals Barcelona i les altres grans ciutats. El Govern considera la mesura proposada “proporcionada” per controlar la cinquena onada, segons diu en un comunicat, i resta ara a l’espera de la decisió del TSJC.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró
Xina

Pequín ordena retirar les aplicacions de Whatsapp i Threads

Barcelona

La lluita veïnal pel tancament de la cimentera arriba als jutjats per la via penal

MONTCADA I REIXAC

El corredor sud de Rodalies quedarà alterat tots els caps de setmana fins el juny

Castelldefels

Resolen l'avaria que havia afectat la telefonia mòbil al Ripollès

RIPOLL
ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES
societat

L’Ajuntament reforçarà les línies de bus i ampliarà les restriccions de trànsit al voltant del Park Güell

barcelona