Salut

L’onada amb un percentatge d’ingressats a les UCI més alt

El 21% dels hospitalitzats són malalts crítics, quan al gener només eren el 14%

El canvi de patró desconcerta Salut i complica la decisió sobre les mesures

Dels vuit ingressats divendres nit a Sant Pau, dos van anar directes a l’UCI

El comportament de la quarta onada de la Covid a Catalunya fa setmanes que sobta el Departament de Salut. L’evolució que descriuen alguns dels principals marcadors epidemiològics no encaixa amb el que s’havia après en les anteriors envestides del coronavirus, i això complica la presa de decisions, per exemple, sobre com cal restringir la mobilitat per evitar que l’evolució dels contagis es descontroli encara més. Un dels fets que més intriguen és l’elevada proporció de malalts crítics que hi ha als hospitals en relació amb el total d’ingressats. Actualment es tracta del 21%, mentre que al gener, en la tercera onada, era del 14%, i mesos enrere encara s’havien registrat valors més baixos (vegeu gràfic).

En les onades precedents, s’havia vist una correlació entre el nombre de contagis detectats a escala comunitària, el posterior augment de la quantitat d’ingressos a l’hospital i, finalment, l’increment de la pressió a les UCI pel petit percentatge de malalts que desenvolupaven complicacions per una pneumònia doble. Des del final de la tercera onada, però, aquest patró ha perdut vigència.

“Abans de la Setmana Santa, l’ocupació a les UCI va créixer molt, amb un ritme similar al pendent més pronunciat de la segona onada, que va ser més intensa que la tercera. Això ens va cridar molt l’atenció, sobretot perquè no teníem gaire presència de virus entre la comunitat, però sí moltes persones ingressades a les unitats de crítics”, relata Josep Maria Argimon. El secretari de Salut Pública reconeix que aquest “comportament estrany” ha generat moltes hipòtesis.

La principal, i més lògica, és associar aquest canvi de tendència a la coincidència temporal amb la irrupció de la variant britànica del coronavirus, que des de principis de març ja és majoritària a Catalunya. Amb tot, no s’ha comprovat que sigui la causant i la controvèrsia està servida. Inicialment, els primers estudis assenyalaven que la variant B.1.1.7 tenia més capacitat de transmissivitat, però no resultava més virulenta. Posteriorment, altres investigacions publicades en revistes de primer nivell, com Nature i el British Medical Journal, sí que van concloure que existia un augment de la mortalitat associat a aquesta variant. Aquesta mateixa setmana, però, una nova recerca publicada en una altra revista britànica de primer nivell, The Lancet, torna a descartar que la variant britànica sigui més agressiva que les anteriors.

“Això, que pot semblar estrany per a la ciutadania, és molt habitual en ciència. De vegades, en funció de com es dissenya la investigació o de quines variables s’utilitzen, hi pot haver diferents resultats. És un aspecte que s’haurà de continuar vigilant”, explica el doctor Argimon.

Ara, estabilitat

Aquella pujada inicial de l’ocupació a les UCI, que va “sobtar molt” Argimon abans de les vacances, va mantenir un comportament erràtic durant la Setmana Santa i els darrers dies s’ha estabilitzat. “Necessitem dies per veure si ho fa de manera definitiva”, indica Argimon. La situació a les UCI ha estat determinant per no ampliar la mobilitat permesa més enllà de la comarca, ja que la quarta onada ha arrencat amb 392 llits ocupats. La tercera ho va fer amb 320 i la segona, amb 179. “Fer net és molt complicat; calen moltes setmanes de restriccions dures”, diu el secretari de Salut Pública.

Hi ha, però, altres factors que han dut els tècnics a revisar dia a dia les dades abans de prendre noves decisions. La infradetecció de casos durant els festius ha comportat que alguns valors referencials, com la velocitat de contagi, també s’hagin alterat durant uns dies i s’hagin ofert dades que no s’ajusten a la realitat. De fet, la comparació entre les diverses onades mostra que el nivell de contagis setmanals d’aquesta quarta onada tampoc té res a veure amb les pujades precedents. El paper de la vacunació també hi podria haver influït de manera rellevant.

Sobre el terreny, als hospitals, les estadístiques de Salut es transformen en dades més concretes. “La darrera nit [divendres] vam tenir vuit ingressats i dos van anar directes a l’UCI”, explica el doctor Pere Domingo, coordinador de l’atenció Covid a l’hospital de Sant Pau. “Em fa l’efecte que en aquesta onada tot va més ràpid”, conclou.

LA XIFRA

392
llits d’UCI
estaven ocupats en començar la quarta onada. En la tercera en van ser 320 i en la segona, 179.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

VENTALLÓ

Les últimes pluges garanteixen els ferratges als pagesos gironins

VENTALLÓ
TURISME ESPORTIU

El MICFootball2024 genera fins a 33.000 pernoctacions aquesta Setmana Santa

GIRONA

Pressió per un cos perfecte

Barcelona
Èlia Soriano
Directora de l’Institut Català de la Dona (ICD)

“Totes hem patit allò de «No soc prou prima», «No soc prou alta»”

barcelona
Isabel Muntané
Coordinadora del Màster de Gènere i Comunicació de la UAB

“Hi ha pressió estètica als dibuixos animats, a les sèries...”

barcelona

Catalunya, més laica que mai

Barcelona
comerç

Torna la fira artesana Fet al Born

Barcelona

Els Manaies entreguen el penó a Joan Alenyà que ja el custodia

GIRONA
SOCIETAT

L’electricitat, el gas i aigua, els serveis amb més reclamacions al Vallès Oriental

GRANOLLERS