Salut

AstraZeneca nega haver desviat les vacunes pactades amb la UE a altres països

La companyia no es presenta a la reunió amb la CE per aclarir el retard en les entregues

AstraZeneca ha negat que hagi desviat les vacunes pactades amb la Unió Europea a altres països, com havia insinuat la Comissió Europea. “No és cert perquè no obtenim beneficis enlloc”, afirma el seu conseller delegat Pascal Soriot en una entrevista a diversos mitjans europeus per defensar-se de les crítiques de Brussel·les al retard en les entregues de la vacuna d’Oxford. Segons Soriot, les centres de producció amb la menor productivitat “són els que estan subministrant a Europa”. “És mala sort”, diu en l’entrevista publicada aquest dimecres.

L’entrevista s’ha publicat el mateix dia que AstraZeneca havia de reunir-se amb la Comissió Europea. De fet, aquest dimecres al migdia fonts comunitàries han confirmat que la companyia farmacèutica no s’ha presentat a la reunió prevista per aclarir el retard en l’entrega de vacunes. “Estem insistint perquè ens donin explicacions”, han afirmat les mateixes fonts.

17% de la producció mundial

“Europa tindrà el 17% de la producció mundial al febrer per a una població que representa el 5% dels habitants del planeta”, remarca Soriot en l’entrevista a El País, La Repubblica i Welt.

Amb tot, AstraZeneca assegura que està treballant per superar els problemes de producció a Europa i accelerar les entregues. Preguntat per les diferències amb el Regne Unit, Soriot recorda que els britànics van tancar un acord de compra anticipada tres mesos abans que els europeus i que això els hi ha permès superar més ràpidament les dificultats de producció.

“Els centres de producció amb major rendiment estan al Regne Unit perquè van començar abans”, aclareix.

Preguntat per la possibilitat d’exportar a Europa vacunes produïdes al Regne Unit, Soriot afirma que tenen un compromís previ amb el govern britànic, que es va implicar abans en la recerca d’Oxford. “Tan bon punt hi hagi un nombre suficient de vacunacions al Regne Unit, podrem utilitzar el centre de producció per ajudar a Europa també”, apunta.

17 milions al febrer

Un cop tingui l’aval de l’Agència Europea del Medicament, AstraZeneca distribuirà 3 milions de dosis a la UE “en els pròxims dies”, segons diu la companyia. “L’objectiu és entregar 17 milions de dosis al febrer”, afirmen, calculant que a Espanya li pertocaran uns 2 milions. Per a Soriot, això no és “una proporció petita”, com denuncia la CE.

Davant la possibilitat que Brussel·les emprengui accions legals, Soriot recorda que en el contracte només es van comprometre “a fer tot el possible” per subministrar al mateix ritme que al Regne Unit. AstraZeneca no va voler tancar un “acord contractual” al respecte perquè eren conscients que anaven “tres mesos per darrere”.

Brussel·les reclama a AstraZeneca accés a les vacunes produïdes al Regne Unit

ACN

Brussel·les ha reclamat aquest dimecres a AstraZeneca accés a les vacunes produïdes al Regne Unit. Arran de la reducció en les entregues previstes pel febrer i el març, la Comissió Europea exigeix a la companyia que les plantes britàniques també entreguin dosis a la UE.

AstraZeneca justifica el retard en les entregues per problemes de “rendiment” a la planta belga. “No hauríem firmat un contracte per abastir-nos només amb una planta de producció”, afirmen fonts comunitàries que asseguren que el contracte preveu l’aprovisionament amb dues plantes britàniques, una belga i una alemanya.

Amb tot, la Comissió Europea i la companyia es tornaran a reunir aquesta tarda per internar superar la disputa. “Volem trobar una solució amb la companyia”, remarquen fonts comunitàries.

La Comissió Europea no es creu els arguments aportats per AstraZeneca sobre la planta de Bèlgica i exigeix a la farmacèutica que detalli millor quins són els problemes. A més, demana que les plantes al Regne Unit també abasteixin els països de la Unió Europea.

Preguntat en una entrevista aquest matí a diversos mitjans europeus per la possibilitat d’exportar a Europa vacunes produïdes al Regne Unit, el conseller delegat AstraZeneca, Pascal Soriot afirma que tenen un compromís previ amb el govern britànic, que es va implicar abans amb la recerca d’Oxford. “Tan bon punt hi hagi un nombre suficient de vacunacions al Regne Unit, podrem utilitzar el centre de producció per ajudar a Europa també”, apunta.

Evacuen una planta al Regne Unit que produeix la vacuna d’AstraZeneca per un “paquet sospitós”

El primer ministre de Gal·les diu que estan treballant per obtenir “més informació sobre l’incident”
ACN

Una planta de Gal·les que produeix la vacuna contra la Covid-19 d’AstraZeneca ha estat evacuada aquest dimecres després de rebre un “paquet sospitós”, segons ha anunciat l’empresa productora de les vacunes, Wockhardt UK. “Les autoritats han estat avisades immediatament i, amb l’assessorament d’un expert, hem evacuat parcialment el lloc”, ha explicat la companyia en una piulada en què diu que resta “pendent d’una investigació completa”.

El primer ministre gal·lès, Mark Drakeford, també ha piulat que està “treballant amb la policia i l’exèrcit per obtenir “més informació sobre l’incident”. De moment no hi ha ferits.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona