Salut

Metges Sense Fronteres veu “immoral” que les farmacèutiques estiguin “maximitzant beneficis” amb la vacuna

La pandèmia dona a una indústria molt qüestionada “l’oportunitat” de “recuperar reputació”, segons els experts

Metges Sense Fronteres veu “immoral i inacceptable” que les empreses farmacèutiques estiguin “maximitzant beneficis” amb la vacuna contra la covid-19 i avisa que “més gent morirà” si no s’hi facilita l’accés al països pobres. En una entrevista a l’ACN, l’assessor de polítiques d’accés de l’organització, Manuel Martin, considera “una vergonya” que les companyies que estan desenvolupant vacunes no n’estiguin compartint ni la tecnologia ni la “recepta”. “L’única raó per la qual no ho fan són els beneficis”, lamenta Martin. La pandèmia, però, també dona l’oportunitat a la indústria, molt qüestionada, de “recuperar reputació”, segons l’experta del Centre per al Desenvolupament Global Rachel Silverman.

Per Martin, les farmacèutiques estan abordant “majoritàriament” la pandèmia “com ho fan normalment”, és a dir, sense tenir en compte que la covid-19 ha esdevingut una pandèmia global que ha causat ja més d’un milió i mig de morts arreu del món. “Algunes fan algunes coses diferents, però són temptatives i el que necessitem és una manera completament diferent de fer les coses”, remarca.

En canvi, Silverman creu que les farmacèutiques són conscients que la pandèmia és una prova de foc per demostrar que “com a servei privat poden oferir coses importants al món”. “Tothom és conscient que és una situació extraordinària”, diu l’experta del Centre per al Desenvolupament Global, malgrat apuntar que l’èxit de les vacunes d’aquestes companyies també contribueix a “protegir” el seu “model de negoci”.

De les tres vacunes que lideren la cursa –algunes ja aprovades en alguns països-, la d’Oxford-AstraZeneca és la més barata –uns tres euros la dosi- i més fàcil d’emmagatzemar, cosa que la converteix en la millor candidata per arribar als països més pobres.

La de Pfizer-BioNTech, que ja s’ha començat a subministrar al Regne Unit i als Estats Units, i la de Moderna són més cares, uns 16 i 21 euros la dosi respectivament. A més, aquestes últimes presenten més complicacions per distribuir i subministrar perquè requereixen temperatures ultrafredes, 20 i 70 graus sota zero respectivament.

Els països rics acaparen les vacunes

Ara per ara, segons dades de la Universitat Duke, s’han comprat 7.200 milions de dosis de potencials vacunes contra la covid-19, de les quals gairebé 4.000 milions han estat adquirides per països rics i gairebé 2.800 milions per part de països d’ingressos mitjans.

Els països pobres, sense capacitat per fer acords amb les farmacèutiques, depenen majoritàriament del fons comú de vacunes COVAX, que actualment té 700 milions de dosis per als 92 països que s’hi han inscrit, principalment d’Àfrica, Àsia i l’Amèrica Llatina.

A nivell global, l’Índia és el país que més n’ha comprat, seguida per poc de la Unió Europea i dels Estats Units, segons les dades de la Universitat Duke, que fa un recull de tots els contractes que s’han tancat. En el cas de la Unió Europea, només amb les dosis que ha comprat de les tres vacunes més prometedores ja té suficient per vacunar tota la població.

En un context en què els països rics acaparen més del 50% de les dosis de les vacunes més prometedores, l’assessor de polítiques d’accés de Metges Sense Fronteres alerta que “no seria racional ni just” que els països rics comencessin a vacunar persones sanes mentre els pobres no poden vacunar persones d’alt risc, com per exemple sanitaris.

Amb alguns països rics comprant dosis per vacunar més del 100% de la població, en cas que la majoria de les vacunes més prometedores s’acabin aprovant, Martin confia que donin part d’aquestes dosis no només a instal·lacions humanitàries, sinó “més àmpliament” als països pobres.

“Són països amb sistemes sanitaris fràgils. Si els professionals es posen malalts tens un complet col·lapse del sistema que porta a més morts de covid i d’altres malalties perquè els professionals no poden treballar”, alerta sobre el risc de no garantir l’accés global a la vacuna.

En canvi, per l’experta del Centre per al Desenvolupament Global l’accés dels països pobres a la vacuna depèn de l’èxit o el fracàs de la vacuna d’Oxford-AstraZeneca. Per Silverman, aquesta vacuna és la “gran esperança” dels països de baixos ingressos, però també dels mitjans.

“És possible que alguns d’aquests reguladors l’aprovin si no tenen una altra opció”, avisa. Segons Silverman, el fracàs de la vacuna d’Oxford-AstraZeneca podria fer que només l’1% o el 2% de la població dels països pobres es pogués vacunar l’any que ve.

A més, l’experta alerta als països rics que deixar els pobres sense vacunes té un “preu” per a ells. “En depenen per les cadenes de subministrament, que estan integrades, però també pels mercats i els viatges. Els afectarà malgrat estar vacunats”, insisteix.

Aixecar les patents de les vacunes

Davant la “insuficiència” del fons comú COVAX per garantir l’accés dels països pobres a les vacunes i la negativa de les farmacèutiques a “compartir-ne la recepta”, l’eurodiputada dels Verds/ALE a l’Eurocambra i membre de de la comissió de Salut Pública Tilly Metz defensa que cal una “estratègia més forta”. Aquesta ha de passar, segons Metz, per aixecar els drets de propietat intel·lectual de les vacunes en temps d’emergència sanitària com la Covid-19.

De fet, les patents de les vacunes han provocat un xoc entre el nord i el sud a l’Organització Mundial del Comerç. L’Índia i Sud-àfrica lideren una iniciativa per suspendre temporalment els drets de propietat intel·lectual de tecnologies, medicaments i vacunes mentre duri la pandèmia. Els països del sud, que són majoria, hi estan a favor, però els rics s’hi oposen. La Unió Europea rebutja la iniciativa en bloc.

Per l’eurodiputada dels ecologistes europeus és “molt important” que la població d’arreu del món pugui començar a vacunar-se alhora . “No pot ser primer uns i després els altres. Mereixen tenir la vacuna quan la tinguem nosaltres”, subratlla.

Més enllà de la covid-19, l’accés a vacunes als països pobres continua sent un problema també per a altres malalties. Segons dades de l’Organització Mundial de la Salut, gairebé 20 milions de nens l’any no es poden posar les vacunes que necessiten. Malgrat que en les darreres dècades s’havia progressat, l’organisme avisa d’un “retrocés” a l’hora de garantir la vacunació als països pobres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona