Salut

Pfizer diu que té una vacuna amb una eficàcia del 90% i fa disparar l’optimisme arreu

La nord-americana confia que el preparat per frenar la Covid-19, injectat en dues dosis, es pugui vendre ja enguany

L’OMS veu “prometedor” l’anunci

L’anunci ahir de la farmacèutica nord-americana Pfizer que la vacuna que desenvolupa conjuntament amb l’empresa alemanya BioNTech contra el coronavirus mostra una eficàcia del 90% va provocar una onada immediata d’optimisme arreu del planeta. En un comunicat, Pfizer n’assegura l’efectivitat, ja que ha aconseguit “prevenir la Covid-19 en participants sense evidències prèvies d’infecció del SARS-CoV-2 en les primeres anàlisis”.

És el primer cop que una farmacèutica occidental presenta les dades exigides d’un projecte de vacuna per a aquesta malaltia amb l’objectiu d’aconseguir-ne els permisos de distribució. Superaria així el 50% d’eficàcia que exigeix l’administració nord-americana per permetre’n la producció. Aquest alt nivell d’eficàcia per prevenir el contagi s’aconsegueix set dies després de rebre’n la segona dosi. És a dir, 28 dies després de l’inici de la vacunació, en un procés d’immunitat que requereix dues injeccions. Pfizer ha detallat que esperen tenir dos mesos de dades de seguretat acumulades la tercera setmana d’aquest mes de novembre per aconseguir un nivell que asseguri passar els requisits de l’administració dels Estats Units per demanar una autorització d’emergència. Si l’aconsegueixen, la vacuna ja tindrà llum verd per ser distribuïda comercialment i per ser administrada. “Basant-nos en les nostres projeccions, esperem produir globalment fins a 50 milions de dosis enguany i fins a 1.300 milions el 2021”, va assegurar ahir la farmacèutica.

Acord de compra a la UE

L’anunci de l’empresa nord-americana era el que esperava l’administració de Trump i arriba just dos dies després que s’hagi certificat la seva derrota. El seu successor aquest gener, Joe Biden, ha creat un grup de treball per aturar la pandèmia al país, el més afectat de tot el món, amb 237.000 morts, i va ser un dels primers a afirmar que l’anunci de Pfizer és “motiu per a l’esperança”, però no “el final de la batalla”. Els contagis van arribar ahir als 50 milions arreu del planeta, i l’OMS va qualificar de “prometedor” l’avenç de Pfizer.

La Unió Europea ja està negociant amb Pfizer i espera tancar-hi “aviat” un acord de compra anticipada. Fins ara, en té de tancats per a altres vacunes en estat avançat de desenvolupament: AstraZeneca, Sanofi i Johnson&Johnson.

Austràlia inicia la producció de la vacuna d’Oxford

La vacuna desenvolupada per la farmacèutica britànica AstraZeneca i la Universitat d’Oxford es va començar a produir ahir a Austràlia, segons va anunciar el govern del país. Es tracta d’un prototipus que es troba en la darrera fase de proves amb humans i que encara estudien els reguladors de la Unió Europea i el Regne Unit, mirant d’accelerar el procés per poder-ne assegurar la distribució al més aviat possible. Mentrestant, el grup farmacèutic ha arribat a una sèrie d’acords amb diversos fabricants d’arreu del món. Així, l’empresa CSL va començar la fabricació de 30 milions de dosis a la seva planta de Melbourne, que Austràlia ja ha reservat confiant a poder subministrar-les l’any vinent. També va començar la producció de 51 milions de dosis d’una altra vacuna, la desenvolupada per la Universitat de Queensland. Al món, hi ha una desena de projectes de vacunes en la darrera fase d’assajos clínics.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

La Diputació continua amb el desplegament de la fibra òptica al territori

girona

El Govern aprova el conveni per millorar la connectivitat de l’AP-7 i l’AP-2

Barcelona

Simulacre de descarrilament d’un tren d’alta velocitat a l’estació Figueres-Vilafant

FIGUERES
Medi ambient

Es registra un terratrèmol de magnitud 4,1 als Alts Pirineus

Lleida
societat

El pastisser Oriol Balaguer es farà càrrec de la històrica confiteria Sans

la Bisbal d’empordà
OLOT

Obren un punt de documentació del Parc Natural de la Garrotxa a l’Espai Cràter

OLOT

En marxa l’aparcament tancat per a bicicletes al costat de l’estació

girona

Conveni per millorar les connexions amb Girona Nord, Sud i a la C-35 a Maçanet

girona
Infraestructures i Serveis

Adjudicada la redacció del projecte de nou col·lector d’aigües a la Part Baixa

Tarragona