Salut

Contagis rècord i disparats

La segona envestida situa a l’alça totes les dades de la pandèmia

El registre de transmissió puja a nivells que no es veien des del març

Crida de Vergés i Sàmper a reduir la mobilitat mentre es limita l’accés al medi natural

La segona onada empeny amb la mateixa velocitat de contagi i expansió territorial i social que la primera. Les dades epidemiològiques de les dues darreres setmanes alerten de la virulència de la Covid-19 a Catalunya, ja que es registren xifres similars a les del març i l’abril passats, arran de la primera onada. I fins i tot superiors, com els 5.295 contagis recomptats ahir, rècord en un sol dia. Els altres indicadors a l’alça posen de manifest que transitem per la segona onada, i per això les autoritats van insistir ahir en una crida a la màxima prudència i la mínima mobilitat, almenys aquest cap de setmana.

El risc de rebrot –valida els contagis per cada 100.000 habitants– ja s’ha situat en 635 i totes les regions sanitàries estan per sobre dels 500 punts, excepte les Terres de l’Ebre. Girona i la Catalunya Central són les que més han pujat en la darrera setmana. S’adscriu a un risc elevat qualsevol indicador que superi els 100 o els 150 punts.

Els índexs de positivitat de les proves PCR i d’antígens voregen l’11%, quan fa dues setmanes estaven estancats en el 5%. Els hospitals ja acumulen prop de 1.700 malalts del virus i les UCI, quasi 300. Gairebé totes les unitats intensives han doblat el nombre d’ingressats en dues setmanes, i en alguns centres, com el Joan XXIII de Tarragona, han començat a reprogramar intervencions. Fins a 72 ingressats més a les UCI hi havia ahir respecte a dijous. El nombre de morts va pujar en 21 i es va situar en 13.725.

La mitjana d’edat de les persones positives s’ha situat en els 39,06 anys. Des de l’inici de la pandèmia, s’han confirmat 219.828 casos. Una dotzena de poblacions han sobrepassat el llindar de gran risc de contagi, amb Palafrugell, Vic i Manlleu al capdavant.

El secretari general del sindicat Metges de Catalunya, Josep Maria Puig, assegurava ahir que “tots els centres sanitaris estan en una situació tensa”. El portaveu dels facultatius admetia que “malgrat que no s’està en col·lapse com al març, perquè hi ha més material i maquinària preparats, preocupa la rapidesa de la propagació i l’esgotament del personal”. De moment, però, grans hospitals metropolitans de Barcelona, com Bellvitge, mantenen l’objectiu de recuperar les operacions suspeses durant la primera onada i continuaran intervenint els dissabtes per alleugerir les llistes d’espera. L’Arnau de Vilanova, però, ahir ja va haver de condicionar dues plantes més per a la Covid-19.

En aquesta situació, la consellera de Salut, Alba Vergés, advertia ahir: “Ens hi juguem molt. Esperem que aquest cap de setmana la gent hagi pogut veure que és necessària la contribució de tothom. No és només una qüestió de bars i restaurants, és una qüestió de tots. Contenir el creixement fent el mínim necessari”, va demanar des de TV3. De la mateixa manera, el conseller d’Interior, Miquel Sàmper, va dir a la ciutadania que “no és moment de festes, aquest cap de setmana”. Interior, seguint les recomanacions del Procicat, va decretar ahir el tancament de diversos accessos als parcs naturals del Montseny, la zona volcànica de la Garrotxa, Sant Llorenç del Munt, Montserrat i Poblet –decisió coordinada amb les diputacions, que en són titulars–, que són els que van registrar més afluència de visitants en els últims caps de setmana. Per evitar aglomeracions, s’hi tancaran els aparcaments en arribar al 75% de la capacitat. L’accés a peu continuarà sent lliure. La mesura no afecta els parcs de l’Alt Pirineu, ni el Montsant ni els Ports.

La consellera de Salut va demanar que en cap cas es tornin a produir les imatges del cap de setmana passat, tant pel que fa a les aglomeracions en parcs naturals com als dinars, berenars i sopars que la gent va fer als parcs i jardins de les ciutats. La consellera va admetre que els centres d’atenció primària suporten una càrrega de feina “brutal” i va reconèixer que el nombre de trucades al 061 s’ha multiplicat per tres. En tot cas, va assegurar que cada centre sanitari està treballant en els seus protocols i que la idea és que, en aquesta segona onada, els hospitals no hagin de fer, com va passar en la primera, només atenció per Covid, sinó que es pugui mantenir l’assistència a les altres patologies. Per això, “cal aturar com sigui” aquesta onada i va dir a la ciutadania que “ha de ser conscient de la magnitud que està agafant” tot això. Va explicar que ha demanat al Consell Interterritorial de Salut poder contractar estudiants d’últim any d’infermeria i que segurament es podrà fer.

Pel que fa al nombre de grups escolars confinats per un positiu de Covid-19, és de 2.399, 271 més que els declarats dijous, segons dades del Departament d’Educació. Aquestes xifres corresponen al 3,33% del total. Hi ha 58.053 persones confinades, 6.952 més que el dia anterior, unes quantitats que serien les més altes des de l’inici del curs. Tot i això, no hi ha cap centre totalment tancat. El conseller Josep Bargalló reiterava ahir la intenció de mantenir els centres educatius oberts fins i tot en cas de confinament.

LES XIFRES

La qüestió ara és mirar d’aturar el creixement i fer baixar la corba
Alba Vergés
consellera de salut

LES FRASES

5.295
contagis
es van registrar ahir, entre proves PCR i d’antígens, rècord en un dia.
13.725
morts
ha causat el virus SARS-CoV-2 a Catalunya des de la primavera. Ahir en van ser 21.
Toca estar-se a casa. Potser s’ha fallat no donant missatges de perill específics per a grups com els joves
Antoni Trilla
epidemiòleg


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES