Salut

Madrid reconeix que la pandèmia empitjora, però retarda el pla per frenar-la

El caos en la gestió de la crisi de la Covid-19 continua

El president espanyol demana intervenir

Ayuso accepta l’ajut de Sánchez però aprofita per criticar-lo

L’evolució epidemiològica de l’Estat espanyol és una de les més preocupants de la UE, i la comunitat de Madrid és un dels territoris amb la situació més crítica i on la gestió de la crisi és un caos. De fet, la situació és “extraordinàriament” preocupant i desencoratjadora, segons l’informe que el grup d’investigació de biologia computacional i sistemes complexos de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) elabora setmanalment sobre la situació de la pandèmia a l’Estat espanyol a petició de la Comissió Europea. En el seu últim document destaca el risc de rebrot de la comunitat de Madrid, que se situa en 783 punts, 425 més que la mitjana de l’Estat.

El govern del PP i Cs de la comunitat de Madrid va admetre ahir que la situació no va bé, però la gestió de la crisi continua sent un desori.

La situació es tan preocupant que el president espanyol, Pedro Sánchez, va enviar una carta a la cap del govern madrileny, Isabel Díaz Ayuso, proposant-li un reunió “tan aviat com sigui possible” i ajudar en la gestió de la crisi.

Poc abans, el vicepresident i portaveu del govern madrileny, Ignacio Aguado (Cs), va admetre que la situació no anava bé i que necessitaven l’ajuda del govern de l’Estat. Ayuso va acceptar l’oferiment de Sánchez, però va aprofitar l’ocasió per criticar-lo dient que s’havia “sentit sola”. Al tancament d’aquesta edició, els seus equips intentaven quadrar agendes perquè la trobada es faci tan aviat com es pugui possible.

Des de fa setmanes, el nombre de casos de Covid-19 anava augmentant a Madrid, però l’executiu es resistia a adoptar mesures restrictives com li reclamaven altres comunitats autònomes, fins al punt de quedar la pandèmia fora de control. Davant d’aquesta situació, dimecres el viceconseller madrileny de Sanitat va anunciar confinaments selectius, però ningú del govern en sabia res. Ayuso ho va saber per mòbil poc abans i va deixar la mesura en suspens.

Això va deixar al descobert el caos en la gestió de la pandèmia a Madrid i va obrir una crisi de govern que ahir Aguado va intentar tancar amb una compareixença. Va fer la roda de premsa que havia d’haver ofert dimecres i no va fer, molest per no saber res dels confinaments, i en la compareixença Aguado va fer pinya amb Ayuso. No va informar de cap mesura per frenar la Covid-19 perquè el govern madrileny no n’havia aprovat cap –ho farà avui–, però va aprofitar l’ocasió per eximir de responsabilitats l’executiu madrileny en la situació.

Situació alarmant a Europa

El director de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) a Europa, Hans Kluge, va advertir ahir d’una “situació molt seriosa” al Vell Continent, amb un increment setmanal de casos superior al registrat en el primer pic del març. En roda de premsa, Kluge va precisar que els casos registrats a Europa la setmana passada van superar els 300.000. L’OMS va apel·lar a la “coherència regional” davant “els alarmants índexs de contagi” i a una acció coordinada per a la qual considera que encara hi ha marge. En les últimes dues setmanes, més de la meitat de països europeus van registrar un augment del nombre de casos de més d’un 10%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES