Salut

La meitat de la població, miop el 2050

Un estudi assegura que durant el confinament més de la meitat de la població ha empitjorat pel que fa a visió

Els mals hàbits adoptats especialment entre adolescents i infants poden provocar problemes com la miopia

El que és més perjudicial són les condicions en què usem les pantalles

Entre el teletreball, les videotrucades i les mil i una activitats que ens hem inventat per distreure’ns durant les setmanes que hem passat confinats a casa, hem passat molt de temps davant de les pantalles. És sabut que exposar la vista a moltes hores de llum artificial pot ser perjudicial. Però s’ha notat un empitjorament significatiu en la capacitat visual de les persones durant el confinament? Un estudi publicat per l’associació d’utilitat pública Visión y Vida afirma que sí. Les revisions durant la desescalada que ha tingut en compte l’estudi mostren que fins a un 57% de la ciutadania li ha empitjorat la visió. I, en el cas de joves i adolescents de 12 a 18 anys, les dades s’enfilen fins al 77%.

L’estudi destaca que un de cada deu adolescents d’entre 12 i 19 anys ha necessitat ulleres o lents de contacte per primera vegada després de la quarantena i que el 60% dels adults d’entre 40 i 50 anys han notat un empitjorament de la visió. A més, la meitat dels infants enquestats asseguren haver passat entre 4 i 8 hores diàries davant les pantalles, mentre que un 22% reconeixen haver-s’hi estat més de 8 hores al dia.

El president del Col·legi d’Òptics i Optometristes de Catalunya, Alfons Bielsa, confirma que durant les primeres setmanes després del confinament a les consultes han “notat un augment del nombre de casos de miopia” i “un increment de les diòptries” en les persones que ja en tenien. Això és degut principalment a l’ús abusiu de pantalles que han fet tant adults com joves i infants durant el temps que han estat confinats. “Utilitzàvem les pantalles per a tot, per a la feina, però també per comunicar-nos i per distreure’ns”, diu Bielsa, i hi afegeix que el confinament “ha deixat en evidència els problemes de visió i ha fet aparèixer i fer augmentar miopies escolars”.

De fet, la nostra visió no està preparada per a aquest ús. “Estem dissenyats per estar en espais oberts”, assenyala Bielsa. Però darrerament, per a la majoria d’activitats diàries com són l’ús de les pantalles, però també la lectura i les activitats acadèmiques, requerim un ús molt important de la visió de prop. És per això que “l’ull s’adapta a la distància propera amb la miopia sobretot”, assegura Bielsa. Contràriament al que molta gent pensa, la miopia no és una patologia de la visió, sinó que és una adaptació de l’ull al tipus d’activitat visual que li demanem. Així, com explica Bielsa, sovint les persones miops “llegeixen molt de pressa”, ja que tenen molt desenvolupada la visió propera, mentre que el seu problema és la visió de lluny.

El degà de la Facultat d’Òptica i Optometria de la UPC Terrassa, Joan Gispets, destaca que el que és perjudicial per a la vista no són les pantalles en si, sinó “les condicions” en què ens en servim. Així, Gispets indica que la mida de les pantalles, la distància a què les utilitzem, la il·luminació de la sala on som i les pauses que fem quan en fem ús, són determinants a l’hora de desenvolupar o no disfuncions o patologies de la visió. Pel que fa als adults, durant el confinament s’ha notat un “increment de la simptomatologia: cansament, malestar ocular, mal de cap”, com destaca Gispets, degut a un ús abusiu de dispositius.

Com indiquen les dades, però, en el cas dels infants i adolescents, l’exposició excessiva a les pantalles pot causar efectes més greus, ja que durant aquesta etapa de la vida “els teixits són més flexibles, també els ulls es poden deformar amb molta facilitat”, segons explica Gispets. El nostre sistema visual es va autoajustant a mesura que creixem, de manera que si acostumem els ulls a desenvolupar en excés la visió propera, “l’ull acaba enfocant de prop i desenfocant de lluny”. És a dir, apareix la miopia.

L’increment d’aquest fenomen preocupa molt als especialistes, i l’OMS preveu que l’any 2050 la meitat de la població mundial tindrà miopia. El risc que comportarien aquestes xifres és molt greu, segons explica Alfons Bielsa: “A partir de les 5 o 6 diòptries, hi ha moltes possibilitats de desenvolupar patologies greus”, i això, a gran escala, provocaria el col·lapse de molts sistemes sanitaris arreu del món, per manca de professionals. “El cos sanitari no podrà assumir el cost lligat a aquest augment”, lamenta Bielsa.

És per això que alguns països, com la Xina –que té un dels índexs de miopia més elevats del món, amb un 50%–, estan destinant molts recursos a la prevenció de problemes de visió, construint, per exemple, escoles amb els sostres de vidre per permetre la penetració de llum natural i evitar així l’aparició de casos nous.

Un altre dels problemes associats a l’ús de dispositius electrònics és la sequedat ocular. Estudis de la UPC demostren que quan estem davant d’una pantalla la nostra freqüència de parpelleig disminueix. Això dificulta la distribució de la llàgrima i provoca una sensació de molèstia als ulls.

Tot i que les pantalles han entrat a les nostres vides per quedar-s’hi, els especialistes creuen que és possible evitar l’aparició o frenar al màxim les disfuncions, patologies o molèsties de la visió. Proposen consells tan senzills com treballar en espais ben il·luminats, utilitzant tanta llum natural com sigui possible el temps que estem davant de l’ordinador o altres dispositius i mantenir sempre una distància entre els nostres ulls i la pantalla (de 30 cm com a mínim per als mòbils, de 50 cm per als ordinadors i de 3 metres per a la televisió). En aquest sentit, és essencial evitar l’ús del telèfon mòbil i altres dispositius just abans d’anar a dormir, ja que el contrast entre la llum de la pantalla i la foscor de l’habitació és encara més pronunciat.

Moderar el temps que passem davant de les pantalles també és important, especialment en el cas dels infants i joves. És per això que s’aconsella que els més menuts, fins a 5 anys, només s’hi estiguin de manera ocasional i sense superar mai 1 hora diària. En el cas dels escolars, es considera que hi haurien de passar un màxim de 3 o 4 hores al dia, i els adolescents, mai més de 6 hores. Però què podem fer quan hem de passar les 8 hores d’una jornada laboral davant de l’ordinador peti qui peti? En aquest cas –i sempre que es pugui–, es recomana descansar sovint, seguint la lògica del que anomenen el 20-20-20, és a dir, cada vint minuts fer una pausa de vint segons com a mínim, mirant a vint peus de distància, que equival a uns 6 metres aproximadament i, si podem, controlar el parpelleig. També és imprescindible treballar amb una bona postura corporal, alineant els ulls a la vora superior de la pantalla i amb paràmetres com la il·luminació i el contrast de la pantalla al màxim.

Per intentar compensar les hores que hem utilitzat la visió propera amb llum artificial, és molt important aprofitar el temps d’esbarjo per fer activitats a l’aire lliure, si és possible, de caire esportiu i a plena llum del dia.

Tant Bielsa com Gispets coincideixen a l’hora de destacar la importància de la prevenció, ja que difícilment un cop haurem desenvolupat problemes associats a la visió els podrem corregir del tot. Per això posen en relleu que cal fer revisions periòdiques amb l’especialista. “Hi ha condicions òptiques de les quals la persona que les pateix no n’és conscient”, assenyala Bielsa; “no tots els problemes de visió són la falta de vista”, precisa.

Radiació ultraviolada

Un altre factor associat a l’ús de les pantalles que ha portat molt d’enrenou pel que fa als problemes de visió és la llum blava que trobem en la majoria de dispositius i en els llums led. Com explica Bielsa, la particularitat d’aquesta llum és que té “una longitud d’ona” més curta que la fa “molt agressiva” per a la nostra visió. No hi ha un consens sobre quins poden ser els seus efectes en persones adultes, però se sap que en el cas dels infants pot provocar alteracions a la retina. Per això els experts recomanen l’ús de filtres, ja siguin vidres amb tractament antireflector de llum blava o ja siguin filtres específics de pantalles electròniques.

Ara que fa bon temps i que tothom té moltes ganes de sortir després de tant de temps tancats a casa, Bielsa també alerta sobre la importància de protegir-se dels rajos solars. “Ens posem crema solar i no tenim en compte els ulls, que són vint vegades més sensibles a les radiacions”, adverteix. L’exposició directa i prolongada al sol fa que la radiació ultraviolada s’acumuli al cristal·lí i pugui arribar a la retina, fet que pot alterar les estructures visuals a llarg termini. Per això recomana utilitzar ulleres de sol amb vidres homologats i deixar-nos aconsellar per un especialista que triï la “lent adequada per a cada cas”.

LES FRASES LES XIFRES

50,3%
dels nens i nenes
han fet ús de les pantalles entre 4 i 8 hores diàries durant el confinament

LES XIFRES

El confinament ha posat en evidència els problemes de visió i les miopies
Alfons Bielsa
president del col·legi d’òptics i optometristes de catalunya
22,1%
dels nens i nenes
han utilitzat les pantalles més de 8 hores al dia durant el confinament
Com més jove és la població, més risc suposa l’ús de les pantalles
Alfons Bielsa
president del col·legi d’òptic i optometristes de catalunya
77,4
per cent dels adolescents
han tingut un canvi de graduació en el confinament.
47,2
per cent dels adults majors de 40 anys han empitjorat en visió els últims 3 mesos.
Fem un ús de la visió per al qual, des d’un punt de vista evolutiu, no estem adaptats
Joan Gispets
degà de la facultat d’òptica i optometria de La Upc terrassa
Davant les pantalles la freqüència del parpelleig disminueix
Joan Gispets
degà de la facultat d’òptica i optometria de lA UPC terassa

Patologies que ha provocat el confinament

L’estudi de l’associació Visión y Vida també assegura que el 59,4% de les persones enquestades no s’han revisat la vista l’últim any i el 28,5% no ho ha fet els darrers dos anys. En aquest sentit, l’especialista Salvador Alsina alerta que “és imprescindible que, amb vista que es pugui produir un nou rebrot i haguem de confinar-nos de nou, la ciutadania es faci una revisió per prevenir problemes visuals per suportar un nou període d’estrès”. La part positiva és que set de cada deu persones enquestades en l’estudi afirmen que es revisaran la visió després del confinament i un 54,2%, que ho faran abans de les vacances d’estiu.

Més del 50% de la població no s’ha revisat la vista

Exposar el sistema visual a molta tensió ha implicat que un 60% dels enquestats hagin sentit que forçaven la vista i un 30% hagi notat sequedat ocular. La coordinadora de Visión y Vida, Elisenda Ibáñez, assegura que “el 77,2% dels adults han duplicat el temps que han passat diàriament davant la pantalla”.

Cues de pacients a les òptiques i a les consultes

Des que es van autoritzar els desplaçaments, les òptiques no han deixat de tenir clients que necessitaven ajustar la graduació de les lents o que volien revisar la seva visió. Han notat especialment un increment dels casos de miopia, per la prolongada exposició a les pantalles, entre infants i adolescents.

Endarrerir el tractament pot ser perillós

Especialistes de l’IMO (Grup Miranza) adverteixen de les conseqüències irreversibles per a la visió que pot suposar postergar el seguiment i el tractament de processos oculars o malalties cròniques que requereixen atenció urgent i que, a causa de l’alerta sanitària, en molts casos ha estat interromput.

Es redueix un 90% l’ús de lents de contacte

Durant el confinament, les persones que n’eren usuàries habituals han reduït en un 90% l’ús de lents de contacte. Tanmateix, els especialistes preveuen incrementar-ne la venda durant la represa per la incomoditat que suposa dur mascareta i ulleres. La compra per internet també ha crescut un 37%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES