Salut

Salut farà més d’un milió de tests serològics per conèixer el mapa d’immunitat a Catalunya

Es faran proves ràpides a tots els professionals sanitaris, professionals essencials no sanitaris i persones diagnosticades positives sense confirmació de PCR o que van reportar simptomatologia durant el confinament

El departament de Salut iniciarà diferents estudis per poder elaborar el mapa d’immunitat de la població a Catalunya amb la realitzacio de “més d’un milió de testos serològics ràpids”. Així ho ha anunciat la conselleria en un comunicat, en què ha informa que es faran més d’un milió de testos serològics per establir “un desconfinament eficient i segur”. A més dels 170.000 professionals sanitaris de tot Catalunya, es faran testos als professionals essencials no sanitaris i a persones diagnosticades sense confirmació per PCR o que van reportar simptomatologia compatible amb la Covid-19 durant la fase de confinament. També es faran estudis a d’altres poblacions sentinella i àmbits territorials, en diverses onades de testatge, que permetin complementar les dades sobre la penetració de la Covid-19, així com la seva evolució.

“A dia d’avui es desconeix quin percentatge de persones asimptomàtiques o amb simptomatologia benigna han passat la malaltia sense haver estat diagnosticades. Els anticossos apareixen després d’una infecció de la COVID19 i mantenen la seva presència durant setmanes, tot i que encara no se sap quantes. A més, són detectables en pacients asimptomàtics en els quals no hi ha hagut sospita d’infecció ni s’ha realitzat la prova diagnòstica”, informa Salut en un comunicat.

Mapa d’immunitat del personal sanitari de Catalunya

Salut posarà especial atenció en l’estudi immunitari dels professionals sanitaris, amb un projecte d’avaluació liderat pel pel Servei Català de la Salut (CatSalut) que s’allargarà durant un any. “Permetrà determinar el percentatge de personal sanitari de Catalunya que ha superat la infecció per SARS-CoV-2 en tots els àmbits sanitaris públics (sanitaris, sociosanitaris i residències), analitzar l’evolució de l’estat immunitari d’aquest personal durant 12 mesos i determinar la utilitat de tres tipus diferents de proves mitjançant plataformes automatitzades per dur a terme aquesta avaluació”.

Aquesta iniciativa sorgeix d’un projecte de recerca ideat pels serveis de Microbiologia i d’Immunologia de l’Hospital Clínic de Barcelona, amb la col·laboració d’investigadors d’IDIBAPS, d’ISGlobal i del CRG. El projecte el lidera el Dr. Jordi Vila, cap del Servei de Microbiologia del Clínic, i el Dr. Tomàs Pumarola, cap del Servei de Microbiologia de l’Hospital Vall d’Hebron, que n’és co-investigador.

A més de l’Hospital Clínic i l’Hospital Universitari de la Vall d’Hebron, hi participaran els hospitals Josep Trueta de Girona, Arnau de Vilanova de Lleida, Joan XXIII de Tarragona, Sant Pau, Hospital del Mar, Bellvitge i Germans Trias i Pujol, el Consorci Sanitari Parc Taulí, CLI-Lab Diagnostics, CatLab i Fundació Althaia.

PCR davant possibles rebrots

El Departament de Salut també ha anunciat que garantirà la capacitat de fer totes les PCR que siguin necessàries per tal de preparar-se per a possibles rebrots. Tot i que l’estimació màxima de capacitats necessàries de PCR al sistema durant les fases de desconfinament és d’unes 13.000 a 15.000 proves diàries, actualment les capacitats totals són d’unes 17.000 proves diàries que augmentaran molt considerablement en les properes tres i quatre setmanes.

Aquests tests diagnòstics tenen com a objectiu, segons Salut, “la detecció directa de la presència del coronavirus SARS-Cov-2, la identificació i aïllament de forma precoç dels casos amb infecció aguda, així com dels seus contactes, aplicant mesures de restricció de la mobilitat i aïllament domiciliari durant un període recomanat de 14 dies”.

L’ús d’aquestes proves diagnòstiques d’infecció aguda es duran a terme en base a criteris clínics, que seran:

-Població amb simptomatologia, tant greu com no greu.

-Persones en contacte amb casos COVID19 positius confirmats que desenvolupin simptomatologia durant la fase d’aïllament.

-Persones sense símptomes que poden ser contagioses en àmbits d’elevat risc de transmissió com, per exemple, residències de gent gran, centres d’internament de salut mental, centres de persones discapacitades o centres penitenciaris.

-Professionals sanitaris i professionals no sanitaris essencials, en la seva reincorporació a la feina després d’un període d’incapacitat temporal per infecció per Covid-19.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró
Xina

Pequín ordena retirar les aplicacions de Whatsapp i Threads

Barcelona

La lluita veïnal pel tancament de la cimentera arriba als jutjats per la via penal

MONTCADA I REIXAC

El corredor sud de Rodalies quedarà alterat tots els caps de setmana fins el juny

Castelldefels

Resolen l'avaria que havia afectat la telefonia mòbil al Ripollès

RIPOLL
ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES
societat

L’Ajuntament reforçarà les línies de bus i ampliarà les restriccions de trànsit al voltant del Park Güell

barcelona
PORQUERES

Fase final de la recollida de propostes dels pressupostos participatius

PORQUERES

Estudien com millorar la mobilitat de dues de les principals vies de la ciutat

girona