Salut

La transmissió i els casos nous seran clau per entrar en fase 1

Salut analitza regió per regió aquestes dues incidències per proposar quins territoris podran relaxar mesures el dia 11

Oriol Mitjà alerta del risc de rebrot perquè les xifres encara no són bones

La consellera de Salut, Alba Vergés, reiterava ahir que encara “no hi ha cap decisió presa” sobre les regions que proposaran al ministeri per entrar en fase 1 dilluns, dia 11 de maig. El focus està posat en Barcelona i l’àrea metropolitana per la creixent mobilitat i la densitat de població en aquestes zones, per la qual cosa es considera que són els territoris que ho tenen més difícil per aplicar les mesures de relaxament anunciades pel govern espanyol a partir del dia 11 de maig. Vergés, però, va explicar que ahir encara estaven analitzant tota la informació. La incidència de nous contagis durant els últims 7 i 14 dies, així com l’índex de transmissió de la malaltia, que ha d’estar per sota de l’1, són els factors clau que el departament està avaluant per poder decretar l’entrada d’un territori en la fase 1. Així s’inclourà en el pla que haurà de ser aprovat pel Procicat i després pel govern català abans d’enviar-lo al govern espanyol, que serà en última instància l’administració que ho haurà d’autoritzar.

Amb aquesta informació, Salut prepara una sèrie de diagrames de risc per a cada regió. “Estem en una tendència decreixent clara de casos, però això no vol dir que estiguem sense risc”, va advertir Vergés, que recordava que encara hi ha 545 persones a l’UCI per coronavirus, un 132% de la capacitat normal. Segons la consellera, cal reforçar les àrees més poblades per controlar els nous casos i aïllar els contactes. La intenció és parlar amb els sectors econòmics i socials i amb el món municipal per poder plantejar les mesures de relaxament.

L’epidemiòleg Oriol Mitjà, que assessora la Generalitat en el pla de desconfinament, alertava ahir del perill que es produeixi un rebrot del coronavirus si la desescalada es porta a terme “sense control de la infecció”, i advertia que el sistema sanitari encara té un 50% d’ocupació de llits a l’UCI, que la immunitat a l’àrea de Barcelona continua al voltant del 10% i que l’índex de transmissió, si bé està per sota de l’1%, és un percentatge que no baixa des de fa tres setmanes.

LA FRASE

A les zones més poblades cal vigilar especialment les mesures de mobilitat
Alba Vergés
consellera de salut

Succionadors de clítoris per al sector alimentari

L’empresa Amantis regalarà dijous 1.000 succionadors de clítoris a personal que demostri que treballa al sector alimentari. Ja en va regalar, en només tres hores, 1.000 més a sanitaris a l’abril.

Entre 20 segons i un minut per rentar-se les mans

Coincidint ahir amb el dia mundial de la higiene de mans al sector sanitari, Salut va aconsellar destinar de 20 segons a mig minut a rentar-se amb els gels i de 40 segons a un minut amb aigua i sabó.

Simón, també atent al rebrot

Un 11% del personal del Clínic afectat

,El Clínic i un hospital de Madrid han tingut una incidència del coronavirus entre el seu personal de l’11%, quan la mitjana als hospitals és del 3%. Aquesta xifra la va donar ahir el director del Centre d’Alertes i Emergències Sanitàries del Ministeri de Sanitat, Fernando Simón, durant la roda de premsa d’actualització de dades. Simón va treure importància a aquesta variabilitat perquè, segons va dir, han estat també “hospitals amb una altíssima pressió i milers de pacients ingressats”.

Més recursos per a l’atenció primària

Simón va insistir ahir també que ara el focus de la prevenció, més enllà de les accions individuals, serà als centres d’atenció primària, que hauran de fer proves PCR a la mínima sospita de símptomes de coronavirus. “Les comunitats hauran de reforçar l’atenció primària”, va assegurar Simón. Això sí, també va insistir que ni els tests ni l’esperança en la vacuna són la solució: “El que és bàsic és eliminar els contactes de risc per evitar rebrots.”

L’empresa Grifols aporta 1,5 milions de tests ràpids

La multinacional catalana d’hemoderivats Grifols posarà a disposició de l’Estat la setmana que ve 1,5 milions de tests moleculars capaços de detectar el virus SARS-CoV-2 en tres hores i mitja.

Denuncien dos homes per volar en ultralleugers

Els Mossos d’Esquadra han denunciat dos homes que sobrevolaven amb avions ultralleugers la comarca del Bages en ple confinament. Els va detectar diumenge un helicòpter policial al Bages.

Sanitat augmenta els preus màxims dels gels petits

El Ministeri de Sanitat ha augmentat de 0,021 a 0,025 euros el preu per als formats de 150 ml, i de 0,018 a 0,021 el dels de fins a 300 ml. Per als formats de 301 a 1.000 ml, el preu es manté en 0,015 euros/ml.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SERVEIS

Un robatori de coure a Rodalies provoca retards i supressió de trens a l’R2 i l’R8

BARCELONA
GIRONA

El Tarlà ja volta i Jaume Cruset fa un pregó rimat de les Festes de Primavera

GIRONA
Girona / salt

La Generalitat blindarà dimecres 25 milions per al Campus de Salut del Trueta

SALT / GIRONA
medi ambient

Mascort descarta refer el decret de piscines tot i el rebuig de l’oposició

barcelona
medi ambient

La Paeria avança la campanya de control de mosquits a Lleida

LLEIDA
municipal

Reus distingeix Carme Saldaña i la Confraria Jesús de l’Amargura

REUS
medi ambient

Solsona consumeix massa aigua i també tanca dutxes esportives

SOLSONA
EDUCACIÓ

Projecte innovador europeu amb l’escola Carme Auguet i la UdG

girona
medi ambient

Neixen quatre noves gaseles dorcas al Zoo de Barcelona

BARCELONA