Salut

Reserven espai de l’ICO de Girona per a pacients de Covid

Es va alliberar la sala on hi havia les butaques de quimioteràpia i, per ara, no ha calgut habilitar-la per a afectats pel coronavirus

Els usuaris de l’hospital de dia de l’ICO fan el tractament a consultes externes

La situació excepcional causada pel coronavirus ha comportat que, ja des de fa setmanes, els centres sanitaris estiguin duent a terme adaptacions dels seus recintes per acollir i tractar els pacients que han contret la malaltia Covid-19. Dins l’entorn de l’hospital Josep Trueta de Girona, un dels diversos canvis ha tingut lloc en un dels espais gestionats per l’Institut Català d’Oncologia (ICO). En concret, s’ha deixat alliberada una sala gran on es fan els tractaments de quimioteràpia. Des de l’ICO s’ha cedit aquesta zona al Trueta per tal que, en cas que sigui necessari, es pugui utilitzar per a l’atenció de pacients de la Covid-19. De moment no s’ha hagut de requerir l’ús d’aquesta àrea, de tal manera que actualment està buida i no s’hi efectua el servei que s’hi dona habitualment, però s’ha deixat a punt per si calgués reconvertir-la.

El canvi d’ubicació no suposa cap mena d’afectació del servei que es presta als usuaris de l’hospital de dia de l’Institut Català d’Oncologia. Les quinze butaques on malalts de càncer reben sessions de quimioteràpia es van reubicar fa aproximadament dues setmanes (fins aleshores estaven en una sala que hi ha situada a la planta baixa de l’edifici de l’ICO, que té l’entrada per un lateral de l’hospital Trueta). Entre els dies 28 i 29 de març, aquestes butaques es van traslladar a consultes externes d’oncologia. D’aquesta manera, d’ençà que es va materialitzar el canvi, els pacients de l’hospital de dia segueixen el tractament a l’edifici de consultes externes (que es troba al mateix entorn hospitalari, darrere les urgències).

Fonts de l’ICO expliquen que, per donar a conèixer aquesta reorganització, es va trucar per telèfon als usuaris per informar-los personalment d’on s’havien de dirigir per continuar rebent el tractament. D’altra banda, el que s’ha mantingut invariable és la part on es troben ingressats els pacients oncològics, que estan hospitalitzats a la planta vuit del Trueta. I, pel que fa a consultes externes, tot i que actualment acullen un altre dels serveis de l’ICO, també funcionen amb normalitat. S’indica que es va buscar lloc per tal que tot continués sense entrebancs i, a més, aquests dies ha baixat el volum de consultes presencials perquè moltes s’estan atenent per via telefònica amb l’objectiu d’evitar, tant com es pugui, el desplaçament dels ciutadans fins a l’hospital.

Segons les necessitats

El nombre de pacients amb coronavirus SARS-CoV-2, molts dels quals en estat greu i amb necessitat de ventilació mecànica invasiva, va comportar ja al març la reorganització de tots els hospitals de la regió sanitària de Girona. Des del Trueta es va posar en relleu ahir que es van habilitant els espais en funció de les necessitats que van sorgint. Per ara, no ha calgut utilitzar l’hospital de dia de l’ICO per a pacients de la Covid-19, ja que s’està treballant primer en l’adaptació d’altres llocs. Fonts del Trueta argumenten, però, que sempre és bo tenir un espai de reserva i recorden que hi ha vegades que una determinada zona es valora a priori per a un cert ús i, després, depenent de com evoluciona la situació, n’acaba tenint un altre. En un principi, l’hospital de dia de l’ICO es volia destinar com a possible àrea d’acollida per a pacients crítics pel coronavirus. El plantejament inicial podria variar i s’està acabant de definir. Es considera un bon espai, amb cinc boxs individuals i que es podria adaptar a qualsevol tipus d’usuari, tot i que en principi s’està pensant per a pacients de la Covid-19.

LA FRASE

Durant aquests dies, moltes consultes s’atenen per telèfon per reduir els desplaçaments a l’hospital
Fonts de l’institut català d’oncologia (ico)


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Olot

La pressió veïnal fa reestudiar la urbanització de Montolivet

Olot

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró
LA CRÒNICA

Terricabras, patrimoni polifacètic

El 2028 s’enderrocarà l’edifici Venus de la Mina

Sant Adrià de Besòs

Campanya per omplir les motxilles d’infants vulnerables que van de colònies

Barcelona
barcelona

Una vintena d’entitats reclamen que la prefectura de la Via Laietana sigui “només un lloc de memòria”

barcelona