Salut

El govern demana un aïllament més llarg i intens per a Igualada

Reclama a l’Estat que activi un confinament total perquè la proporció de morts es dispara

Més de mil pacients a l’UCI i 156 defuncions més a Catalunya

La xifra de víctimes a l’Estat espanyol ja supera la de la Xina

El govern de la Generalitat va aprovar ahir una resolució pel confinament total de la població a la conca d’Òdena durant 15 dies. El conseller d’Interior, Miquel Buch, demana a les prop de 70.000 persones que viuen a l’entorn d’Igualada que es quedin a casa per “vetllar per la salut dels veïns”, exceptuant només els treballadors dels serveis bàsics. Després d’iniciar el confinament perimetral el 13 de març passat, el govern reclama ara que es passi a una segona fase de confinament total, sense activitat laboral més enllà de les essencials.

Atès que des de la declaració de l’estat d’alarma la Generalitat ha deixat de tenir competències en la matèria, la petició s’ha transmès al govern estatal mitjançant una resolució a la justícia espanyola presentada en un jutjat de l’Anoia. L’executiu de Pedro Sánchez, doncs, haurà de valorar ara la petició d’endurir el confinament, que la Generalitat fonamenta en dades sobre la mortalitat a la regió. “La proporció de morts per cada 100.000 habitants és de 6,9 a Catalunya, de 7,4 a Espanya, de 27,9 a Madrid, de 41,6 a la Llombardia i de 63,1 a la conca d’Òdena”, va exposar el conseller Buch.

Aquesta petició coincideix en un moment de màxim estrès per al sistema de Salut català, amb més d’un miler de pacients ingressats a l’UCI, el que fa pensar, a falta de dades oficials, en una ocupació altíssima, tenint en consideració que Salut esperava disposar d’unes 1.200 places a finals de setmana i reservar-ne un 15% per a urgències no pròpies del coronavirus. A més, ahir es van confirmar 156 morts al país, una xifra menor a la del dia abans, i 11.592 positius oficials totals.

L’evolució de la pandèmia és tan intensa que l’Estat ja supera la Xina en el nombre de morts de Covid-19. Té 3.434 defuncions confirmades, més de la meitat de les quals a Madrid, i només Itàlia n’acumula més. En total, els positius a l’Estat s’eleven a 47.610, dels quals més de 3.100 són greus i estan a l’UCI.

Amb aquest panorama, els gestors del sistema de salut català intenten ampliar la base de llits d’UCI per fer front a l’allau de casos que els espera. Un dels plans que pot prendre cos és la instal·lació d’hospitals de campanya en pavellons esportius propers als hospitals Vall d’Hebron, Clínic, Sant Pau i del Mar de Barcelona. L’Ajuntament ofereix els espais perquè funcionin com a espais satèl·lits per desplegar-hi llits i pacients quan la demanda sigui especialment intensa.

L’ICS, impotent

En una carta que l’Institut Català de la Salut ha enviat als seus treballadors per encoratjar-los davant aquesta crisi sanitària i informar-los sobre com s’ha gestionat, el director de l’entitat, Josep Maria Argimon, admet “impotència per no trobar tots els materials que necessitem”. Explica que dues “grans comandes” van “descarrilar” pel tancament de les exportacions a França i Alemanya i dona detalls de l’espiral especulativa que hi ha hagut amb el material de protecció. “Abans de l’episodi una mascareta quirúrgica la pagàvem a 0,003 cèntims d’euro i ara les estem pagant a 0,8 euros. Han multiplicat [els intermediaris] el seu preu per 266, una bogeria”, remarca. L’ICS usava 62.000 mascaretes quirúrgiques a la setmana abans del coronavirus, i ara en requereix 245.000. A més, el director de l’ICS també admet que la falta de test ràpid de Covid-19 és incomprensible.

LA FRASE

A Catalunya hi ha 6,9 morts per cada 100.000 habitants. A la Llombardia, 41,6 i a la conca d’Òdena, 63,1
Miquel Buch
Conseller d’interior del govern de la Generalitat

LA XIFRA

266
cops
s’ha multiplicat el preu de les mascaretes quirúrgiques, de 0,003 a 0,8 euros la unitat, segons l’ICS.

Solucions dràstiques per a temps difícils

La intensitat de la pandèmia obliga el sistema a reajustar-se i prendre tota mena de mesures per combatre el coronavirus. “Mai havia afrontat una crisi sanitària tan cruel”, admet el director mèdic de l’hospital Clínic de Barcelona, Antoni Castells. Per això Salut busca ventiladors mecànics per ampliar el nombre de llits d’UCI arreu, sense descartar utilitzar els que es fan servir en veterinària, universitats i centres d’investigació. A més, l’hospital Vall d’Hebron ha decidit que, per evitar contagis, només permetrà una visita als pacients que estiguin a punt de morir. Per la seva banda, professionals de l’hospital de Bellvitge passaran a “codirigir” l’hospital d’Igualada, atesa la gran quantitat de baixes entre el personal sanitari.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Olot

La pressió veïnal fa reestudiar la urbanització de Montolivet

Olot

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró
LA CRÒNICA

Terricabras, patrimoni polifacètic

El 2028 s’enderrocarà l’edifici Venus de la Mina

Sant Adrià de Besòs

Campanya per omplir les motxilles d’infants vulnerables que van de colònies

Barcelona
barcelona

Una vintena d’entitats reclamen que la prefectura de la Via Laietana sigui “només un lloc de memòria”

barcelona