Salut

El govern decreta el confinament total a la Conca d’Òdena durant 15 dies

La resolució, que implica mantenir únicament l’activitat essencial, necessita l’autorització del poder judicial i del govern espanyol

El conseller d’Interior, Miquel Buch, no contempla que la Moncloa refusi la mesura perquè les dades són esfereïdores, amb més de 61 morts per cada 100 mil habitants

El govern de la Generalitat ha anunciat aquest dimecres la pròrroga i l’enduriment de les mesures de confinament a la Conca d’Òdena. Les restriccions de mobilitat, es van iniciar el passat 13 de març per contenir la propagació del coronavirus SARS-CoV-2 (Covid-19), passen ara a una segona fase on es restringiran més les activitats en l’àmbit laboral.

En la roda de premsa posterior a la reunió del comitè tècnic i el consell assessor del pla Procicat per l’emergència sanitària, el conseller d’Interior, Miquel Buch, ha anunciat la decisió de passar a la fase 2 el confinament als municipis més afectats pel brot i ampliar-lo durant quinze dies més. Aquesta decisió implica que el confinament passa de perimetral a domiciliari i només es manté l’activitat essencial. “Tothom s’ha de quedar a casa excepte els serveis essencials detallats a la resolució del 13 de març”, ha indicat.

El titular d’Interior ha explicat que aquesta mesura ja no només busca evitar la propagació d’aquest focus d’alt risc a altres territoris sinó sobretot protegir els veïns i veïnes de la zona.

Buch ha detallat que la resolució necessita l’aval del poder judicial i del govern espanyol. I ha assegurat que no contempla que Madrid pugui desautoritzar la mesura. “No plantegem que el govern de l’Estat refusi les mesures perquè les dades [a la Conca d’Òdena] són esfereïdores”.

En aquest sentit, ha alertat que a la Conca d’Òdena hi ha 61,3 morts de Covid-19 per cada 100 mil habitants. Una xifra, ha explicat, que supera fins i tot les de la Llombardia, la regió més afectada per la pandèmia a Itàlia, on la mortalitat és de 41 per cada 100 mil habitants. Amb les dades d’avui, a Catalunya hi ha 6,9 morts de Covid-19 per cada 100 mil habitants, al conjunt de l’Estat augmenta fins als 7,4 i a Madrid és de 27,9.

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha admès que aquesta és una mesura “dràstica” però “absolutament necessària” per tallar les cadenes de transmissió i “aplanar la corba de casos” el més aviat possible. “Tot el que fem estricte avui serà temps guanyat després, i si ho fem bé, després ens podrem recuperar millor”, ha afirmat.

La titular de Salut ha recordat que les mesures que es prenen ara no tindran un efecte immediat, sinó d’aquí uns dies. És per això que ha insistit en la necessitat d’adoptar mesures rigoroses per avançar al màxim el pic de casos, perquè un cop s’hi arribi encara quedaran “tres o quatre setmanes complicades” per al sistema sanitari.

Vergés ha destacat que el brot de la Conca d’Òdena és especialment greu perquè dels 306 casos diagnosticats gairebé la meitat, 140, són professionals sanitaris de l’Hospital d’Igualada, cosa que ha obligat a derivar malalts a l’Hospital General de Catalunya, a Sant Cugat del Vallès, i a reforçar el personal amb plantilla de l’Hospital de Bellvitge.

En resposta a una pregunta dels mitjans, Vergés ha afirmat que el govern no rebutja cap ajuda exterior per fer front a la “crisi humanitària” que es viu a Catalunya i ha deixat la porta oberta a demanar a l’Exèrcit espanyol el muntatge d’hospitals de campanya, si arribés el cas.

Només serveis essencials

La resolució, signada per Buch i Vergés, prohibeix la mobilitat a peu, en vehicle privat o públic, col·lectiu o individual a excepció dels subministraments d’aliments o els serveis necessaris per al funcionament dels centres productors d’aliments i el subministrament de productes d’higiene i de primera necessitat.

Només podran anar als centres de treball els empleats de serveis de seguretat, emergències i protecció civil, sanitaris, penitenciaris, serveis socials i residencials, forenses, funeraris, meteorologia, transports i infraestructures, ràdio i televisió de servei públic, electricitat, aigua potable, aigües residuals i purificadores, carburants, gas, telecomunicacions, residus, subministraments sanitaris, serveis de la indústria química imprescindibles per a la seva seguretat i els serveis de neteja vinculats als anteriors serveis.

Es permet el desplaçament a òptiques, ortopèdies i dentistes però només en cas d’urgència; per comprar aliments i begudes, productes d’higiene, medicaments i productes farmacèutics de primera necessitat, i per posar combustible als vehicles de motor.

Tots els desplaçaments es faran de forma individual, excepte en cas de menors d’edat o dependents, i durant el mínim temps imprescindible.

El transport públic tindran uns serveis mínims d’un màxim del 10% del servei habitual en dia feiner.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona