Salut

Contenint l’alè

Els grans hospitals del país ja detecten un augment de casos important que anticipa una elevada pressió al sistema sanitari

Els professionals tenen la situació “controlada” però temen que acabi desfermant-se, com ha passat a Itàlia

Els centres anul·len trasplantaments i cirurgies no urgents per preservar llits d’UCI

Alguns hospitals ja han començat a obrir espais especials per als nous pacients, d’altres encara no

Els metges dels hospitals de Catalunya que tracten els casos de Covid-19 ja saben que es poden anar calçant. L’evolució de la malaltia al Principat segueix les passes (potser més ràpid i tot) del que va passar a Itàlia i, si han tingut temps de consultar mínimament les xarxes socials, hauran vist fotografies dels professionals mèdics italians dormint de qualsevol manera al seu lloc de treball. Damunt del teclat de l’ordinador, a la llitera on atenen els pacients, en un carret per dur material... Aquí la situació no és, ni de bon tros, tan desesperant. Però és el que els tocarà viure si la gent no es queda a casa extremant les precaucions i el SARS-CoV-2 pot seguir fent de les seves.

Ja hi ha testimonis puntuals de metges catalans que esclaten en plors després de torns de 12 hores atenent un cas rere l’altre. I d’altres que s’han fet posar un matalàs al garatge de casa per descansar una estona i no posar en risc la seva família. “El nivell d’estrès és alt”, admeten responsables de l’Hospital Clínic. Tot i això, la situació als principals centres del país està ben controlada. Amb un punt de calma tensa i de contenció de l’alè, pensant en el que pot venir, però encara sense una pressió assistencial extrema i lluny del màxim de la seva capacitat. “La situació és difícil, perquè el volum de pacients augmenta dia a dia. Però, dins d’aquesta dificultat, està ben controlada”, confirmen fonts de l’hospital Vall d’Hebron, un dels puntals sanitaris del país.

La clau d’aquesta situació és que el centre, com tants d’altres, té un pla de contenció preparat i ja fa setmanes que té un comitè de crisi que es reuneix cada dia. L’integren epidemiòlegs, infectòlegs, microbiòlegs, experts en prevenció de riscos laborals i la direcció del centre, i diàriament analitzen la situació, dinàmica i molt canviant, i hi responen. A Vall d’Hebron, com a la resta de centres de primer nivell, s’ha notat ja un creixement important dels casos en les darreres 48 hores. Tot i això, el centre encara està en una de les fases inicials del pla de contingència, que preveu anar tancant serveis i espais progressivament, a mesura que arriben nous pacients.

“Els pròxims dies farem anul·lacions de cirurgies no urgents, que poden baixar per sobre del 50 per cent, i també desprogramarem trasplantaments no imprescindibles, amb l’objectiu de preservar les unitats de cures intensives per als pacients que les necessiten”, confirmaven fonts de Vall d’Hebron, probablement el gran hospital amb menys professionals en aïllament. La clau és que tenen els serveis estructurats en diferents equips que treballen de manera conjunta i no es creuen entre ells. Així, si hi ha un positiu per Covid-19, el nombre de contactes a aïllar és limitat. Aquesta mesura es pren a la majoria dels grans centres.

A l’hospital Germans Trias i Pujol també s’han eliminat gran part de les sessions quirúrgiques i només es mantenen les no ajornables. El centre ha fet força incidència en la necessitat d’evitar la circulació de pacients i familiars dins de l’edifici i limita a una persona el nombre d’acompanyants o visites per pacient ingressat. A més, substitueix per activitat telefònica o telemàtica tot el que sigui possible i potencia el teletreball per als professionals a qui els sigui possible fer-ne per les característiques de la seva tasca. Fonts de l’hospital asseguren que “encara s’atén els pacients utilitzant els recursos que ja estaven habilitats la setmana passada, però hi ha previstes noves mesures i readaptació d’espais si la xifra de pacients crítics segueix pujant, com s’espera”. El mateix passa a l’Hospital Clínic. I en hospitals amb menys múscul, com el de Mataró, la situació també està controlada, tot i haver habilitat ja una unitat hospitalària per tractar una desena de casos positius i tenir més de mig centenar de professionals en aïllament. El pitjor encara ha d’arribar.

Puigcerdà, contra els visitants
Un dels centres que podrien tenir més problemes és l’hospital transfronterer de Puigcerdà. L’alcalde de la localitat, Albert Piñeira, va lamentar ahir la irresponsabilitat de molts ciutadans del país amb segona residència a la Cerdanya que s’hi han desplaçat tot i les indicacions de confinament. “No són vacances. Tenim una estructura sanitària per atendre la població resident que es reforça en els pics de turisme. La gent hauria d’estar-se a la primera residència.”


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva
CALDES DE MALAVELLA

Finalitzen les obres de la depuradora de Can Carbonell

CALDES DE MALAVELLA

L’escola de pilots d’Alguaire estarà a punt la primavera vinent

Alguaire

Concentració per reivindicar la salut mental en el treball

girona

235 alumnes de 6è de primària ballen per l’equitat a Sant Gregori

girona

S’inicien les obres per convertir el Xalet Soler en la Casa de la Tecnologia

girona