Salut

L’OMS eleva a “alt” el risc mundial pel coronavirus

Experts a Hong Kong consideren que el nombre d’infectats és superior al reconegut oficialment per Pequín, unes 44.000 persones sols a Wuhan

Crítiques al comportament de les autoritats

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) va declarar “alt” el risc internacional pel coronavirus en un informe fet públic ahir. Admetia així l’error previ d’haver-lo qualificat de “moderat” en els comunicats fets públics la setmana passada. El director general de l’organització, Tedros Adhanom Ghebreyesus, va arribar ahir a Pequín per tractar el brot d’aquesta malaltia amb el govern xinès i amb experts en salut. Dijous passat, l’OMS va considerar que encara era “massa aviat” per parlar d’“emergència de salut pública d’abast internacional”.

D’altra banda, experts sanitaris de la Universitat de Hong Kong van advertir que el govern xinès hauria d’aplicar “mesures draconianes” per intentar limitar el virus, i van assegurar que el nombre de casos podria ser molt més elevat del que admeten les autoritats de Pequín. El degà de la Facultat de Medicina d’aquesta universitat, Gabriel Leung, va afirmar que el seu equip estima que des de dissabte passat unes 44.000 persones podrien estar infectades pel virus només a la ciutat de Wuhan, i 25.630 de les quals podrien estar malaltes. La resta estarien en el període d’incubació de la malaltia i encara no mostrarien símptomes.

Els experts de la universitat de l’excolònia britànica asseguren que, tenint en compte que el nombre de morts ja supera la vuitantena, que el nombre de malalts confirmats oficialment s’acosta als 3.000 i que les infeccions afecten una dotzena de països en quatre continents, la declaració d’epidèmia global podria ser qüestió d’hores. “Cal estar preparat per a la possibilitat que aquesta epidèmia local esdevingui una epidèmia global”, va assegurar el degà de la universitat. Leung, que va celebrar la conferència de premsa amb una màscara quirúrgica posada, va explicar que, fins avui, el nombre de persones que creuen que han contret la malaltia s’ha estat doblant cada sis dies.

Leung, que a banda de ser el degà de la Facultat de Medicina és membre del consell d’experts sobre el coronavirus, presidit per la cap de l’executiu de Hong Kong, Carrie Lam, va fer una crida a aplicar mesures dràstiques per reduir l’expansió de la malaltia: “S’han de prendre immediatament mesures substancials i draconianes que limitin la mobilitat de la població.” Leung va demanar la cancel·lació de reunions multitudinàries, així com el tancaments d’escoles i la facilitació del teletreball als empleats.

El primer ministre xinès, Li Keqiang, va visitar dilluns la ciutat de Wuhan per reunir-se amb les autoritats de la ciutat i amb responsables mèdics per examinar la resposta al coronavirus. Li va visitar l’hospital en construcció que ha d’estar acabat el dia 3 de febrer i un mercat, on va dir que s’asseguraria un ampli aprovisionament a la regió i que els preus no s’encaririen. Aquesta va ser la primera visita d’un alt responsable del règim a la regió des de l’esclat de la crisi.

Rebel·lió ciutadana

Les xarxes socials del país estan esdevenint un altaveu de les crítiques a responsables governamentals de la regió de Hebei i de la capital, Wuhan, malgrat les fèrries mesures de control i censura de Pequín. Una gran quantitat d’internautes han criticat a través de Weibo –una xarxa social xinesa similar a Twitter– que tres alts responsables de l’administració local participessin en una conferència de premsa retransmesa per televisió diumenge sense portar cap màscara quirúrgica i violessin així les regles que obliguen a portar-ne en espais públics. En la mateixa conferència, l’alcalde de Wuhan també ha estat blanc de crítiques perquè portava la màscara però posada de manera incorrecta.

LA XIFRA

25.630
malalts
estima la Facultat de Medicina de Hong Kong que hi ha sols a Wuhan, l’epicentre de l’epidèmia.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Joan Ramon Laporte
Catedràtic de farmacologia

“Cal rigor en l’avaluació dels medicaments, ara és un frau”

Barcelona
BADALONA

“Si tanquen, tornarem a viure al carrer”

BADALONA

Una vila suspesa en el temps

Roses
La monarquia

Felip VI ‘el covard’?

Olot

Auditories energètiques gratuïtes per als comerços

Olot
PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró