Salut

Segellen la zona zero del virus

Les autoritats tanquen Wuhan i tres ciutats més de la regió i deixen 18 milions de persones en quarantena

Després de dos dies de reunions, l’OMS evita, de moment, declarar l’emergència internacional

El govern xinès va tancar ahir almenys quatre ciutats de la província central de Hubei a causa del brot del nou coronavirus, que ja ha deixat disset morts i més de 600 persones infectades a tot el país. Chibi, una petita ciutat d’un mig milió d’habitants al sud-oest de Wuhan, ha estat l’última que ha començat a implantar mesures de control d’entrades i sortides de ciutadans i la suspensió dels transports públics.

“A partir de les 00:00 hores del 24 de gener, se suspendrà el transport urbà i el transport de passatgers rural i provincial. La data de represa del servei s’anunciarà properament”, va fer públic el centre de prevenció i control de la infecció del nou coronavirus.

Wuhan, amb més d’11 milions d’habitants; Huanggang, amb més de 6 milions, i Ezhou, amb poc més d’un milió, van suspendre ahir, a les deu del matí hora local, tots els transports, i van instal·lar controls per mesurar la temperatura i aïllar, en el cas que sigui necessari, els conductors que entrin o surtin d’aquestes grans ciutats amb símptomes de la malaltia.

Aquestes dades eleven a uns 18 milions de persones les sotmeses a una quarantena de facto que té per objectiu contenir i impedir de manera eficaç la propagació del brot. Aquesta mesura posada en pràctica pel govern xinès ha estat qualificada per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) com un fet “sense precedents” en la història. El representant de l’OMS a la Xina, Gauden Galea, va assegurar que, pel que ell sabia, “intentar retenir una ciutat d’11 milions d’habitants és nou per a la ciència”. Galea va reconèixer que mesures com les que estan implementant les autoritats sanitàries xineses no s’havien intentat mai abans, i va admetre que a hores d’ara no saben si funcionaran.

Precisament, l’OMS va descartar ahir, després de dos dies de reunions, declarar una emergència internacional pel nou coronavirus, en considerar que és encara “massa aviat”. Amb tot, l’organisme es podria tornar a plantejar, més endavant, una eventual emergència internacional, que implicaria l’aplicació de mesures preventives a escala global.

Ratpenats i serps

Mentrestant, els habitants de les ciutats xineses afectades i, en menor mesura, els de la resta del país, han col·lapsat els supermercats i centres comercials i han buidat les prestatgeries d’aliments, principalment fruites i verdures fresques, en previsió d’una més que possible manca d’abastiment en els pròxims dies.

El nou brot de coronavirus sorgit a Wuhan a finals d’any podria haver-se originat en els ratpenats i transmès als humans a través de les serps, segons indiquen diverses investigacions fetes sobre el terreny. Tot i que encara no hi ha confirmació oficial, totes les sospites assenyalen el mercat de peix de Wuhan com el lloc on es va originar la malaltia. Aquest mercat està tancat des de principis d’any perquè, segons les autoritats locals, s’hi feien “transaccions il·legals d’animals salvatges”. Científics xinesos van assenyalar que la seqüència del genoma del virus està estretament relacionada amb un brot existent en ratpenats. Els responsables dels estudis van aclarir que les seves conclusions requereixen més verificacions, però que a hores d’ara poden concloure que tots els indicis conviden a pensar que la serp és l’animal responsable de la transmissió del virus als humans.

Les coincidències més pròximes serien la cobra xinesa i el búngar ratllat, dues espècies que, amb altres animals salvatges, es consumeixen a la Xina i a altres països de la regió. Per la seva banda, el professor d’economia de la universitat de Göttingen (Alemanya) Yu Xiaohua va afirmar a Weibo –el Twitter xinès– que el virus assolirà el seu màxim uns 90 dies després d’haver aparegut, cap a principis de març. Yu va fer aquesta previsió basant-se en un model matemàtic que va emprar informació sobre el virus del SARS del 2003. Tot i això, després va reconèixer que en les seves previsions no hi figuren els esforços extraordinaris que està fent el govern xinès per mirar de contenir la pandèmia.

LES FRASES

Intentar retenir una ciutat d’onze milions d’habitants és nou per a la ciència
Gauden Galea
Representant de l’OMS a la Xina
El virus assolirà el seu màxim al voltant d’uns 90 dies després de la seva aparició
Yu Xiaohua
professor de la universitat de Göttingen (Alemanya)

Les festes de cap d’any, suspeses

La ràpida propagació del coronavirus ha provocat la cancel·lació de les celebracions de cap d’any previstes per aquest cap de setmana, les més importants del calendari xinès. Les autoritats de les ciutats on s’ha fet present la malaltia han suspès tots els actes: Wuhan, Huanggon, Ezhou, Macau i fins i tot Pequín han anunciat la cancel·lació de tots els esdeveniments previstos, i els cinemes i teatres del país han ajornat totes les estrenes previstes. A Hong Kong, el carnestoltes de cap d’any també ha estat cancel·lat. Precisament, el barri financer de Hong Kong va entrar en pànic ahir quan una dona, que presentava evidents símptomes de la malaltia, va ser recollida pel personal sanitari d’una ambulància amb mesures d’aïllament extraordinàries. Aquesta imatge s’ha fet viral a tot el país. Mitjans de l’antiga colònia britànica van confirmar que la dona i la seva família van arribar dimecres en el tren d’alta velocitat procedents de Wuhan.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona