Salut

Pla pilot a Cerdanya contra l’obesitat infantil

La Fundació Hospital de Puigcerdà i Hospital de Cerdanya monitorarà una desena d’infants i els farà un seguiment interdisciplinari

Preveu ampliar-lo a la comarca, també a l’Alta Cerdanya

La Fundació Hospital de Puigcerdà i de l’Hospital de Cerdanya ha ampliat el programa Cerdanya en forma a la població infantil, amb el suport de l’Ajuntament i del Consell Comarcal. En concret, ha activat el programa Cerdanya en forma KIDS, amb un grup inicial de deu nens d’entre quatre i dotze anys, que estaran monitoritzats durant un any i controlats per un equip multidisplinari de metges, infermeres, dietistes i professionals del Consell Esportiu amb l’objectiu de detectar i tractar l’obesitat i el sobrepès infantil. Els candidats els seleccionen els professionals de l’atenció primària o de la unitat de medicina de l’esport quan detecten casos que se’n podrien beneficiar. La participació és voluntària i només els demanen compromís d’assistència.

El programa durarà dotze mesos i tindrà per objectius establir hàbits alimentaris saludables, aconseguir una estabilització i disminució relativa de l’índex de massa corporal, reforçar l’autoestima dels infants i promoure hàbits de vida activa, amb prescripció d’exercici físic i esport, de manera regular i planificada. El seguiment es farà a l’Hospital de Cerdanya amb cinc visites amb la dietista nutricionista, nou visites a la unitat de medicina de l’esport i onze visites d’infermeria de pediatria d’atenció primària, que es complementaran amb trucades de seguiment.

Paral·lelament, s’oferirà una activitat extraescolar d’activitat física específica per als participants del programa amb una periodicitat d’una hora setmanal. El progrés s’avaluarà cada tres mesos, mitjançant indicadors homologats. Durant tot el programa, els nens estaran monitorats pel grup de professionals i si es detecten factors de risc o bé l’evolució no és l’esperada els participants que ho necessitin seran derivats a especialistes.

D’acord amb els paràmetres de l’OMS, aquestes patologies van en augment i a un ritme alarmant i s’han convertit en un dels principals problemes de salut pública d’aquest segle. Segons la darrera Enquesta de Salut de Catalunya, el 35,6% dels infants d’entre sis i dotze anys presenten sobrepès o bé obesitat, fet que els predisposa a patir problemes cardiovasculars o malalties cròniques com la diabetis i alguns tipus de càncer. Diferents estudis posen de manifest que el 95% dels casos d’obesitat depenen de l’estil de vida. Per aquest motiu, el programa Cerdanya en forma KIDS enfoca la detecció i tractament de casos de manera pluridisciplinària i incorporant les famílies en tot el procés. Aquest programa és una adaptació a les necessitats de la població infantil de la iniciativa Cerdanya en Forma, adreçada a població adulta amb problemes de sedentarisme i obesitat, que s’acaba aquest mes de desembre.

LES XIFRES

35,6
per cent
dels infants d’entre sis i dotze anys presenten sobrepès o bé obesitat, segons l’OMS.
10
infants
d’entre quatre i dotze anys seran triats per participar en el programa pilot.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Fallada d’internet generalitzada a tot el Ripollès

RIPOLL
religió

Barcelona recorda que fa 1700 anys va configurar-se la fe de l’Església

Barcelona
UNIVERSITAT

Prop de 400 persones fan les proves de més grans de 25 i 45 anys a la UdG

GIRONA

La concessió de l’espai d’esquí i parc lúdic de FCG a la Vall de Núria acaba el dia 30

QUERALBS
enogastronomia

La DO Cava permetrà comprar raïm de vinyes dins de la seva DO encara que no estiguin registrades

vilafranca del penedès

Planoles detecta les fuites que eleven el consum d’aigua al municipi

PLANOLES

El web de l’Àrea privada ciutadana de la Generalitat, ara més senzilla i amb més serveis per a les persones

Olot

La pressió veïnal fa reestudiar la urbanització de Montolivet

Olot

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA