Salut

El tractament preventiu per al VIH, disponible d’aquí a deu dies

La PrEP s’administrarà a les persones amb pràctiques sexuals de risc

Europa va aprovar el fàrmac el 2016

La pastilla que prevé el contagi del VIH s’incorporarà l’1 de novembre a les prestacions farmacèutiques del sistema públic de salut i es dispensarà de manera gratuïta als serveis de farmàcia hospitalària i als centres assistencials autoritzats. La profilaxi preexposició (PrEP) és un tractament preventiu per a persones amb alt risc de contraure el VIH que ha acreditat una reducció en de les infeccions de gairebé el 90%. Ja fa anys que s’administra amb èxit a diversos països europeus, de manera que a l’Estat s’havia convertit en una reivindicació insistent del col·lectiu LGTBI.

La PrEP és una combinació de dos fàrmacs que s’administra en un únic comprimit que cal prendre un cop al dia i de manera constant i sostinguda en el temps perquè sigui eficaç. S’administrarà per reduir el risc d’infecció per via sexual de VIH a adults i adolescents amb alt risc i que compleixin uns determinats requisits. Podran accedir-hi els homes que tenen sexe amb homes i les persones transsexuals majors d’edat que en el darrer any hagin complert, com a mínim, dos dels següents criteris: haver tingut més de deu parelles sexuals diferents, haver practicat sexe anal sense protecció, haver requerit l’administració de profilaxis postexposició en diverses ocasions o haver tingut una infecció de transmissió sexual (ITS). A més, aquest tractament preventiu també estarà a l’abast de prostitutes que no utilitzin habitualment el preservatiu i siguin VIH negatives.

Tot i que l’eficàcia de la PrEP fa temps que està validada, en part gràcies a estudis clínics duts a terme a Catalunya, i que Europa en va aprovar l’ús el 2016, no ha estat fins ara que el Ministeri de Sanitat s’ha decidit a incorporar-la a la seva cartera de serveis com a mesura addicional i complementària. En el cas de la sanitat pública catalana, de la despesa que generi aquesta nova inclusió se n’haurà de fer càrrec la Generalitat de Catalunya.

Fonts del Departament de Salut van indicar ahir que Catalunya ha estat a favor de la inclusió de la PrEP “des del primer moment” i que sempre ho ha defensat en la Comissió de Salut Pública de la Interterritorial del Ministeri de Sanitat. Tot i això, també van evidenciar un cert malestar pel moment en què s’ha fet l’anunci: “Lamentem que el ministeri hagi fet aquest anunci en el marc d’una precampanya electoral.”

Cal més protecció

La PrEP dona una gran protecció contra el VIH, però en canvi és ineficaç en altres infeccions de transmissió sexual. Com que la seva implementació pot contribuir a incrementar les relacions sense preservatiu, els responsables sanitaris insisteixen en la necessitat d’incidir en la importància de mesures de protecció integrals, com ara el preservatiu.

LA DATA

01.11.19
començarà
a estar disponible el tractament preexposició al VIH a la cartera de serveis de la sanitat pública.

LA XIFRA

17.000
persones
es beneficiaran de la PrEP a l’Estat. El Departament de Salut encara no ha fet els càlculs per a Catalunya.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES