Salut

“Aquest any pot haver-hi al·lèrgics debutants”

L’arribada d’una primavera amb una pol·linització “molt intensa” amenaça de triplicar el nombre de visites a urgències

Venim d’un 2018 extraordinàriament plujós amb un hivern més càlid de l’habitual. La combinació perfecta perquè la primavera, que arrenca avui, sigui especialment crítica en qüestió d’al·lèrgies. Els experts de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA) de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) alerten d’una pol·linització tan intensa que pot provocar que persones que mai no han presentat al·lèrgies acabin desenvolupant els símptomes i “debutant com a al·lèrgics”. “Els especialistes tindran les consultes plenes perquè la gent es trobarà malament”, pronostica la investigadora del centre i responsable de la xarxa d’aerobiologia de Catalunya, Jordina Belmonte.

L’abundància d’aigua al sòl en el moment en què els arbres arrencaven l’activitat amb temperatures suaus s’està traduint, i ho continuarà fent, en floracions i pol·linitzacions molt potents. Durant l’hivern ja ha començat el xiprer amb unes concentracions que superen la mitjana històrica dels últims 25 anys. Actualment el plàtan i la parietària ja tenen nivells força elevats i per més endavant s’espera que pugin amb força les gramínies, l’artemísia i l’olivera.

Hi ha, però, cert marge per a l’esperança: si plou durant les hores de llum, quan les flors són obertes, el pol·len acabarà a terra i no a l’aire. I si la temperatura puja molt sobtadament les plantes perdran força i acabaran abans la pol·linització. “Si no passa res d’això, tindrem una primavera complicada. Al·lèrgics, atenció perquè tindreu problemes”, alerta Belmonte. L’especialista en al·lergologia de l’hospital Vall d’Hebron Teresa Garriga fa una crida als farmacèutics a proveir-se dels medicaments que pal·lien els efectes de les rinoconjuntivitis, l’asma i altres reaccions al·lèrgiques, perquè s’espera un augment important de la demanda: “Quan hi ha pics de concentració de pol·len, el nombre de visites a urgències es triplica i la demanda de tractament es multiplica per sis.”

LA XIFRA

1,5
milions de persones
tenen alguna patologia al·lèrgica respiratòria i en 4 de cada 10 casos la causa és un pol·len.

El major dèficit d’atenció especialitzada, a Girona

Els experts no poden traçar una tendència en les concentracions del pol·len. Depèn de si el clima és costaner o interior i també de la planta. “Són éssers vius i fan una mica el que volen”, admet Belmonte. El que sí tenen clar és que les malalties al·lèrgiques als països desenvolupats s’han duplicat els últims 15 anys. Actualment afecten un 25% de la població total i es calcula que d’aquí a dues dècades podrien arribar al 50% de la pediàtrica. A més, cada cop hi ha més sensibilitzacions múltiples, de manera que el diagnòstic i el tractament es compliquen. En aquest sentit, Garriga fa una crida al Departament de Salut per reforçar la plantilla d’especialistes en al·lergologia de la sanitat pública, atès que ara “n’hi ha pocs i amb molta desigualtat territorial”. Segons les seves dades, l’OMS recomana disposar d’un especialista per cada 50.000 persones, però a les comarques gironines només n’hi ha un parell per a 750.000. “En calen tretze, i a Tarragona tres o quatre més. Entenc que no es poden contractar tots de cop, però cal posar-s’hi”. L’espera mitjana per a la visita a l’al·lergòleg és de cinc mesos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

successos

La policia busca un home que exhibia una pistola pel carrer

L’Hospitalet de Llobregat
enogastronomia

Clou el cicle ‘d’vines 2024’ per promocionar la dona al sector vitivinícola

Lleida
societat

El 82% dels vehicles ja han sortit de l’àrea de Barcelona

barcelona
enogastronomia

El certamen internacional ‘Mundus Vini’ premia vins catalans

Barcelona
VERGES

La Dansa de la Mort dona inici a la Setmana Santa amb el desig de ser Patrimoni per la UNESCO

VERGES
sant antoni de calonge

Tallen un tram del passeig al trànsit a causa del temporal

sant antoni de calonge
mediterrani

Un terratrèmol de magnitud 5,7 sacseja el sud de Grècia

barcelona
infraestructures

Montgat tanca als vianants el passeig marítim del 2 al 5 d’abril

Montgat
SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC