Salut

Oncolliga creix en serveis i usuaris

L’entitat va reforçar el 2017 els serveis de fisioteràpia i psicooncologia, i aquest any ha estrenat les sessions de marxa nòrdica i el programa d’estètica integral

L’any passat es van organitzar 184 activitats a la demarcació gironina i es van recaptar més de 452.000 euros

El darrer servei que s’ha estrenat és el d’estètica integral

La Fundació Oncolliga Girona ha ampliat aquest any el nombre de serveis assistencials adreçats a malalts de càncer de les comarques gironines –ha posat en funcionament la marxa nòrdica terapèutica i l’estètica oncològica integral–, i cada cop són més les persones que els utilitzen. L’any passat, d’acord amb la memòria social, publicada a la revista anual de l’entitat A Prop, es va reforçar el servei de fisioteràpia a domicili amb la incorporació d’un nou professional, gràcies a la qual es van atendre 50 pacients més. Així, es va passar dels 152 atesos el 2106 als 212 el 2017 i es va arribar a les 2.000 visites.

La redistribució de tasques dins de l’equip de psicooncòlegs va permetre també acostar el servei als malalts de la zona de la Selva marítima i al municipi de l’Escala. A més, es va crear un nou grup de suport per a afectades de càncer de mama a Olot que va tenir una gran acollida. En total, els psicooncòlegs van atendre 686 usuaris –entre malalts i familiars– i van fer més de 3.000 visites. Oncolliga també destaca la feina desenvolupada pels onze voluntaris hospitalaris, que van dur a terme prop de 8.000 visites a malalts ingressats. El servei de drenatge limfàtic va atendre 188 casos, amb un total de 1.850 serveis. I pel banc de perruques, hi van passar 66 usuàries.

D’altra banda, un dels serveis més ben valorats pels afectats i els seus familiars, segons reconeix la presidenta d’Oncolliga, Lluïsa Ferrer, són els pisos compartits situats al barri de Sant Ponç de Girona, al costat de l’hospital Josep Trueta. Des de l’any 2010, un total de 460 famílies s’han beneficiat d’aquest servei i s’hi han fet més de 10.000 pernoctacions. En concret, l’any passat, 44 famílies van aprofitar aquest recurs. Entre tots, hi van passar 753 nits.

Amb relació als nous serveis implantats aquest any, Oncolliga va decidir incloure la marxa nòrdica terapèutica dins del programa de prevenció, amb sessions quinzenals que estan dirigides pels fisioterapeutes de l’entitat, sota la supervisió, en els primers mesos, de la directora de Nordic Walking Girona, Cristina Borràs. L’objectiu d’aquestes sessions, que es fan a Figueres, Palamós, Olot i Girona i tenen una durada d’una hora i mitja, és evitar que es desenvolupi el limfoedema i minimitzar els danys en cas que s’arribi a produir.

El darrer servei que va estrenar Oncolliga, el servei d’estètica oncològica integral, és un programa d’acompanyament dirigit als pacients de càncer que té com a objectiu minimitzar els efectes secundaris que els tractaments oncològics provoquen sobre la pell i les mucoses i donar recursos per gestionar els canvis estètics i ajudar els pacients a sentir-se millor. Va a càrrec de l’especialista en estètica oncològica Núria Izquierdo i consta de sis sessions gratuïtes per pacient, amb periodicitat mensual. Es va posar en marxa a finals de maig a Girona i a Olot, i actualment té una quinzena d’usuaris. Es preveu que es posi en marxa a Figueres, Blanes, Palamós i Campdevànol. Formen part d’Oncolliga un total de 90 delegacions, que l’any passat van organitzar 184 activitats, amb les quals es van recaptar 452.531 euros.

LES XIFRES

686
usuaris,
entre malalts i familiars, van rebre el 2017 atenció psicològica. Es van fer 3.051 visites.
188
afectats
van passar pel servei de drenatge limfàtic. Es van fer 1.850 serveis.
11
voluntaris
hospitalaris van fer durant el 2017 prop de 8.000 visites a malalts.
LLUÏSA FERRER

“La gent es fa seus els projectes”

Què destacaria de l’activitat del 2017?
Cada cosa que fem té el seu valor, però el 2017 va representar, en termes generals, una línia de continuïtat amb l’activitat que du a terme l’entitat. No obstant això, cal destacar el cas d’Andreu Cufí, el jove de Quart que l’any passat va superar un càncer de fèmur i que va dur a terme una campanya de micromecenatge amb la qual va aconseguir recollir més de 1.600 euros per a la compra de material ortopèdic. No es tracta de la quantitat de diners que va recaptar, sinó de la qualitat humana, de les ganes d’ajudar que va demostrar aquest jove que prèviament s’havia vist afectat per una malaltia oncològica.
Com funcionen els dos nous serveis que s’han posat en marxa aquest any?
Estem molt satisfets amb la demanda que s’ha generat al voltant de la marxa nòrdica, que és de caràcter terapèutic, i volem potenciar el servei d’estètica oncològica integral. En aquests moments, hi ha quinze persones, entre Girona i Olot, que es beneficien d’aquest programa. I la idea és posar-ho en marxa ben aviat a Figueres, Blanes, Palamós i Campdevànol. Procurem que els serveis que oferim arribin a tots els hospitals comarcals.
Oncolliga gaudeix d’una bona salut?
I tant! La veritat és que com més feina fem, més se’ns en genera. I podem assumir-la perquè hi ha molta gent que creu en nosaltres i en la feina que duem a terme entre els malalts de càncer i les seves famílies. Hem fet creïble el que fem i la gent s’acaba fent seus els projectes.
Quin és el nombre de socis d’Oncolliga?
Actualment, tenim més de 2.000 socis. De voluntaris, n’hi ha més d’un miler. Estem contents perquè, si bé és veritat que la gent demana cada cop més serveis, cada any arribem a més gent.

Tres reptes esportius i 208.000 euros recaptats

Oncoswim, Oncotrail i Oncobike són tres esdeveniments solidaris que organitza Oncolliga amb la col·laboració d’altres associacions del territori. Plantegen reptes esportius amb l’objectiu de recaptar fons per a la millora de la qualitat de vida dels malalts de càncer. L’Oncotrail, una cursa de trail de 100 quilòmetres per equips, és el repte amb més trajectòria i el que, de molt, mobilitza més participants. Té el suport del Club Atlètic i de l’Agrupació Excursionista de Palafrugell. L’any passat se’n va celebrar la cinquena edició, que va assolir la xifra rècord de 198 equips participants i una recaptació de 234.000 euros. D’aquests diners, 158.000 euros es van destinar a millorar el confort i el diagnòstic dels malalts oncològics als hospitals de la demarcació i 28.000 es van dedicar a un projecte de recerca sobre dieta i càncer de l’ICO-Girona i l’Idibgi.

L’Oncoswim, adreçat als amants de la natació en aigües obertes, es va consolidar en la seva segona edició, amb divuit equips participants i 18.839 euros de recaptació. Els diners es van destinar a la recerca del tipus de càncer de mama triple negatiu, un dels més agressius, que es du a terme a la UdG.

L’any passat també es va celebrar la segona edició de l’Oncobike, una prova solidària pensada per als aficionats a la BTT. Hi van participar 51 equips, que van recórrer 200 quilòmetres de la vall del Llémena i van aconseguir recaptar 31.374 euros. Es van invertir en la reforma de la llar residència de Sant Ponç.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SANT FELIU DE GUÍXOLS

El ple aprova el projecte del futur museu Carmen Thyssen guixolenc

SANT FELIU DE GUÍXOLS
Astronomia

Descobreixen el forat negre d’origen estel·lar més massiu de la Via Làctia

Barcelona
SALUT

200.000 pacients esperen per a una intervenció quirúrgica a Catalunya

BARCELONA
economia

Proven un sistema per reduir la salinització dels camps d’arròs del delta de l’Ebre

delta de l’ebre

Salut crea a Girona la primera xarxa hospitalària de Catalunya

GIRONA
medi ambient

Posen una caixa niu pel falcó pelegrí a la xemeneia de la incineradora de Mataró

mataró
societat

SOS Racisme llença una campanya per continuar amb la seva activitat

BARCELONA
economia

L’AMB dona una ajuda de 175.000 euros per les famílies desallotjades

esplugues de llobregat

Tret de sortida al Fórum de Gestió de Residus municipals #wasteinprogress

GIRONA