Salut

Ocupació

Les baixes laborals creixen un 11% respecte al 2016, a Lleida

Les comptabilitzades a Ponent, un 15,8%, se situen per sota de l’índex català, que és del 21,2%, segons un estudi

L’absentista lleidatà té de 31 a 40 anys, amb 3 anys d’antiguitat a l’empresa, i falta, sobretot, dilluns i dimarts

L’absentisme laboral provocat per baixes mèdiques ha crescut de manera notable els últims mesos, en un 11%, coincidint amb el repunt d’afiliació a la Seguretat Social, segons constata l’observatori d’absentisme de Catalunya, elaborat per la mútua Asepeyo entre 82.000 empreses i 666.000 treballadors. En l’estudi s’afirma que el percentatge de baixes a Ponent és del 15,79% dels treballadors, mentre que a Catalunya aquest índex se situa per sobre, en el 21,21%. Menys d’un 1% ha faltat a la feina per més de tres processos mèdics, mentre que la resta n’ha registrat un o dos.

El perfil de l’absentista, segons la denominació que s’utilitza a l’anàlisi d’Asepeyo, és el d’un home de 31 a 40 anys i amb menys de tres d’antiguitat a l’empresa. En el cas de les comarques de Lleida, s’han registrat més homes de baixa (50,71%) que dones, dada que contrasta amb les del global de Catalunya, on les baixes de les dones suposen el 54,52%.

Pel que fa als dies de la setmana amb més incidència en baixes, són els dilluns i els dimarts, amb gairebé la meitat dels casos, i prop del 64% tenen una durada inferior als 15 dies. L’estudi destaca que a la província de Lleida s’emeten menys baixes per recaigudes que a la resta de Catalunya, amb només un 6%, dada que s’allunya de la del global del país en gairebé un 1,5% menys. Resulta d’especial interès destacar que els treballadors més grans de 60 anys són els que menys agafen la baixa, amb només un 3,89% dels casos.

La causa més freqüent de baixa a Catalunya és la patologia de traumatologia (relacionada amb la zona lumbar), amb una mitjana de 37 dies de baixa a l’any, seguida de les psicològiques, amb una mitjana de 53 dies anuals.

A nivell estatal, Asepeyo ha fet una recerca per mesurar la gestió de l’absentisme a les empreses. L’estudi revela que el 71% de les organitzacions no tenen un pla de millora per gestionar l’absentisme i els fa falta un model de diagnòstic específic de les absències o assistències.

En una jornada organitzada per aquesta entitat sanitària, es va insistir en la importància de la cultura preventiva a les empreses per contribuir a entorns més segurs per als treballadors i també per afavorir actituds positives que ajudin a evitar les baixes.

LA XIFRA

49
per cent. Falta dilluns i dimart
s, els dies amb més baixes a Ponent, similar a l’índex català, que és del 48%.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Joan Ramon Laporte
Catedràtic de farmacologia

“Cal rigor en l’avaluació dels medicaments, ara és un frau”

Barcelona
BADALONA

“Si tanquen, tornarem a viure al carrer”

BADALONA

Una vila suspesa en el temps

Roses
La monarquia

Felip VI ‘el covard’?

Olot

Auditories energètiques gratuïtes per als comerços

Olot
PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró