Societat

societat

joves sense llar

Exigeixen solucions per als joves que dormen al carrer

Girona Acull reclama a les administracions que la trentena de joves extutelats que viuen sense llar a Girona no passin ni una nit més al ras

L’Ajuntament insisteix que és competència de la DGAIA

La Plataforma Girona Acull va exigir ahir que cap dels 30 joves extutelats que viuen i dormen al carrer a Girona passin una altra nit sense sostre. En una roda de premsa en la qual van ser presents uns quants d’aquests joves, representants de la plataforma van demanar solucions urgents a les administracions per a la situació d’aquests joves que quan fan divuit anys han de marxar dels centres d’acollida on fins llavors han viscut. La plataforma va reclamar la convocatòria d’una taula urgent amb entitats socials, Generalitat i ajuntaments per trobar solucions.

“Quan tenen 18 anys i un dia, els expulsen amb només 50 euros i un entrepà”, explicava ahir Núria Palomar, que va recordar que la situació d’aquests joves va sortir a la llum aquest gener després que dos educadors informessin del cas de dos joves que feien divuit anys i serien expulsats d’un centre tutelat. “Van fer una crida urgent i vam aconseguir dues famílies acollidores”, relatava Palomar, que tot seguit insistia que arran d’aquests casos van conèixer la “magnitud” de la situació d’aquests joves i que es van posar en contacte amb les administracions per conèixer aquesta problemàtica.

“Estem esperant resposta de l’Ajuntament de Girona i de la DGAIA (la direcció general d’Atenció a la Infància i l’Adolescència), que hauria de garantir el no desemparament”, hi afegia Karim Sabni, també de la plataforma. “Creiem que és una excusa que no hi ha recursos”, deia Sabni, que va recordar que la plataforma s’ofereix a les administracions per treballar conjuntament en aquesta qüestió per poder solucionar “la situació inhumana de nens”.

Anomalies

Segons els membres de Girona Acull, “hi ha moltes anomalies administratives” i que els joves abandonen els centres tutelats amb una “situació administrativa irregular” que fa que no puguin ni accedir als ajuts de la Generalitat. Segons van denunciar, molts d’aquests joves surten fins i tot sense el número d’identificació estranger (NIE), cosa que fa que no puguin ni empadronar-se ni obtenir permís de treball ni fins i tot sol·licitar les ajudes. A més, se’ls requereix “una burocràcia que no poden fer per ells mateixos”.

Des de l’Ajuntament de Girona, el regidor Eduard Berloso, va explicar que si bé no és la solució més adient, els joves poden recórrer a La Sopa per als àpats i que hi ha disponibles alguns llocs per passar la nit, com ara els llits recentment oberts a les Sarraïnes. Va destacar, però, que l’Ajuntament no pot suplir les competències de la Generalitat ni disposa de pisos suficients per cobrir les necessitats.

“L’Ajuntament sol no pot. La Generalitat ha de fer un esforç”, va dir Berloso, que també va recordar que hi ha altres municipis gironins que tenen el mateix problema.

23 places

En tota la demarcació només hi ha 23 places per allotjar joves extutelats i ja estan ocupades. Berloso, va explicar que, per exemple, en el cas de Girona, quan no hi ha prou llits per acollir les persones a La Sopa, les adrecen a l’alberg de la Generalitat i és el mateix consistori qui abona l’allotjament. “És denunciable que la DGAIA actuï d’aquesta manera i deixi els problemes als seus municipis”, va dir el regidor, que hi va afegir que, de totes maneres, des del consistori també s’estan buscant solucions.

LA FRASE

Es tracta de voluntat política i de posar-se les piles...
Núria Palomar
membre de Girona Acull

LA XIFRA

30
joves
com a mínim, viuen al carrer a Girona després d’haver deixat un centre tutelat en fer 18 anys.

“Fa cinc mesos que visc al carrer a Girona”

Younes és a Girona des de fa cinc mesos i des de llavors viu al carrer. És del Marroc i des que va entrar a l’Estat ha passat per tres centres d’acollida. Primer a Andalusia, on va arribar a Màlaga amagat sota un camió procedent de Melilla. D’allà va decidir marxar per anar més al nord, primer a Madrid i d’allà cap a Barcelona, on tenia amics. Ahir va explicar que quan va arribar a la capital catalana la policia el va localitzar i el va portar a un centre tutelat. En aquest centre de Barcelona s’hi va estar tres anys, fins que va fer divuit anys. Mentre era al centre treballava i estudiava, però quan va fer els divuit anys li van dir “que havia de sortir”, relatava ahir en Younes, una mica impressionat per tota la pressió mediàtica que el seu cas i el dels altres companys han suscitat. Quan es va veure fora del centre i sense sostre va ser quan va decidir marxar a Girona. A la capital gironina és on s’ha trobat amb altres joves com ell, també de nacionalitat marroquina, i fa dos mesos que és al carrer a Girona. “Avui menges, demà no ho sé. Avui dorms en un lloc, demà no ho sé”, explicava Younes, que relatava com quan era un nen va decidir deixar el seu país “per tenir un futur millor,” però que no ha trobat cap mà que l’ajudi. Segons explicava, tampoc té familiars en altres indrets d’Europa.

Younes i els altres joves que ahir l’acompanyaven acostumen a fer vida darrere l’estació de la Renfe de Girona i Girona Acull va negar que siguin delinqüents. “Si agafen una capsa de galetes d’un supermercat és per menjar. Jo en la seva situació també ho faria”, els defensava Sabni, que, a més, insistia que es tracta de “mainada” que dorm en bancs, amb cartrons...

A més, van confirmar que Girona no és l’única població de la demarcació amb aquest problema i que seria important treballar també conjuntament amb altres municipis.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona