Infraestructures i serveis

Una plataforma al Golf de Roses agafarà mostres del fons marí

És la segona fase del projecte PLEMCAT

El Govern instal·larà en els propers dies una plataforma autoelevable d’uns vint metres d’ample per entre 20 i 40 d’alçada a la badia de Roses que durant un termini d’entre dues i tres setmanes –en funció de la climatologia- recollirà mostres en aigües menys profundes i que després es retirarà. Concretament, s’ubicarà a uns 1.200 metres de la costa davant de Sant Pere Pescador i la previsió és que estigui en funcionament durant la setmana del 25 de febrer i s’hi quedi entre dues i tres setmanes.

És la segona fase del projecte PLEMCAT, un laboratori d’assajos flotant a la mar Mediterrània que servirà per estudiar el comportament de diferents components i sistemes tècnics per a l’avenç i la validació de l’energia eòlica flotant, d’altres energies marines, per al monitoratge de l’ecosistema marí i per altres estudis mediambientals, climàtics o de biodiversitat.

Durant la quarta reunió del grup de treball per avançar en la definició dels criteris de la subhasta del projecte d’energia eòlica marina del Golf de Roses, la secretària d’Acció Climàtica, Anna Barnadas ha recordat que el Govern vol influir en l’elaboració del plec de condicions de la subhasta de l’espai marítim català per a l’aprofitament eòlic, amb l’objectiu que els factors qualitatius dels projectes comptin tant com el factor preu a l’hora de tenir en compte les ofertes dels promotors, de manera que l’aprofitament eòlic de l’espai marí de l’Empordà, l’anomenat LeBa1, es faci de la manera més beneficiosa per a tot l’entorn. En aquest sentit, ha recordat que un cop s’hagin concretat i acordat les mesures, s’hauran de pactar amb el Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico.

També ha explicat que fa unes setmanes el vaixell de prospeccions, que va posar en alerta les entitats contràries al parc eòlic marí, va estar fent sondejos a la zona on han d’anar els prototips de molins. Es tracta dels estudis previs per poder tirar endavant el projecte, que costarà 80 milions d’euros i que ha d’estar construït abans del desembre del 2025.

A la reunió hi han assistit els representants dels municipis catalans implicats en el POEM: Cadaqués, Roses, Sant Pere Pescador, Torroella de Montgrí, L’Escala, Pals i Begur.

Demanen més informació

El president del Consell Comarcal de l’Alt Empordà, Agustí Badosa, ha dit que a la majoria dels alcaldes els tranquil·litza que es plantegi aquesta plataforma d’assaig prèvia a la subhasta de parcs eòlics marins estatal i que, malgrat que hi ha certa oposició, tots coincideixen en què “cal informació”. “El que ens preocupa a tots és l’ecosistema; però no hi ha dades de la Mediterrània, tota la informació que es fa córrer és d’altres mars”, assegura.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Figueres s’aboca a les Fires i Festes de la Santa Creu

FIGUERES

Colau acusa el PSOE d’haver tolerat el ‘lawfare’ que ara pateix

barcelona
SOCIETAT

El barri gironí del Pont Major, un dels ‘Barris amb Futur’ de la Generalitat

girona
societat

Oposicions per cobrir 9.344 vacants de docent

barcelona
seguretat

Busquen un ganivet perdut a la cuina de Quatre Camins

barcelona
societat

Alerta per inundacions fins demà al matí

barcelona
enogastronomia

Els caves de Guarda Superior, al marge de les mesures extraordinàries per la sequera

Barcelona/TIANA
energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins