Infraestructures i serveis

Sirenes a la presa de Susqueda

Endesa instal·la un sistema d’avís a la població per emergències a la presa

Es tracta d’una primera fase que es completarà allargant la xarxa des de Susqueda i el Pasteral fins a Anglès

El SAP és un sistema d’avís en cas d’emergència a la presa

I si es trenca la presa de Susqueda, què? Segurament, és una pregunta que els que viuen aigües avall del Ter s’han fet amb més o menys neguit alguna vegada i s’han tranquil·litzat per les remotes possibilitats que això passi. Però, com que la probabilitat no és zero, cal tenir un pla, ja que, per posar només un exemple, els veïns de la Cellera de Ter tindrien només un màxim de vint minuts per deixar casa seva i evacuar el poble.

Per això, Endesa ha executat i enllestit ara la primera fase del sistema d’avís a la població (SAP), que s’emmarca en el pla d’emergències de preses (PEP). De fet, es tracta de la instal·lació d’un sistema de sirenes que, en cas d’emergència a la presa, s’activaria per avisar la població. Endesa ha instal·lat en aquesta primera fase un total de set pals dotats a la part superior de sirenes. En concret, una a la mateixa presa, una a la central hidroelèctrica i una a la presa anomenada Pasteral número 1. Les altres quatre estan repartides en punts de l’accés que uneix la presa de Susqueda i el Pasteral. Cadascun d’aquest punts té potents altaveus que emeten el so de sirena i, en el cas dels que hi ha a la carretera, un panell solar que els alimenta. En tots els casos, però, es poden activar per control remot, en el cas que fallin tots els sistemes de subministrament energètic.

La companyia del sector elèctric ha invertit un total de 200.000 euros en aquesta primera fase del sistema d’avís a la població, que ha assumit íntegrament. Un portaveu d’aquesta companyia ha remarcat la rellevància que es dona a la seguretat. “Endesa és una empresa que inverteix en seguretat i en la gestió d’emergències”, ha indicat.

El SAP del pla d’emergències de preses preveu una segona fase d’instal·lació de punts d’avís a la població, que completarà aquest sistema d’emergències. S’instal·laran la Cellera de Ter, Anglès i Susqueda. A hores d’ara, les mateixes fonts no han pogut concretar el calendari, ni donar més detalls. Només han assegurat que no es trigarà a dur-la a terme.

Els alcaldes de la Cellera de Ter i Anglès i l’alcaldessa de Susqueda han valorat de forma molt positiva que s’hagi començat a implantar el sistema d’avís per emergència a la presa. El primer, Xavier Bohïgues, ha puntualitzat, això no obstant, el retard en l’aplicació d’aquesta mesura. “Arriba amb cinquanta anys de retard. S’havia d’haver instal·lat quan es va fer la presa.”

7
sirenes
ha repartit fins ara la companyia entre la paret de l’embassament i el Pasteral.
200.000
euros.
És la quantitat que ha invertit Endesa en la primera fase d’instal·lació del sistema d’emergències de Susqueda.

“Ara tenim sistema d’alarma, però com evacuem?”

L’alcalde de la Cellera de Ter ha afirmat que, quan es completi el sistema d’avís a la població, faltarà el pla d’evacuació. “Ara, tenim el sistema d’alarma, però com evacuem?”, ha remarcat. I hi ha afegit que l’execució del projecte d’instal·lació del sistema d’emergència és fruit de les reunions que han mantingut amb l’Agència Catalana de l’Aigua i Endesa al llarg dels darrers anys. Ell mateix ha informat que juntament amb l’alcaldessa de Susqueda i l’alcalde d’Anglès tenen demanada una reunió amb l’ACA i Protecció Civil per desencallar la redacció del pla d’emergència per incidències a la presa de Susqueda. “Som ajuntaments petits i no tenim la capacitat per fer un protocol d’aquestes característiques. Ara que tenim el sistema d’avís, collarem perquè es faci el pla”, ha reblat. L’alcaldessa de Susqueda, Eva Viñolas, ha manifestat que el seu municipi té molt poc espai sota la presa. “No sé on volen posar la sirena, les tres cases de Susqueda en aquest espai només tenen l’opció de sortir en direcció al Pasteral. Crec, però, que tot és podrà valorar després d’un simulacre, que espero facin aviat”, ha indicat. Segons ella, tot plegat ho ha de tenir previst Endesa en el seu pla d’evacuació, que, ara per ara, desconeix. El seu homòleg d’Anglès, Jordi Pibernat, ha lamentat que ell i els seus col·legues de la Cellera i Susqueda s’hagin assabentat de la implantació del sistema d’avís d’emergències perquè han vist els pals i ha remarcat que tots tres treballen junts perquè es completi i es faci el pla d’evacuació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES