Infraestructures i serveis

La nova estació d’autobusos a Palamós, per a l’any vinent

Costarà més de 2,5 milions d’euros, tindrà sis andanes i es farà a la prolongació del carrer Enric Vincke

El projecte és a informació pública i es compta posar a licitació els treballs abans de final d’any

Ocuparà una superfície total de 4.000 metres quadrats

El secretari de Territori i Mobilitat de la Generalitat, Isidre Gavín, va anunciar ahir que el projecte de la nova estació d’autobusos de Palamós se sotmet a partir d’avui a informació pública, una circumstància que permet calcular que l’estiu de l’any 2023 podrien iniciar-se els treballs de construcció. Gavín va admetre que serà una infraestructura “important” que ajudarà a modernitzar i reforçar la capitalitat de Palamós. “Pensem –va afirmar ahir al matí sobre el terreny– que podrem posar a licitació les obres a finals d’aquest any 2022 i, per tant, esperem que puguem començar les obres l’estiu de l’any 2023.”

El secretari de Territori i Mobilitat va manifestar: “La mobilitat descarbonitzada, la lluita contra el canvi climàtic, l’increment de la utilització del transport públic, és una prioritat de país i del govern, i això requereix no només el foment de la cultura del transport públic sinó també tenir bones instal·lacions, modernes, adequades.”

La nova estació d’autobusos comportarà una inversió de 2,5 milions d’euros i servirà per millorar la capacitat i comoditat del trànsit de les línies interurbanes, tindrà una platja de sis andanes i es construirà en un solar de la prolongació del carrer Enric Vincke. La infraestructura ocuparà una superfície de 4.000 metres quadrats, amb unes andanes en què els autobusos aparcaran en semibateria, i també disposarà d’un espai de parada ràpida i una zona d’estacionament d’autobusos en fila davant de les andanes.

L’edifici de l’estació serà de planta baixa i tindrà una sala d’espera, zona de vending i taquilles de venda de bitllets. Tot el conjunt està dissenyat per permetre la modulació dels espais.

Un tancament de vidre facilitarà la visió de les andanes des de la sala d’espera, i la marquesina que s’ha projectat sobre les andanes, a més de proporcionar confort als usuaris, permetrà l’entrada de llum per sobre de l’edifici.

Es considera que l’estació i el seu conjunt actuaran com a element catalitzador d’una nova configuració urbana del sector. Actualment Palamós disposa d’una estació d’autobusos situada al carrer López i Puigcerver, al centre urbà, en una localització que dificulta la circulació dels autobusos, pel fet d’estar situada en una trama de carrers estrets i concorreguts de trànsit viari que fan difícil l’accés còmode d’aquests vehicles de transport de viatgers.

L’alcalde de Palamós, Lluís Puig, va afirmar durant la presentació que era un “dia històric per al municipi de Palamós”. Puig va assenyalar que la terminal permetrà “eliminar trànsit de vehicles pel mig del municipi”. “Tenir aquesta nova estació suposarà per a Palamós un canvi tan substancial com quan es va obrir el vial del port, que va permetre eliminar el trànsit de camions que anava cap al port”, va assegurar.

L’Ajuntament de Palamós va haver de modificar el pla d’ordenació urbanística municipal (POUM) amb l’objectiu d’obtenir els terrenys necessaris per a la construcció d’aquest equipament, cercant aquells que millor s’adaptessin a les necessitats del municipi i del servei. Aquesta modificació també va incloure el sistema viari necessari per al funcionament de la nova estació, possibilitant la seva execució de forma anticipada, sense necessitat de desenvolupament urbanístic previ del sector on està situada.

LES FRASES

Amb instal·lacions modernes com aquesta augmentarem la utilització del transport públic
Isidre Gavín
secretari de Territori i Mobilitat de la Generalitat
Serà una estació molt funcional, molt transparent i molt pràctica
Lluís Puig
ALCALDE DE PALAMÓS

El vial fins a la rotonda, a poc a poc

La mobilitat de Palamós es transformarà amb la posada en servei de la nova estació d’autobusos. Urbanísticament està previst que surti un vial des de la mateixa estació d’autobusos cap a la C-31, a través de la rotonda de Mas Gorgoll (el giratori de l’estelada). Aquest vial, però, no serà de construcció immediata donat que està lligat al desenvolupament urbanístic de la zona, que està en mans de la iniciativa privada. Ahir, l’alcalde de Palamós, Lluís Puig, ho va deixar clar durant la presentació del projecte: “Indiscutiblement per a l’Ajuntament seria interessant que es desenvolupés d’una forma ràpida, però depèn de la iniciativa privada. Esperem que sigui realitat d’aquí a pocs anys.”

Pel que fa al trànsit d’autobusos, mentre no es construeixi el vial, el més probable és que es mogui pel carrer Enric Vincke, en direcció o venint de Sant Joan, i per l’avinguda de Catalunya. L’alcalde, però, va aclarir que això dependrà també de l’operador del servei.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Xina

Pequín ordena retirar les aplicacions de Whatsapp i Threads

Barcelona

La lluita veïnal pel tancament de la cimentera arriba als jutjats per la via penal

MONTCADA I REIXAC

El corredor sud de Rodalies quedarà alterat tots els caps de setmana fins el juny

Castelldefels

Resolen l'avaria que havia afectat la telefonia mòbil al Ripollès

RIPOLL
ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES
societat

L’Ajuntament reforçarà les línies de bus i ampliarà les restriccions de trànsit al voltant del Park Güell

barcelona
PORQUERES

Fase final de la recollida de propostes dels pressupostos participatius

PORQUERES

Estudien com millorar la mobilitat de dues de les principals vies de la ciutat

girona

Poden tornar a casa un tercer grup de veïns dels blocs desallotjats

badalona