Societat

LA CRÒNICA

La cuina reconquerida i transmissora de valors

Gastón Acuario és un prestigiós cuiner peruà, de Lima, que des que va obrir el seu primer establiment, cap al 1994, Astrid & Gastón, ja compta amb un imperi –34 establiments repartits en onze països–. De grans cuiners empresaris, n'hi ha molts. I no és per treure mèrit. Però la xerrada col·loqui que va organitzar ahir la Càtedra de Gastronomia i Turisme, impulsada per la UdG i l'Ajuntament de Calonge, va permetre als assistents –una Sala de Graus de Lletres plena a rebentar– tenir una altra perspectiva, si més no allunyada de l'experiència per l'experiència, tant de moda avui; participar d'una reflexió que busca els orígens i que vol treballar, si més no des de la seva òptica, per una sincera aposta perquè la cuina sigui una eina d'integració, per dir-ho d'alguna manera: virtuosa cadena de favors. I qui millor que el cuiner Joan Roca per mantenir un intel·ligent, mesurat i tranquil diàleg amb aquest cuiner. “No patiu per preguntar; tinc tot el temps del món... he vingut des de Lima”, va dir. Acuario va ser cuiner tot i l'oposició de la seva família –el seu pare ha estat un reputat polític xilè–. El van enviar quan Sendero Luminoso va entrar a Lima a estudiar dret, a Madrid. No va servir de res. Els va enganyar i se'n va anar a estudiar l'art dels fogons. Influenciat per la cuina francesa, com gairebé tots els de la seva generació, en tornar es va adonar de la importància de reivindicar la cuina del seu país, la peruana. Un procés iniciat per altres abans que ell, però que Acuario va poder desplegar “en el moment indicat”. No es va estar de dir que la revolució que els va alliberar del colonialisme no va deixar d'emmirallar-se en Europa, deixant de banda els productes tradicionals. D'aquí l'èxit de la seva aposta: reivindicar, a manera segurament de reconquesta, la cuina del seu país; els seus productes, molts dels quals s'havien conservat i que gràcies a aquesta aposta han pujat de valor i han generat ocupació. Gastón Acuario va animar els cuiners joves i els va dir que la cuina no ha de ser elitista, en el sentit que l'experiència es pot oferir sense tenir un gran establiment. Només cal amor i passió, especialment per mantenir un diàleg amb el territori, reivindicar els orígens –va recórrer la majoria de pobles del Perú– i el més important de tot: ser honest amb un mateix i, finalment, saber fer un pas al costat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]

La polèmica ‘invasió’ de la fórmula 1 a Barcelona

Barcelona

Un gran memorial a cel obert

Portbou
SOCIETAT

Reaccions de tot tipus entre els restauradors per Temps de Flors

girona
ciència

La UB identifica mutacions que causen dos tipus de ceguesa

Barcelona
Societat

Inversió de 620.000 euros per mitigar la calor a Sant Cugat

Sant Cugat del Vallès
MEDI AMBIENT

Viladecans vol doblar el nombre d’arbres urbans en sis anys fins a arribar als 30.000

Viladecans
RELIGIó

La presència dels Claretians a Lleida s’acabarà a l’agost després de 140 anys

LLEIDA
SOCIETAT

Commemoraran l’arribada de La Canadenca al Pallars

TREMP
Tot Recordant

Jacqueline Kennedy, la primera dama més jove de la història dels Estats Units