Medi ambient

MOLLÓ

Acció Climàtica farà aclarides en boscos densos per generar aigües blaves

El Departament d’Acció Climàtica iniciarà aclarides en boscos públics de molta densitat per augmentar l’escorrentiu d’aigües blaves cap als aqüífers i els rius. A més, segons Anna Sanitjas, directora general de Boscos, la sequera de quatre anys ha portat els boscos de Catalunya a una “situació d’emergència” forestal que en dificulta la supervivència.

Per aquest motiu, la reducció de densitat que preveu l’acció del departament serà triplement beneficiosa, perquè reduirà la possibilitat que es produeixi un incendi de grans dimensions, millorarà la salut i la pervivència dels boscos i ajudarà a fer arribar l’aigua de pluja als rius.

Sanitjas explica que una alta densitat d’arbres consumeix més aigua que no arriba als rius. A més, a causa de l’efecte paraigua, molta d’aquesta aigua es queda a les capçaleres, s’evapora i s’acaba perdent.

Per fer aquestes aclarides, Acció Climàtica ha definit zones estratègiques de generació d’aigua blava en finques públiques situades especialment en zones de capçalera. La primera intervenció es farà en un bosc de pins de 61 hectàrees que hi ha a Molló i que es va repoblar fa 50 anys. Té una densitat de fins a 2.000 peus per hectàrea. Això fa que els arbres “competeixin” entre ells i interceptin i consumeixin aigua que ja no arribarà als rius. El departament talarà un de quatre arbres (el 25%) d’aquesta pineda. Això permetrà generar aproximadament 0,1 hectòmetres cúbics d’aigua l’any, cosa que equival al consum que en un any fan 2.740 persones. A més, Sanitjas assegura que l’aclarida té efectes immediats quan plou i, a més, genera una millora en l’ecosistema perquè permet que hi creixin noves espècies i es guanyi en biodiversitat.

El departament iniciarà aquesta acció d’aquí a un mes i té previst replicar-la en altres boscos públics del país. Segons assenyala Sanitjas, si es gestionessin d’aquesta manera el 25% de tots els boscos de Catalunya (1.200.000 hectàrees de massa forestal), es podrien omplir tots els embassaments del país. En el cas de la conca de Sau, amb aquesta gestió es podria omplir dues vegades aquest embassament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Flors i Violes de Palafrugell encara el tram final

palafrugell
Guerra a gaza

La pluja no aturarà el ‘Pelegrinatge per l’alto el foc a Gaza’

Barcelona
enogastronomia

Els millors vins de les terres de Lleida, el 4 de maig a Artesa

Artesa de Segre
infraestructures

Més carrers amb plataforma única tot i el revés judicial de Borrell

barcelona

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat

GIRONA

Busquen fons de l’Estat per pagar les sentències del personal

girona
La crònica

Els triangles que dibuixaria Maria Antònia Canals

BADALONA

Mig centenar d’usuaris de Can Bofí Vell de Badalona, condemnats a tornar al carrer

BADALONA