Medi ambient

RESIDUS

L’orgànica de la planta de Solius ja arriba al Segrià

Els maldecaps per als municipis que depenien del complex de tractament de residus de Solius no tenen aturador. El darrer conegut, després que la planta de tractament de la fracció orgànica cessés l’activitat a principis d’octubre, era que els residus s’havien de transportar fins a l’Ecoparc dels Hostalets de Pierola, a l’Anoia. Però n’hi ha hagut un de posterior, ja que des de finals de novembre els desplaçaments s’han allargat encara més, fins a l’altre extrem de Catalunya, al Segrià.

La causa, un incendi a la planta de tractament de residus de la Zona Franca de Barcelona el 18 de novembre, que va afectar la capacitat de tractament d’orgànica i va obligar a derivar més fracció cap als Hostalets, cosa que va fer que arribés al límit. L’efecte dòmino ha provocat tones de fracció marró del Baix Empordà i el Gironès derivades des de Solius cap a la nova destinació de Compost Segrià, tocant a l’aeroport lleidatà d’Alguaire, a 260 quilòmetres de distància de l’origen, a les comarques gironines.

El pas cap a l’Anoia, imposat pel compliment de la darrera ordre de clausura sentenciada pel TSJC, ja implicava un increment de costos pel fet d’haver de recórrer uns 130 quilòmetres de més, d’anada i tornada, fins a la nova destinació. Però ara s’han duplicat fins a Alguaire. Malgrat això, fonts de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) diuen que “no hi ha sobrecost significatiu” perquè “el cost d’aquest transport està cobert ja en la taxa que cobren els ajuntaments pel tractament de la brossa”.

La previsió és que d’aquí a unes setmanes l’Ecoparc de la Zona Franca de Barcelona recuperi la normalitat i l’orgànica gironina pugui tornar-se a quedar a només mig camí, altre cop a l’Anoia. Però la principal aspiració dels municipis és poder recuperar el tractament de compostatge in situ de l’orgànica a Solius, cosa que la plataforma Salvem Solius, un cop assolit el tancament total de l’abocador i de la planta de tractament, segurament impugnarà, però que l’ARC treballa per restablir, per ara, només per al compostatge.

Objectiu, la primavera

D’acord amb fonts de la mateixa agència, la llicència ambiental per recuperar el tractament d’orgànica a Solius “està a punt de passar el tràmit de suficiència”, el procés per recaptar tota la documentació necessària, i “un cop s’hagi obtingut la llicència ambiental es podrà reprendre l’activitat” a la planta de compostatge a Solius.

Segons han comunicat als consistoris, el tràmit es podria haver completat a la primavera. Posteriorment, hi haurà el projecte de renovació i modernització de la planta de compostatge, “que promourà l’ARC”, sostenen.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Les assignatures pendents

Girona
Societat

“La gent se’m queda mirant fixament”

Badalona
comerç

Més facilitats als xinesos perquè comprin

Barcelona
Vallfogona de ripollès/ Planoles

Porta a porta dels alumnes per fomentar l’estalvi d’aigua

Vallfogona/ Planoles
Olot

La Garrotxa vol aprendre de la mobilitat de Pontevedra

Olot
Administracions

El Suprem obliga el Prat a treure aparcament de la platja

El Prat de Llobregat
societat

Nou pas per a la construcció de l’institut Cal Maiol

barcelona
Bisharo Ali Hussein
Activista dels drets humans feminista

“Els homes volen controlar la sexualitat i el cos de la dona”

Girona

CADERSEM passa a formar part del GRUP E-COORDINA