Medi ambient

Galícia

La Xunta aprovarà avui un protocol de recollida de pèl·lets i critica les “excuses” del govern central

Fonts de l’Executiu gallec han detectat pèl·lets en 37 municipis de la seva comunitat

El president de la Xunta de Galícia, Alfonso Rueda, ha anunciat aquest dijous que aquesta tarda, en la reunió del Pla Territorial de Continxencias per Contaminació Mariña Accidental de Galícia (Pla Camgal), està prevista l’aprovació d’un protocol per a la recollida dels pèl·lets a les platges, reclamat pels ajuntaments.

Rueda també ha anunciat un altre protocol per a canalitzar i distribuir tots els voluntaris que s’han presentat per a aquestes labors. Serà en una reunió en la qual s’ha convocat tant a la Federació Galega de Municipis i Províncies (Fegamp) i a la Delegació del Govern.

Així ho ha explicat Rueda en la seva compareixença després del Consello de la Xunta, el primer de l’any, en la qual ha tornat a criticar l’actuació del govern central davant la marea dels pèl·lets provocada pel vaixell Toconao, que va perdre diversos contenidors el passat 8 de desembre davant de les costes de Portugal.

Rueda ha instat el govern a deixar de posar “excuses” i enviar a Galícia els mitjans reclamats per a combatre aquest abocament, perquè “48 hores després d’haver activat el nivell 2 d’alerta, avui dia seguim sense tenir aquests mitjans compromesos”, ha retret, mentre que assegura que la Xunta està complint dins de “les seves competències”.

Per això, Rueda ha insistit a demanar al govern central que compleixi la seva part dins de les seves competències “quant a contaminació marina”.

Cal recordar que ahir el conselleiro de Mar, Alfonso Villares, va instar el govern central a inspeccionar el lloc en el qual van desaparèixer els contenidors amb els pèl·lets que estan arribant a les costes gallegues per a frenar la seva dispersió.

Per la seva banda, el president gallec ha informat que la Fiscalia ha reclamat al govern gallec una sèrie de documentació que li serà remesa, i que se centra en el Parc natural de les Dunes de Corrubedo.

En la jornada d’avui, la informació de la Xunta és que s’han detectat pèl·lets en 37 municipis i l’objectiu clar és “no descansar fins que les platges quedin totalment netes”. Una labor en la qual estan treballant uns 200 professionals, ha dit Rueda, que s’ampliarà fins a 300 el cap de setmana.

A Cantàbria, el seu govern demanarà a l’Executiu central que compensi les despeses “extraordinàries” que està assumint per a netejar els pèl·lets que, des de dimecres passat, estan arribant a les costes de la regió, segons ha dit el conseller càntabre de Medi Ambient càntabre, Roberto Media, en un àudio remès als mitjans.

A més de la compensació econòmica, Cantàbria demanarà al secretari d’Estat de Medi Ambient, Hugo Morán, que aquest dimecres va oferir l’ajuda del seu departament a la regió, que “treballi en la mar per a evitar que aquests residus arribin” i que aporti “mitjans humans i materials que complementin els que ja té sobre el terreny el govern”.

La costa asturiana, una altra de les zones afectades, continua rebent amb cada marea pèl·lets de plàstic procedents dels contenidors perduts pel vaixell Toconao, encara que en quantitats “molt limitades” que són de “centenars de grams” en algunes platges, ha detallat el conseller de Foment, Cooperació Local i Prevenció d’Incendis del Principat, Alejandro Calvo.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Figueres s’aboca a les Fires i Festes de la Santa Creu

FIGUERES

Colau acusa el PSOE d’haver tolerat el ‘lawfare’ que ara pateix

barcelona
SOCIETAT

El barri gironí del Pont Major, un dels ‘Barris amb Futur’ de la Generalitat

girona
societat

Oposicions per cobrir 9.344 vacants de docent

barcelona
seguretat

Busquen un ganivet perdut a la cuina de Quatre Camins

barcelona
societat

Alerta per inundacions fins demà al matí

barcelona
enogastronomia

Els caves de Guarda Superior, al marge de les mesures extraordinàries per la sequera

Barcelona/TIANA
energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins