Medi ambient

sequera

Col·legis professionals demanen transvasar aigua de l’Ebre a Barcelona

Enginyers industrials i de camins, agrònoms i economistes defensen la interconnexió “temporal” per períodes de sequera

Consideren que la canonada de Constantí a Olèrdola es podria fer en 18 mesos

Els col·legis d’enginyers de camins i industrials, agrònoms i economistes demanen transvasar a Barcelona l’aigua de l’Ebre amb la polèmica interconnexió de xarxes des del Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT) fins a Aigües Ter-Llobregat (ATL). Era previsible tenint en compte que cada cop que l’àrea metropolitana es troba en risc d’emergència per manca d’aigua el projecte torna a aparèixer i, a mesura que la situació s’agreuja fins al límit, creix la pressió política, econòmica i mediàtica metropolitana per fer-lo realitat. El col·legi d’enginyers de camins va tornar a aixecar la llebre i avui s’hi afegeixen els enginyers industrials, els agrònoms i els economistes com a integrants tots quatre de l’Observatori Intercol·legial de l’Aigua. Tots quatre han signat una proposta conjunta que planteja construir una canonada de 65 quilòmetres entre el CAT a Constantí i la xarxa d’ATL a Olèrdola.

Els impulsors sostenen que la concessió d’aigua de l’Ebre al CAT tarragoní és de 4 m³/s dels quals se’n consumeixen 2,4 i, segons ells, l’excedent es podria aprofitar per a evitar el desabastiment de l’àrea metropolitana. Calculen que l’obra costaria 300 milions i es podria executar en 18 mesos. La consideren una mesura “més ràpida i econòmica” que la de portar aigua en vaixells, segons l’enginyer industrial Antoni Tahull tot i que, si no plou prou en aquest any i mig proper, s’haurà hagut de recórrer abans als vaixells.

Tal com recull EFE, el president de la comissió de canvi climàtic del col·legi d’enginyers industrials, Marc Oliva, considera que cal trobar solucions per “no dependre de la meteorologia” i defensa que la resiliència del sistema es garantirà re-utilitzant aigua depurada, dessalinitzant i interconnectant les xarxes.

Pel coordinador de la jornada conjunta d’avui, Albert Vilalta, la interconnexió suposa un “canvi de sistema” que aporta resistència i garantia de subministrament. Això sí, com sempre que es defensa el projecte que genera oposició a les Terres de l’Ebre, els impulsors defensen que seria una mesura temporal mentre durés l’emergència i de cara a nous episodis de sequera abans no estiguin acabades les dessalinitzadores del Foix i l’ampliació de la de la Tordera, previstes entre 2027 i 2030. El segon argument també sempre adduït és que podria funcionar de manera bidireccional, és a dir, també l’aigua d’ATL podria abastar el CAT en cas d’una emergència.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

seguretat

Busquen un ganivet perdut a la cuina de Quatre Camins

barcelona
societat

Alerta per inundacions fins demà al matí

barcelona
enogastronomia

Els caves de Guarda Superior, al marge de les mesures extraordinàries per la sequera

Barcelona/TIANA
energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins
societat

El numero 02219, primer premi de la Grossa de Sant Jordi

Barcelona

Flors i Violes de Palafrugell encara el tram final

palafrugell
Guerra a gaza

La pluja no aturarà el ‘Pelegrinatge per l’alto el foc a Gaza’

Barcelona
enogastronomia

Els millors vins de les terres de Lleida, el 4 de maig a Artesa

Artesa de Segre