Medi ambient

Un passeig que s’esvaeix

Temporal

Els veïns d’Altafulla constaten any rere any l’avanç del mar, que ha destruït l’icònic passeig marítim de la vila

Altres punts del litoral català també han estat afectats de manera reiterada i busquen solucions

Si una cosa tenen els veïns de Botigues de Mar és que poden seguir millor que ningú les escomeses del Mediterrani sobre el passeig marítim d’Altafulla. Viuen a les icòniques casetes de primera línia de costa, vestigi del desenvolupament comercial del poble cap al mar al segle XVIII, i estan acostumats a veure avançar les onades cada cop que hi ha un temporal. Fins al punt que, més enllà de menjar-se la sorra de la platja, l’aigua ha arribat a saltar sobre el passeig i, en ocasions puntuals, fins i tot ha entrat a les cases, ara reconvertides per a l’ús turístic. Però mai abans un temporal havia tingut un efecte tan important a nivell estructural com el que va assotar la costa catalana a finals del mes passat. L’ímpetu de les onades va buidar el passeig per sota, fent que el muret que separa la platja del poble desaparegués en alguns trams. També es van enfonsar diverses zones del paviment del mateix passeig, un dels indrets més bonics de la Costa Daurada.

Els veïns i comerciants de la zona (l’ensorrament ha afectat el tram amb més concentració de terrasses de restaurants) han dit prou i reclamen mesures urgents i definitives que posin fi a un problema que fa anys que s’arrossega i que obliga a una despesa constant de diners que, per a molts, “acaben llançats al mar”. Es refereixen, per exemple, a les aportacions periòdiques de sorra a la platja, l’última de les quals va ser d’uns 20.000 metres cúbics i es va fer una mica abans de les eleccions municipals del mes de maig. “Havia de durar dos anys i ha desaparegut en només uns mesos. Ara el front marítim no és la sorra. El problema és què passa amb el passeig”, es lamenta el coalcalde d’Altafulla, Jordi Molinera.

El consistori ha hagut de fer una actuació d’urgència a Botigues de Mar per frenar els cops de mar reomplint amb gairebé vuit tones de roques les zones malmeses del passeig marítim per evitar una afectació més gran amb el pròxim temporal. L’Ajuntament hi va intervenir amb l’aprovació del Ministeri de Transició Ecològica, que és qui té la competència per arreglar l’escullera, i també qui no va planificar a temps unes obres de consolidació que haurien evitat l’erosió i l’ensorrament.

Mentrestant, els veïns de Botigues de Mar veuen el mar cada cop més a prop i demanen solucions de debò. Ells són a Altafulla, però la seva preocupació no és única. La comparteixen amb els habitants de poblacions properes com Roda de Berà o el Vendrell, del delta de l’Ebre i de bona part del Maresme, per posar alguns exemples de punts del litoral català on el vigor del Mediterrani també compromet el funcionament normal de diverses activitats, sectors econòmics i ecosistemes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat

GIRONA

Busquen fons de l’Estat per pagar les sentències del personal

girona
La crònica

Els triangles que dibuixaria Maria Antònia Canals

BADALONA

Mig centenar d’usuaris de Can Bofí Vell de Badalona, condemnats a tornar al carrer

BADALONA

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva