Medi ambient

medi ambient

Projecten una pedrera a Campdevànol i l’Ajuntament s’hi oposa

S’hi oposa per l’impacte ambiental i les molèsties que ocasionaria als veïns de la zona

La Generalitat no concedeix el permís d’activitat i ara l’empresa hi presentarà al·legacions

Colònia Herand S.L., una empresa de Manlleu, està fent els tràmits per explotar una pedrera que hi ha Campdevànol en uns terrenys de la seva propietat, segons informa l’Agència Catalana de Notícies (ACN). Volen extreure àrids per al sector de la construcció durant un període d’uns deu anys i reinvertir els beneficis en fer millores a les naus que tenen a aquesta localitat, una colònia industrial que duu el mateix nom. L’Ajuntament, però, s’hi oposa per l’impacte ambiental i les molèsties que ocasionaria als veïns de la zona i ja ho han tombat a nivell municipal. De la seva banda, la Generalitat també té una declaració d’impacte ambiental desfavorable que fa impossible que es puguin autoritzar inicialment els drets miners. L’empresa hi presentarà al·legacions.

L’extracció de pedra per fer-ne àrids per a la construcció es vol fer en una finca rústica a prop de l’N-260, a l’altre costat de la Colònia Herand, propietat de l’empresa que duu el mateix nom. Antigament ja s’havia extret pedra a la zona i ara es vol reactivar en aquest punt. El propietari de l’empresa, Jordi Saborit, afirma a l’ACN que estan decidits a tirar endavant amb el projecte. Explica que porten anys treballant-hi. “Hem tardat uns deu anys i hem vist tres equips de govern local diferents” remarca. També recorda que el POUM actual ja permet reactivar aquesta zona per a extracció.

Saborit afirma que són conscients que l’activitat tindrà un impacte, però assegura que ja han incorporat les correccions necessàries. Així, per exemple, explica que han apostat per allargar l’activitat d’extracció uns deu anys per reduir el moviment de camions, l’impacte al medi i les molèsties a veïns. També destaca que contribuirà a crear llocs de treball i assegura que els beneficis “no aniran a Manlleu” sinó que els reinvertiran a la Colònia Herand. L’any 2005 la va comprar que ja estava en mal estat i des de fa uns anys que hi està fent millores, com ara la retirada de tot l’amiant i la progressiva instal·lació de plaques solars a teulats. Actualment té pràcticament totes les naus llogades a empreses de diferents sectors.

Que la Generalitat i l’Ajuntament hagin emès informes desfavorables a la pedrera els ha sorprès. “Estem descol·locats perquè hem incorporat les modificacions que ens han demanat”, assegura l’empresari i esmenta aspectes com les pendents, les entrades i sortides de camions i la restauració del terreny. Volien plantar-hi vinya un cop feta l’extracció, però la normativa els obliga a plantar-hi boixos, la vegetació que hi ha ara.

El Departament d’Empresa ha confirmat a l’ACN que tenen sobre la taula una sol·licitud d’activitat extractiva amb una declaració d’impacte ambiental (DIA) negativa que ha emès l’Oficina de gestió ambiental de Girona. La conselleria “només pot autoritzar els drets miners si la DIA és favorable”. El fet que sigui desfavorable, afegeixen, impedeix continuar amb la tramitació ambiental si bé l’empresari encara pot presentar-hi al·legacions. Si finalment també és desfavorable, aquest “podrà recórrer en alçada, però serà per qüestions ambientals”.

L’ajuntament n’és contrari i espera un ’no’ del govern

L’alcalde de Campdevànol, Oriol Lázaro, espera que la Generalitat acabi denegant definitivament el permís per poder-hi fer la pedrera. “La part administrativa que havíem de fer des de l’Ajuntament ha arribat al punt final”, assenyala. Fa dues setmanes el ple del consistori va tombar l’aprovació inicial de l’activitat extractiva després de valorar els diferents informes. En destaca un de desfavorable, el de carreteres. “Es diu que la incorporació a la carretera amb aquests camions i la seva freqüència no s’adequa al tipus de via, on ja hi ha un trànsit elevat i amb velocitats altes”, detalla Lázaro.

El que més preocupa, segons l’alcalde, és l’impacte ambiental a la zona i molt especialment perquè es troba a prop d’una àrea habitada, la colònia Pernau. “Impactarà a la qualitat de vida d’aquests veïns, que estaran afectats per les vibracions de les detonacions, els sorolls i les partícules que malmetran l’aire, unes incomoditats molt grans al marge de l’impacte ambiental de fauna i flora que ocasionarà el trànsit de camions i sorolls”. Els veïns afectats també van poder presentar al·legacions durant el període d’exposició pública del projecte.

La resolució desfavorable de l’Ajuntament s’ha enviat també a la Generalitat perquè ho incorpori a l’expedient. La Generalitat els va informar al seu moment que també tenien tres informes negatius de Medi Ambient, fet que ha comportat que l’IAE hagi acabat essent negativa. “Tenim clar que no volem que es faci aquesta activitat”, afegeix Lázaro, si bé admet que cal seguir els procediments legals amb l’esperança que la Generalitat acabi posant punt i final a les aspiracions d’aquesta empresa.Actualment, Colònia Herand S.L. està treballant en les al·legacions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat

GIRONA

Busquen fons de l’Estat per pagar les sentències del personal

girona
La crònica

Els triangles que dibuixaria Maria Antònia Canals

BADALONA

Mig centenar d’usuaris de Can Bofí Vell de Badalona, condemnats a tornar al carrer

BADALONA

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva