Medi ambient

residus

L’abocador de Solius també tanca portes al compostatge diumenge

Els municipis que duen les seves deixalles orgàniques a l’antic abocador de Solius –entre Llagostera i Santa Cristina– ja han rebut la comunicació de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) que diumenge serà el darrer dia que aquesta fracció serà tractada a la planta de compostatge del complex. L’ens ha descartat presentar recurs contra la darrera sentència que, després de les anteriors que ordenaven la clausura de l’abocador de fracció resta –acatades el febrer d’aquest any–, ordenaven el cessament de l’activitat de tota la resta d’instal·lacions, denunciades per irregularitats en la llicència d’activitat per veïns agrupats dins de la plataforma Salvem Solius.

És una altra galleda d’aigua freda per als pressupostos dels municipis que depenen del servei, sobretot dels cinc de la Mancomunitat de la Conca del Ridaura, el consorci impulsor i gestor del dipòsit, que a més de Santa Cristina i Llagostera, inclouen Sant Feliu, Castell i Platja d’Aro, i Calonge i Sant Antoni. Però també altres poblacions del Baix Empordà i el Gironès, entre les quals una part dels residus orgànics que es generen a Girona. L’alternativa provisional que planteja l’ARC és concentrar la recepció d’orgànica –com ja es fa amb la resta dels contenidors grisos des del febrer– a Solius, per organitzar un dispositiu de transferència –anar omplint camions de més capacitat que estalviïn combustible i hores de desplaçament– cap a l’Ecoparc 4 d’Hostalets de Pierola, a la comarca de l’Anoia. Representa, però, desplaçaments addicionals a 127 quilòmetres de distància d’anada –i també de tornada–, un sobrecost afegit davant la insuficient capacitat d’altres plantes a les comarques gironines.

És una solució temporal que confirmava ahir a la tarda l’alcalde de Llagostera i president de torn de la mancomunitat, Narcís Llinàs, després d’una reunió amb l’ARC en què es van instar a una nova trobada amb més municipis la setmana vinent. I respon a la voluntat de començar a complir la sentència –amb el cessament de l’activitat més molesta per als denunciants, que serien les pudors– mentre es tramita una nova llicència ambiental per a tot el complex. És l’esperança, per a la Generalitat, que s’estalviaria començar a buscar el nou emplaçament d’una planta de transferència per al Baix Empordà –sumant-hi el compostatge intercomarcal, que ara s’haurà d’enviar fora de la demarcació–, i també per al consorci de Solius, que veu en el futur de la instal·lació, a banda de l’estalvi de quilòmetres, una mínima font d’ingressos per fer front a la factura milionària d’haver clausurat el dipòsit i mantenir-lo controlat durant 29 anys més.

Inquietud per les taxes

Els sobrecostos, mentrestant, van pujant. L’alcalde de Castell i Platja d’Aro, Maurici Jiménez, il·lustra que “als 100 euros teòrics que es pagaven fins ara, caldria sumar-n’hi 50 més per dur la resta a Vacarisses, 50 més pel manteniment del dipòsit clausurat i, ara, 28 més” pel transport addicional i tractament extern de la deixalla orgànica. És un 128% més que aquest 2023, ja amb les taxes que els ajuntaments van aprovar l’any passat, i que han suportat, però que negocien com pal·liar amb ajut de l’ARC. Fins ara hi ha hagut inconcreció, tot i la necessitat d’enllestir les ordenances del 2024 aquest octubre per aprovar-les com a molt tard al novembre perquè siguin vigents.

El seu homòleg guixolenc, Carles Motas, coincideix en la incertesa i l’espasa de Dàmocles de la normativa que obliga els municipis a cobrar estrictament taxes ajustades al cent per cent dels costos a partir del 2025. Això només atorga un any de marge per poder “calcular una redistribució més justa, segons la generació o el cens de cada habitatge”, amb l’objectiu de dotar-se amb contenidors intel·ligents que comptabilitzin el nombre d’obertures per llar i penalitzin en el cas de la resta, i premiïn, en les altres fraccions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Figueres s’aboca a les Fires i Festes de la Santa Creu

FIGUERES

Colau acusa el PSOE d’haver tolerat el ‘lawfare’ que ara pateix

barcelona
SOCIETAT

El barri gironí del Pont Major, un dels ‘Barris amb Futur’ de la Generalitat

girona
societat

Oposicions per cobrir 9.344 vacants de docent

barcelona
seguretat

Busquen un ganivet perdut a la cuina de Quatre Camins

barcelona
societat

Alerta per inundacions fins demà al matí

barcelona
enogastronomia

Els caves de Guarda Superior, al marge de les mesures extraordinàries per la sequera

Barcelona/TIANA
energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins