Medi ambient

SEQUERA

Sense eines per sancionar qui gasta massa aigua

Representants dels 22 municipis de l’Alt Empordà que entraran en situació d’emergència per sequera la setmana entrant van reunir-se ahir al matí telemàticament amb l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), que els va posar sobre la taula les xifres de consums i sobreconsums de cadascun dels municipis i les seves obligacions a partir d’ara. Tots els alcaldes i alcaldesses consultats per aquest diari van expressar la impossibilitat d’assumir les responsabilitats que se’ls demanen amb els recursos de què disposen.

En la trobada, l’ACA els va facilitar les dades de consums i més de la meitat dels 22 municipis afectats superen el llindar actual dels 230 litres per habitant i dia. La situació d’emergència situarà aquest llindar en 200. Segons les dades del juny, Peralada, per exemple, en consumeix 493. Sant Pere Pescador, en canvi, se situa per sota, amb uns 150 litres per habitant.

El director de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), Samuel Reyes, subratllava ahir durant una entrevista concedida a Catalunya Ràdio que l’excedent de consum d’aigua de Peralada “és l’equivalent al consum dels 30 municipis més petits de Catalunya”.

L’alcalde de Peralada, Miquel Brugat, afirmava que això no és cert: “No s’ha comptabilitzat bé el nombre d’habitants. Tenim, per exemple, moltes urbanitzacions en què viu gent tot l’any i que no estan empadronats. A més, som un municipi turístic, tot i que no estem declarats com a tal. ” Brugat admetia: “Amb els recursos que tenim no trobem la manera com hem d’actuar.” “Ens demanen que sancionem. No sé com volen que ho fem amb els recursos d’un ajuntament petit”, manifestava.

L’alcaldessa de Viladamat, Dolors Pons, estava desconcertada després de la trobada telemàtica. “A la nostra mà es veu que només ens deixen la capacitat de sancionar. Però encara no veig com.” Pons exposava que en un poble de prop de 500 habitants com Viladamat, ja fan pedagogia des del mes d’abril: “Des del moment en què es va decretar l’excepcionalitat ja vam prendre mesures.”

Pons afirmava que l’ACA els va posar ahir unes xifres sobre la taula que “caldrà comprovar”. “Ells fan uns càlculs i han considerat que Viladamat té 480 habitants i que augmenta a l’estiu. Però, és clar, tenim carnisseria, restaurants, hotels oberts, habitatges d’ús turístic. Això compta més?”

I els pous privats?

Tot plegat li creava dubtes. Molts. Un que, a més, li generava contrarietat és el control dels pous privats.

“No veiem clar tampoc la qüestió dels pous de propietats privades. Si un particular rega haurem de descobrir, des de l’Ajuntament, si és d’aigua pública o d’un prou privat, i si és d’un pou privat no hi podrem fer res perquè l’ACA no ens vol passar aquestes dades. En què quedem?” L’alcaldessa afegeix que l’ACA ho sabrà però no farà res: “Resulta que els ajuntaments hem de sancionar i l’ACA, que té informació dels pous privats, no la vol donar. L’aqüífer és un de sol, no? Però ells ja ens han dit que ni renyaran ni aplicaran sancions als pous privats que gastin massa. Com s’entén?”

Fer d’investigador

Un poble de 500 habitatges té “pocs recursos” administratius per exercir controls, deia Pons: “Sembla que haurem d’investigar a cada habitatge quanta gent hi viu a través del padró. Ens demanen coses que es poden aplicar en municipis grans, però en un municipi de 500 habitants amb només la secretària com es fa això?”

També li genera contrarietat el fet d’haver de sancionar tard: “Què farem? Sancionar al cap de tres mesos quan ens passin les dades? Això tampoc té cap sentit.”

En el mateix sentit s’expressa l’alcalde de Sant Pere Pescador, Agustí Badosa, en declaracions a ACN. “Serà difícil”, deia el batlle, que, a més, és president del Consell Comarcal. L’ACA va plantejar la possibilitat de fer –d’acord amb l’Associació Catalana de Municipis (ACM)– una mena d’ordenança tipus per a tots els ajuntaments. Tot i això, Agustí Badosa creu que serà complicat saber exactament qui no compleix i qui sí.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

LA CRÒNICA

Les mestres que fan collir pedres

CRÒNICA

Defensors davant la burocràcia

Societat

L’Ajuntament de Badalona estudia ara com reobrir l’alberg municipal

Badalona
Teresa Prados
Portaveu de No esteu soles, en defensa de les víctimes d’agressió sexual

“Les víctimes senten que han provocat l’agressió sexual”

Badalona
Societat

Planten el Dimoni de les Festes de Maig a Badalona

Badalona
equipaments

Enderrocament “d’urgència” i “per seguretat” de l’edifici de l’Escola de Vela

platja d’aro
sequera

Només 17 hm³ per als regants al Baix Ter

LA TALLADA D’EMPORDÀ
urbanisme

Adjudiquen la rehabilitació de les cases del castell d’Amposta

AMPOSTA
GIRONA

Finalitzen les obres de l’enllumenat d’accés als jardins de les Pedreres

GIRONA