Medi ambient

Investiguen Aigües de Barcelona per abocaments residuals en una llacuna

La fiscalia diu que es van abocar aigües sense tractar a la depuradora a l’Olla del Rei en diversos episodis entre el 2019 i el 2021 en diversos episodis denunciats pels veïns i ecologistes

Aigües de Barcelona, participada en un 70% per Agbar, i que gestiona la depuradora i Estació de Bombeig d’Aigües Residuals (EBAR) de Castelldefels, té una investigació oberta des de la tardor passada a mans d’un jutgessa de Gavà per presumptes episodis de “no autoritzats” d’aigües fecals a la llacuna de l’Olla del Rei, propera a la depuradora i al Canal Olímpic de Castelldefels, que fins i tot haurien arribat a la platja, segons ha avançat eldiario.es i han confirmat fonts jurídiques i han confirmat diverses agències.

Aquest episodis d’abocament d’aigües residuals haurien afectat la flora i la fauna i s’haurien produït 23 cops el 2019, 39 el 2020 i 10 el 2021, segons la investigació que va obrir la Fiscalia el maig del 2020 arran de les queixes de diversos veïns i col·lectius ecologistes com Salvem l’Olla del Rei. El juliol del 2022 va presentar la corresponent denúncia i el jutjat la tardor el jutjat la va admetre a tràmit i va iniciar la investigació la tardor passada, però encara no ha citat a declarar cap dels denunciats. La Fiscalia basa la seva denúncia en un atestat confeccionat pel servei de medi ambient de la Guàrdia Civil (SEPRONA), sosté que el sistema de sanejament d’aigües de Gavà i Castelldefels ha patit en els darrers temps “diferents incidències motivades per la degradació” estructural de les conduccions a causa de la corrosió”.

Segons la denúncia del ministeri públic, el sistema de sanejament format per la depuradora de Castelldefels i el col·lector de Gavà ha patit en els darrers anys “diferents incidències motivades per la degradació estructural de les conduccions a causa de la corrosió”, cosa que ha provocat els suposats abocaments d’aigües residuals urbanes. L’ACA va autoritzar el 2012 a l’AMB que la planta de Gavà pogués fer abocaments al mar. El 2019, la Generalitat va revisar el permís i va limitar els abocaments a períodes de pluja intensa o “de força major”, a més d’obligar l’empresa mixta a “comunicar telemàticament tots els episodis de funcionament dels sobreeixidors”, relata la fiscalia.

Agbar assegura que la titularitat i les inversions en la infraestructura corresponen a l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), i defensa que la gestió i el manteniment de la depuradora per part de l’empresa ha estat diligent i no ha provocat cap vessament irregular al medi ambient. Des d’Agbar han afegit que fa mesos que reclamen a l’AMB millores i inversió en la infraestructura.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

tecnologia

Test a dos sistemes de recàrrega de cotxe elèctric

barcelona
religió

Últims dies de l’exposició sobre la ‘Visita Espiritual a la Mare de Déu de Montserrat’ de Torras i Bages

Montserrat
turisme

El turisme actiu i d’esports d’aventura a Lleida vol superar els 800.0000 activitats contractades

llavorsí
ensenyament

La preinscripció a escoles de música de Barcelona, a punt

barcelona
societat

Desactivada l’alerta per inundacions

barcelona

S’entrega la 58a edició dels Premis Literaris

cassà de la selva
memòria democràtica

Nou atac al plafó que explica les tortures de Via Laietana 43

barcelona
tradicions

Cent colles pels 600 anys de gegants

baRCELONA

Més ingressos per patologies respiratòries i cardiovasculars per la contaminació

olot