Medi ambient

La vaga de la neteja a Salt ja supera la del 2002

Els escombriaires protesten “contra la precarietat”

Fa dues dècades, la brossa es va acumular en vint municipis

Els treballadors de l’empresa de neteja viària i recollida d’escombraries de Salt van criticar, ahir, la companyia (Fomento de Construcciones y Contratas Medio Ambiente, FCC) i l’Ajuntament. La vaga dels empleats arriba, avui, al desè dia –va arrencar el dia de Nadal– i supera la que hi va haver a Salt i a altres municipis de la comarca del Gironès fa just dues dècades, el 2002.

El comitè de vaga va convocar, ahir a Salt, una assemblea oberta en què va justificar la protesta per no “caure en la precarietat”, en paraules del delegat del comitè de vaga, Xavier Vives (CCOO) en el començament de l’acte. L’únic acostament amb la “contrapart” (empresa i consistori) seria la disposició a cobrir baixes de llarga durada i les jubilacions, va exposar Vives.

Els empleats –una trentena– compleixen els serveis mínims, explica Vives, però ni la companyia ni l’Ajuntament han atès les seves reclamacions, que inclouen la fi de contractació d’empleats eventuals –amb alta i baixa amb pocs dies de diferència, de manera sistemàtica– i una neteja dels vehicles. El conveni laboral va vèncer el 2020. La protesta es podria allargar fins després de Reis.

A l’assemblea oberta a la ciutadania, a la nau de FCC, al polígon industrial Torremirona, a prop de la deixalleria municipal, va assistir la secretària general de CCOO a les comarques gironines, Belén López. El personal de FCC va exposar que la mediació l’havien demanada els empleats, que compleixen els serveis mínims (amb vehicles d’altres pobles) i han fet “sortides especials” per desembussar els carrers, tot i no tenir prou personal. “Mentre ells [l’empresa i l’Ajuntament] es barallen, la merda ens la enduem nosaltres.”

D’altra banda, el grup d’Independents-CUP, en l’oposició, ha demanat que l’Ajuntament estudiï la municipalització del servei i no aposti per “grans empreses de l’Íbex”, diuen en un comunicat.

Precedent comarcal

El maig del 2002, i també amb FCC d’empresa concessionària, una vintena de municipis ja van patir una vaga en la recollida d’escombraries. La majoria dels pobles afectats eren del Gironès, com ara Salt, Cassà de la Selva, Sant Julià de Ramis i Canet d’Adri, però n’hi havia algun del Baix Empordà, com ara Colomers i Vilopriu. El sindicat CCOO va convocar, llavors, la protesta, amb el suport d’UGT. Reclamaven millores salarials i un conveni. La protesta es va allargar sis dies.

El 2008, una vaga dels empleats de l’empresa de la recollida selectiva (Sufi) va deixar sense servei Salt i altres municipis del Gironès durant 23 dies.

LA XIFRA

6
dies
va durar la vaga de la neteja del 2002. A banda de Salt, hi va haver 19 municipis més afectats.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES
sanitat

Els hospitals també gestionaran baixes i altes per cirurgia ambulatòria i parts

barcelona
Infraestructures i Serveis

Aposten per desdoblar una línia de mercaderies Saragossa-Tarragona amb estació a Lleida

Lleida
GIRONA

Detecten 555 casos de càncer de còlon en 10 anys amb el cribratge

GIRONA
Societat

Entitats i plataformes es manifesten contra la planta de Lotte

Mont-roig del camp