Medi ambient

Es registren rècords de temperatura màxima i mínima més altes en diversos punts de Catalunya

La inversió tèrmica deixa diferències de 15 graus entre valls i muntanyes

El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha registrat temperatures rècord aquests dies. En 40 de les 153 estacions automàtiques amb més de 10 anys de dades s’han batut rècords de temperatura màxima entre dilluns i dimecres pel vent de ponent en zones del litoral i prelitoral, i de dimarts a divendres en 23 s’ha mesurat la temperatura mínima més alta en un mes de desembre, sobretot a cotes mitjanes i altes del Pirineu i Prepirineu. En onze estacions, sobretot del prelitoral, aquest dissabte s’ha batut el rècord de temperatura màxima al gener. La màxima ha estat a Font-rubí (Alt Penedès) amb 24 graus, per sobre del rècord del 2003, i també s’han batut rècords a Sasseuva (Val d’Aran), a 2.228 metres, amb 13,5 graus.

La inversió tèrmica ha provocat glaçades en algunes valls i fondalades i temperatures de més de 15 graus en les muntanyes properes. A Barcelona, aquest dissabte 1 de gener hi ha hagut 5,7 graus de mínima a la zona universitària de la Diagonal, i 16,1 a l’Observatori Fabra, a dalt del Tibidabo.

Així, per exemple s’ha arribat a màximes de 24,9 graus a Alcanar (Montsià), superant un rècord del 1999; als 22,6 de Girona, superant la marca del 2010; als 21,2 a Seròs (Segrià), per sobre del rècord del 2017; i als 21,8 al Prat de Llobregat, també per sobre del 2017. En zones mitjanes i altes, s’han superat els 12 graus i fins a 17 en punts de la Cerdanya, la Val d’Aran, el Pallars Sobirà, el Ripollès i el Montseny, superant marques del 2011 en algun cas.

Les mínimes de rècord s’han donat en llocs com Tarragona, amb 15,1 graus, per sobre del rècord del 2019; al Raval de Barcelona, amb 15 graus, superant el 2012; 15,8 a Portbou (Alt Empordà), trencant el rècord del 1998; i zones altes del Pallars, l’Alta Ribagorça, la Cerdanya, la Val d’Aran, el Ripollès i el Berguedà, amb mínimes de 5 a 12 graus i superant rècords del 2008 i 2012.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Segueixen les retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp