Medi ambient

Les entitats ecologistes veuen l’acord de la COP26 “massa pobre” en ambició

SEO/BirdLife qualifica el resultat de la cimera de “totalment insuficient”

Greenpeace critica la “hipocresia i rentada verda” de la Unió Europea durant la conferència climàtica

Les organitzacions ecologistes consideren que el compromís assolit aquest dissabte a la COP26 de Glasgow és “massa pobre” i mancat de “compromisos ferms i concrets” per a aconseguir les metes de l’Acord de París i mantenir viu l’objectiu de limitar l’escalfament global en 1,5 ºC per a 2100.

El responsable de Clima de SEO/BirdLife, David Howell, ha valorat des de Glasgow que en conjunt el resultat de la COP26 és “totalment insuficient”, perquè tot i que la renúncia als combustibles fòssils i els subsidis associats figuren “per fi” a l’acord final, aquest “està expressat en termes massa tímids com per impulsar la transformació colossal requerida”.

En opinió de Howell, l’objectiu dels 1,5 ºC en relació a l’era preindustrial “encara està lluny” i considera que aquest any s’han fet “passos modestos” quan cada any toca fer passos de gegant i ràpids. Howell ha advertit que els propers anys els passos hauran de ser cada vegada “més gegants i precipitats”, i per tant, “costaran cada vegada més”.

Segons ell, el resultat tampoc és satisfactori en relació als “retards del finançament” per als països més necessitats i vulnerables davant l’emergència climàtica, amb la vida i manteniment de milions de persones en greu risc permanent.

De la seva banda, Greenpeace ha advertit que la decisió de la COP26 “és submisa, és feble i l’objectiu d’1.5 graus a dures penes està viu.

No obstant això, l’organització ecologista ha destacat que des del cimera s’ha enviat un senyal que l’era del carbó està acabant “i això és important”, encara que a última hora l’Índia ha introduït una modificació en la qual es parla de “reducció progressiva”, en lloc d’eliminació del carbó.

La directora de Greenpeace Internacional, Jennifer Morgan, ha assenyalat en un comunicat que “encara que l’acord reconeix la necessitat de reduir les emissions en aquesta dècada, aquests compromisos s’han deixat per a l’any que ve”.

“Els joves que han arribat a l’edat adulta en una crisi climàtica no toleraran molts més resultats com aquest. Per què haurien de fer-ho si estan lluitant pel seu futur?”, ha preguntat Morgan.

El director de Greenpeace per a la UE, Jorgo Riss, ha denunciat que “el comportament de la UE en la COP26 és la definició d’hipocresia i rentada verda”. “Mentre que a Glasgow la UE ha instat el món a prendre mesures climàtiques transcendentals, a Brussel·les els funcionaris europeus treballaven àrduament per  mantenir el gas fòssil durant les pròximes dècades i han donat suport al finançament per a l’agricultura industrial i altres indústries destructives”, ha criticat.

Segons Riss, durant les dues setmanes de converses sobre el clima, “la Comissió Europea ha donat suport al finançament per via ràpida per a noves terminals i gasoductes, i ha qualificat el gas, l’energia nuclear i l’agricultura industrial com a sostenibles i elegibles per a finançament verd”.

Segons Amics de la Terra, la COP26 ha estat la cimera “més excloent de la història”.

La responsable de Justícia Climàtica d’Amics de la Terra, Cristina Alonso, ha advertit que “la falta d’ambició en l’acord de Glasgow ens condueix a un augment de la temperatura global molt superior al que la ciència determina i al que la societat civil de tot el món reclama”.

“Ens estem quedant sense temps per a actuar” ha conclòs Alonso des de Glasgow.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona