Medi ambient

La contaminació de la platja de Sant Adrià, a la fiscalia

Una vintena d’entitats denuncien que l’Ajuntament sabia el perill que representaven les obres d’instal·lació del cable submarí de fibra òptica

L’espai continuarà tancat en espera d’un nou estudi

Una vintena d’entitats veïnals i ecologistes han decidit posar en coneixement de la fiscalia de medi ambient els fets que han portat al tancament de la platja del Litoral de Sant Adrià de Besòs, on s’han detectat substàncies contaminants nocives per a la salut. En aquest espai durant els mesos d’hivern es van fer els treballs d’instal·lació d’un node de telecomunicacions per a la connexió de cables de fibra òptica submarins procedents de l’est del Mediterrani i l’Àfrica, en una platja on ja es sabia que hi podia haver residus tòxics potencialment cancerígens que hi són presents a causa del passat industrial de la zona perquè, segons denuncien les entitats, mai no s’ha fet una descontaminació en profunditat de l’espai. Silvina Frucella, presidenta de la plataforma Airenet, explica que les empreses responsables d’aquests abocaments  en el passat van incomplir la llei de residus, que obliga a descontaminar els terrenys un cop cessa l’activitat industrial, però que també les administracions han evidenciat “deixadesa de les seves obligacions” perquè, segons afirma, “haurien d’haver descontaminat el litoral i passat els costos als propietaris privats”.

L’Ajuntament de Sant Adrià de Besòs tenia un informe elaborat durant l’any 2020 pel Consorci del Besòs que va concloure que la capa superficial de la sorra no implicava risc per a la salut de les persones, però indicava que això podria canviar en cas que es produïssin moviments de terra o temporals. De tota manera, la platja va estar oberta mentre es feien les obres i un cop acabades fins al 28 de maig passat, tot i l’existència d’aquest informe que alertava del perill potencial, que va confirmar després un altre informe que l’Ajuntament va demanar a l’empresa que havia fet les obres i que va determinar que hi havia riscos potencials per a la salut, sobretot dels infants, a diferents punts de la platja i no només on s'havien fet els treballs.

L’Ajuntament ho va posar en coneixement de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), que és l’organisme competent en matèria de sòl contaminat. L’ARC va avalar la mesura de tancament de la platja i va tornar a repetir els requeriments que ja havia fet anteriorment al Ministeri per a la Transició Ecològica. Reclama que en tres mesos han de fer una investigació detallada de l’estat ambiental de la capa superficial de les sorres de la platja i una actualització de l’anàlisi qualitativa del risc, i que en el termini màxim de sis mesos han de presentar un projecte de recuperació de l’àmbit afectat. L’Ajuntament, per la seva banda, va sol·licitar una reunió d’urgència amb el ministeri, que de moment no té data, segons ha confirmat l’alcaldessa, Filo Cañete, que recorda que el consistori no té la titularitat de la platja i que qui va donar el permís per poder fer les obres és l’administració que té les competències, la demarcació de Costes.

Concentració veïnal

Les entitats tenen previst manifestar-se avui a les 11 h per denunciar la contaminació del litoral de Badalona i Sant Adrià, així com la falta de solucions per part de les administracions al llarg dels anys. La marxa sortirà des de la platja del Litoral de Sant Adrià i des de la platja de la Mora de Badalona i els manifestants s’ajuntaran amb una gran tela vermella.

L’aigua de la platja del Fòrum té mala qualitat

L’informe anual d’aigües de bany de l’Agència Europea de Medi Ambient fa un toc d’atenció a la platja del Fòrum, a Sant Adrià, per la qualitat de l’aigua, alterada cada cop que hi ha tempestes per la proximitat amb la desembocadura del Besòs. Responent a les demandes veïnals, que sospiten que en el passat hi va haver abocaments d’escòries procedents de la incineradora que hi ha a tocar, l’Ajuntament ha encarregat un estudi sobre la qualitat de la sorra, tot i que indiquen que no tenen cap indici de risc.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

successos

La policia busca un home que exhibia una pistola pel carrer

L’Hospitalet de Llobregat
enogastronomia

Clou el cicle ‘d’vines 2024’ per promocionar la dona al sector vitivinícola

Lleida
societat

El 82% dels vehicles ja han sortit de l’àrea de Barcelona

barcelona
enogastronomia

El certamen internacional ‘Mundus Vini’ premia vins catalans

Barcelona
VERGES

La Dansa de la Mort dona inici a la Setmana Santa amb el desig de ser Patrimoni per la UNESCO

VERGES
sant antoni de calonge

Tallen un tram del passeig al trànsit a causa del temporal

sant antoni de calonge
mediterrani

Un terratrèmol de magnitud 5,7 sacseja el sud de Grècia

barcelona
infraestructures

Montgat tanca als vianants el passeig marítim del 2 al 5 d’abril

Montgat
SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC