El vent agafa el relleu a la neu

La flota pesquera es va quedar tota a port, i només va nevar en punts concrets

El vent no va arribar a provocar desperfectes importants, però sí que va obligar els bombers a fer moltes sortides, sobretot al matí. Entre la matinada d'ahir i les dotze del migdia van haver de fer 66 actuacions per totes les comarques gironines, moltes de les quals a l'Alt Empordà. Branques a punt de caure, uralites que tenien risc de sortir volant o adorns nadalencs que també podien desprendre's van centrar gran part de les sortides. A Girona ciutat, per exemple, el vent va tirar a terra moltes de les tanques de les obres del TAV al parc Central, i a muntanya la força amb què bufava també va ser la principal preocupació durant moltes hores. De fet, va ser a la matinada i primera hora del matí quan va bufar amb més intensitat, i va arribar a cops per sobre dels 60 km/h a l'interior –com ara a Girona, Banyoles i la Bisbal d'Empordà– i al voltant dels 100 km/h a la costa, on, com és natural, la tramuntana va ser més forta. A Castell d'Aro hi va arribar a haver ratxes de 93 km/h, 88 km/h a Roses i 170 km/h a Portbou. Per això tota la flota pesquera es va quedar amarrada a port, tal com explicava Antoni Abad, president de la Federació de Confraries de Pescadors de les comarques gironines: «Les previsions eren molt dolentes, i a les sis del matí hem decidit no sortir.» A Roses les onades van superar els 4 metres. La direcció general de Protecció Civil va activar al migdia la fase d'alerta per vent en diverses comarques.

Les precipitacions van ser nul·les o molt poc importants, i les temperatures no van ser tan fredes com les de dijous. A més, quan va parar el vent la sensació de fred també va desaparèixer. Només a les parts més altes del Ripollès van arribar a estar sota zero, mentre que a la resta de la demarcació les mínimes van ser majoritàriament d'entre 2 i 4 graus. Les màximes també van pujar lleugerament, i es van situar majoritàriament entre els 6 i els 9 graus durant el migdia. A l'interior va ser on hi va haver un major contrast tèrmic, mentre que a la costa les temperatures van ser més regulars, en part també pel vent.

Van fallar les previsions

Les previsions per a la nit de dijous a divendres eren clares: les nevades arribarien a les comarques gironines, i fins a cotes baixes, amb possibilitat de neu a la costa. Això és el que indicaven tots els models meteorològics fins ben entrada la nit, però a l'hora de la veritat, res de res. Fonts del Servei Meteorològic de Catalunya van explicar ahir que analitzarien el motiu d'aquesta errada en les previsions, si bé l'entrada de la tramuntana a partir de la nit hauria mantingut la nuvolositat i les precipitacions més al sud, sense que poguessin arribar a descarregar a les comarques gironines. A més, el vent –que malgrat tot també estava previst que hi fos– va assecar l'ambient i va fer caure l'humitat en picat, dificultant l'aparició de nevades o pluges. En tot cas, les condicions meteorològiques actuals fan molt difícil predir amb exactitud el temps immediat.

Ara, més fred i gelades

Si bé les previsions canvien cada moment i no s'acaba d'aclarir què passarà els pròxims dies, el que sembla segur és que avui continuarà bufant el vent, si bé no tan fort com ahir, i que les temperatures seran gèlides, amb mínimes sota zero arreu i amb màximes que només a la costa arribaran a superar els cinc graus. El vent podria parar de bufar la nit de dissabte a diumenge, coincidint amb el moment en què es registraran les temperatures més baixes, que per exemple a la ciutat de Girona podrien ser de cinc graus sota zero. Això, juntament amb la parada del vent, facilitarà les gelades. Amb vista a dilluns la situació ja és menys clara, perquè si bé inicialment semblava que entraria una altra borrasca, amb més pluja i neu, les previsions d'ahir al vespre ja indicaven que com a mínim fins a mitja setmana no hi haurà més precipitacions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.