El Síndic reclama que el govern justifiqui els 35 euros que cobrarà per cada T-12

També demana que busqui sistemes alternatius al DNI per identificar el menor i inclogui descomptes per a famílies nombroses

La targeta T-12, que entrarà en vigor el proper 14 de setembre, permetrà als nens d'entre 4 i 12 anys viatjar de manera gratuïta i il·limitada en els mitjans de transport integrats en una zona tarifària: metro, FGC, rodalies, tramvia, i autobusos. El que sí que hauran de pagar els pares, però, són els 35 euros que, segons la Generalitat, val emetre aquest títol de transport que tindrà una validesa de 16 mesos.

Per esbrinar si el cost de la targeta és de 35 euros, el Síndic de Greuges ha obert una actuació d'ofici. Reclama al govern un informe econòmic que justifiqui els 35 euros que cobrarà a cada infant per la T-12. La Generalitat també haurà d'explicar els motius pels quals ha imposat aquesta taxa. «No diem que no es pugui aplicar la taxa, volem saber perquè s'aplica i que es justifiqui a través de l'estudi que ha d'haver fet l'executiu», deia el director de territori i relacions locals de l'oficina del Síndic, Maties Vives. Per la seva part, el govern reiterava ahir, després de conèixer l'actuació d'ofici del Síndic, «que la targeta és gratuïta i que els 35 euros són per pagar-ne el cost d'emissió i per donar-li un valor».

El Síndic també ha proposat a les administracions que tramitaran aquest títol de transport que estudiïn fer descompte per a les famílies nombroses. De fet, el govern ja estableix descomptes de fins al 50% a tots els membres de les famílies nombroses en les targetes integrades personalitzades T-Mes, T-Trimestre i T-Jove, així com en el bitllet senzill. Però l'executiu no es planteja fer cap preu especial per aquesta targeta amb l'argument que «el que es pagarà serà la tramitació d'aquest títol de transport i aquest preu serà igual per a tots».

Un altre aspecte que preocupa el Síndic és que per tramitar aquest nou títol de transport els nens de 4 a 12 anys hagin de presentar el DNI, quan aquest document no és obligatori fins als 14 anys. El fet que els qui sol·licitin la T-12 «s'hagin de fer el DNI podria sobrecarregar els registres civils, que han d'expedir un certificat literal de naixement per obtenir el carnet d'identitat», adverteix el defensor de les persones. De moment no ha rebut cap queixa, però sí moltes consultes d'afectats que deien que es trobaven moltes cues als registres. En aquest sentit, la Generalitat considera que «el DNI és la manera més ràpida i efectiva per identificar-se. La T-12 són targetes nominals i per comprovar que qui les porta és qui l'ha sol·licitat, els revisors podran demanar el DNI. Sempre és més fàcil anar amb una fotocòpia d'aquest document que amb el llibre de família», explicaven.

Les administracions a les quals s'ha dirigit el Síndic –l'Entitat Metropolitana del Transport, el Departament de Política Territorial, l'Ajuntament de Barcelona i el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya– tenen fins a principi de setembre per respondre a tots aquests requeriments.

Targetes nominals

La T-12 és un títol de transport personalitzat amb el nom del nen i el seu DNI, passaport o NIE. Les administracions compten que podran ser titulars d'aquesta targeta un 440.000 nens que es desplacen per algun dels 253 municipis que tenen sistema tarifari integrat. De moment, a la demarcació de Barcelona han sol·licitat aquest títol de transport 7.000 nens, segons informava ahir el Departament de Política Territorial. Els nens que viuen a la primera corona han de rebre a casa seva el fulletó explicatiu de la targeta i els fulls de sol·licitud de la mateixa. Un cop emplenats els fulletons, s'han de pagar els 35 euros que val emetre el títol en qualsevol de les oficines de Caixa Catalunya i en un sobre de resposta franquejat s'ha d'enviar la sol·licitud emplenada i segellada per l'entitat col·laboradora juntament amb la fotocòpia del canet d'identitat a l'apartat de correus establert. Presentada tota aquesta documentació, el nen rebrà una T-12 que serà vàlida fins al desembre i després, rebrà la targeta que serà definitiva.

Més explicacions

El president del grup municipal de CiU, Xavier Trias, es mostrava satisfet amb la decisió del Síndic de «demanar explicacions al govern sobre el cost de la T-12. Els 35 euros no tenen cap justificació econòmica i poden acabar desfigurant l'objectiu real que té aquest títol». Per la seva part, el president del grup municipal del PP, Alberto Fernández Díaz va assegurar que «són l'alcalde de Barcelona i Trias que governen junts l'Entitat Metropolitana del Transport els qui hauran d'explicar perquè la T-12 costa 35 euros». El PP i CiU coincidien, però, en rebutjar que per aconseguir la T-12 els menors hagin de tenir el DNI. En aquest sentit, Trias apuntava que hi podria haver una possible saturació dels registres, on acudiran tots els menors que no tinguin DNI i vulguin tramitar la T-12. Fernández Díaz recordava que els menors de 14 anys no estan obligats a tenir aquest document d'identitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.