Administracions

palamós

El nou govern imposa ordenances i pressupost

L’estrena del nou govern de Palamós, d’ERC i el PSC amb la incorporació de Junts per Palamós i Sant Joan, no podia ser més expeditiva. En un ple extraordinari celebrat ahir a les nou del matí, el govern palamosí va segellar el pacte imposant clarament les ordenances i el pressupost pel 2024, després de setmanes d’un bloqueig de l’oposició que no va anar enlloc. Aquesta contundent acció –ara ja pendent de la seva derivada judicial–es va dur a terme per demanar la dimissió de l’alcalde arran de l’esperpèntic tema de la multa de trànsit. Un ple que va servir de presentació del tripartit i que es va escenificar amb una oposició –que va votar en bloc en contra– que es va moure entre la “decepció democràtica”, en paraules de la CUP, i la incredulitat.

Els números del 2024

A grans trets, el nou pressupost puja a 30.008.548 euros –un 5,5% menys que l’anterior– i es dota de 2 milions d’euros per destinar a inversions. I pel que fa a les ordenances, la regulació augmenta el tipus de gravamen de l’impost sobre béns immobles de naturalesa urbana, passa del 0,705% al 0,725%, amb un impacte del 8,8%; i la taxa de gestió dels residus municipals també s’incrementa un 15% sobre la quota tributària d’escombraries urbanes i un 5% per a les escombraries industrials. Aquest augment es considera necessari per adaptar la taxa a l’increment més que considerable dels preus de les taxes per al reciclatge de residus.

El regidor de Serveis Econòmics, Eduard Riera (ERC), va defensar la proposta de pressupost destacant que serviria per enfortir la cohesió social, l’activació, la dinamització turística, projectes com el passeig del Mar o la rehabilitació del mercat municipal o l’educació. Riera va defensar el pressupost, però la cartera ja pertany a Raimon Trujillo, que va explicar que s’encarregarà un estudi de mobilitat, “que ha estat sempre una de les prioritats de Junts”.

Raquel Gallego, líder del PSC, va destacar el document molt treballat que “té com a objectiu la qualitat de vida de les persones i la dinamització econòmica”, i va afegir que el pressupost ha estat fruit d’una notable negociació: “Sempre cal una negociació i cedir davant les prioritats dels interessos generals per sobre dels interessos específics de les diverses regidories”.

L’oposició, en guàrdia

Els grups a l’oposició de Palamós, Som-hi per Palamós i Sant Joan, la CUP i Vox, escalfen motors pel que entenen que serà un mandat molt mogut políticament. Un cop tancada la “decepció” perquè “Junts es retirés de la proposta de moció de censura i de fer pressió, a través d’un bloqueig per aconseguir la dimissió de l’alcalde”, carreguen contra l’estrena del nou govern.

“Han portat al ple uns documents incoherents, amb errors materials, amb informes amb xifres diferents, que no concordaven. Els hem demanat de deixar-ho sobre la taula, discutir-ho, per tot seguit poder aprovar-ho. No han volgut.” La cap de l’oposició, Maria Teresa Ferrés (Som-hi Sant Joan i Palamós), es movia ahir, durant el ple i després, entre la incredulitat i la decepció. Ferrés, que va anunciar que el seu grup presentarà al·legacions, creu que tot plegat no és res més que una escenificació per acontentar el nou soci, Junts per Palamós. També recrimina el silenci del PSC, durant tot el procés previ al pacte, i també augura un mandat difícil. Des de la CUP, Alexan Weltz, destaca que s’està davant d’una decepció democràtica, que barra el pas a les polítiques de participació, com seria el cas del pressupost, i amb les ordenances només es beneficia qui més té.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

equipaments

Enderrocament “d’urgència” i “per seguretat” de l’edifici de l’Escola de Vela

platja d’aro
sequera

Només 17 hm³ per als regants al Baix Ter

LA TALLADA D’EMPORDÀ
urbanisme

Adjudiquen la rehabilitació de les cases del castell d’Amposta

AMPOSTA
GIRONA

Finalitzen les obres de l’enllumenat d’accés als jardins de les Pedreres

GIRONA
GIRONA

Tallen el pas per sota del viaducte al carrer Pedret per un despreniment

GIRONA
Societat

Mor Tuni Jordana, activista cultural i fundadora de la Gralla de Granollers

solidaritat

Pineda de Mar, Calella i Salou acullen 25 infants ucraïnesos durant tres setmanes

PINEDA DE MAR
patrimoni

El jaciment ibèric de Puig Castellar, declarat Bé Cultural d’Interès Nacional

Santa Coloma de Gramenet
infraestructures

L’Estat promet una inversió de 260 milions a l’Eix Pirinenc

LLEIDA