Administracions

Nou clam, excursionista, per reobrir passos fronterers

Dos centenars llargs de persones, arribades a peu fins al coll de Banyuls, reclamen que s’habiliti el trànsit per les pistes transpirinenques tallades des del 2021

Intensificaran queixes a Brussel·les

Albera sense Frontera i onze clubs excursionistes de l’Alt Empordà i el Rosselló van aplegar ahir al matí més de 200 persones dalt del pas fronterer del coll de Banyuls. Els concentrats hi havien arribat a partir de diverses marxes de caminadors que van sortir de diversos indrets a banda i banda de la frontera, per reclamar la reobertura dels passos secundaris tallats des del gener del 2021.

Les set columnes d’excursionistes van recórrer distàncies entre els dos quilòmetres, la més curta, i els 26 que van fer corrent els participants que van sortir de la Jonquera. La meteorologia, però, va condicionar la convocatòria, ja que la tramuntana –que va bufar durant tot l’acte– va dissuadir alguns grups que havien anunciat la seva participació.

Tot i això, el programa reivindicatiu es va mantenir, a càrrec del president de l’Albera Sense Frontera, Pere Becque, que va posar al dia els participants sobre les darreres novetats i les pròximes accions per forçar l’obertura dels passos. En concret, estan ultimant els documents per presentar la denúncia al Tribunal Contenciós Administratiu de Montpeller per demanar a la justícia francesa que es defineixi sobre el tancament. Aquest dijous, a iniciativa de diputats europeus catalans, també es realitzarà una videoconferència entre eurodiputats i els batlles de Banyuls de la Marenda i Espolla. I en paral·lel, Eric Andrieu, diputat europeu francès, ha fet arribar una pregunta sobre el tema al ministre de l’Interior francès.

L’acte va finalitzar amb l’actuació de la Coral Feminista de Perpinyà interpretant Venim del nord, venim del sud i una fotografia de grup. En acabat molts dels participants s’hi van quedar a dinar mentre que d’altres ja enfilaven el camí de retorn als municipis d’origen.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona