Societat

Conflicte laboral al Prat

El comitè de vaga d’Eulen desaprova la proposta de la mediació de Treball

L’assemblea de treballadors decideix avui si accepta el document del govern o si inicia una aturada indefinida

La Guàrdia Civil ja “es desplaça” cap al Prat

L’assemblea de treballadors d’Eulen es reunirà avui, un diumenge d’agost, per votar la proposta d’acord del Departament de Treball que avalarà la vaga indefinida a partir de demà si guanya el no o posarà fi a les aturades si guanya el sí. Votaran per segon cop, després d’haver rebutjat la mateixa proposta dijous i forçats per un requeriment de Treball que els insta a sotmetre a votació la seva proposta i no cap altra. El comitè de vaga avisava ahir que no recomanarà cap vot, però deixava clar que desaprova la proposta del govern.

“No estem a favor de la proposta de la Generalitat”, afirmava ahir l’assessor del comitè de vaga, Juan Carlos Giménez, que vaticinava la victòria del no en la votació d’avui. Giménez va recordar que “dels 176 vots emesos dijous només dos van ser per a la proposta de Treball”. Per això –va afegir-hi– “no té sentit que la Generalitat obligui a votar-ho de nou”. Segons l’assessor del comitè de vaga, als treballadors “no els va fer cap gràcia” la intervenció de la consellera, Dolors Bassa, a qui acusa de fer “d’àrbitre en lloc de mediadora”.

Tot i així, la indignació dels treballadors es focalitza, sobretot, en Aena, el gestor de l’aeroport, a qui fan responsable de la “precarietat” de la seva feina amb les licitacions a la baixa. Giménez recorda que, des que es va inaugurar la terminal 1 de l’aeroport, el nombre de passatgers no ha parat de créixer, mentre que el de treballadors de seguretat davallava.

L’últim moviment del govern espanyol: amenaçar amb mobilitzar la Guàrdia Civil per resoldre el caos del Prat i dictar un laude d’obligat compliment per posar fi a la vaga ha fet empipar encara més els treballadors, que insisteixen que això no resoldrà un conflicte “laboral”. “La Guàrdia Civil no pot cobrir el lloc dels vigilants”, adverteix Giménez, que hi afegeix que el laude, que ha de ser aprovat pel Consell de Ministres, tampoc “posarà fi a les cues”.

Mentrestant, la pressió sobre els treballadors perquè acceptin el complement de 200 euros per dotze pagues continua, i ahir el ministre de Foment, Íñigo de la Serna, va advertir l’assemblea que avui tindran “l’última oportunitat” per evitar el laude. De la Serna va anunciar que el dispositiu de la Guàrdia Civil ja està “en marxa” i que agents de diverses “comunitats autònomes ja s’estan desplaçant” a l’aeroport.

Cues a la matinada i normalitat durant la resta del dia

L’aeroport del Prat va recuperar una certa aparença de normalitat, ahir, durant la major part de les hores del dia, on es van registrar temps d’espera als controls de seguretat d’entre deu i vint minuts. Durant la matinada, però, les cues davant del control de seguretat van ser de gairebé una hora. Segons les dades facilitades per Aena, a la terminal 1 es va registrar un pic màxim d’espera de 47 minuts quan eren gairebé les 4.30 h, mentre que a la terminal 2 el temps màxim va ser de 42 minuts durant la mateixa hora aproximada. Els temps d’espera es van anar reduint a mesura que avançava el matí. Cap a les 6 del matí, les cues a la T2 eren d’uns 30 minuts i de 20 a la T1, i a partir de les 10 del matí tant en una terminal com en l’altra el temps màxim d’espera era de 20 minuts. Les cues es van produir en un dia en què no hi havia convocada cap jornada de vaga. La por dels passatgers, però, els empeny a anar a l’aeroport molt d’hora.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia