Ciència

Volen crear biorobots amb cèl·lules impreses en 3D

El projecte, en fase embrionària, és d’un investigador granadí de l’Ibec, becat pel programa de doctorat La Caixa-Severo Ochoa

El moviment del giny es controlarà a través d’impulsos elèctrics

Un doctorand granadí que investiga a l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (Ibec), Rafael Mestre, està estudiant la possibilitat de crear biorobots híbrids, que combinarien material sintètics amb cèl·lules vives, però que en aquest cas haurien estat creades a partir d’una impressora 3D. Aquest és el projecte que desenvoluparà durant els pròxims mesos al centre barceloní, recentment integrat al Barcelona Institute of Science and Technology (BIST), gràcies a haver rebut una de les beques del programa de doctorat La Caixa-Severo Ochoa.

“Es tracta de fer uns biorobots de mida mil·limètrica que podrien anar un pas més enllà dels nanorobots”, explica Mestre, “ja que es controlarien a partir d’impulsos elèctrics i podrien ser aptes per a situacions en què cal una certa sensibilitat que no es pot aconseguir amb la robòtica convencional”.

Tot i que el projecte, adscrit al grup de nanobiodispositius intel·ligents de Samuel Sánchez (el darrer premi nacional de recerca), encara està en una fase embrionària, Mestre indica que podria tenir aplicacions que ara semblen de ciència-ficció.

De moment, però, el programa està treballant en la impressió en 3D de cèl·lules precursores de cèl·lules de teixit muscular que, posteriorment i un cop s’hagin diferenciat, s’utilitzarien per confegir els biorobots en combinació amb algun altre material, com ara algun hidrogel com per exemple els que ja hi ha a la natura o bé amb materials completament sintètics. “La idea és que, en funció de la geometria del disseny, podríem controlar-ne el moviment gràcies als impulsos elèctrics que generarien contraccions musculars”, conclou l’investigador recentment incorporat a l’Ibec.

Mestre és un dels 21 estudiants de diferents estats que es beneficien del programa de beques de La Caixa i que han triat centres de recerca catalans per dur-hi a terme les seves investigacions en el marc del doctorat. Les beques tenen una durada d’entre tres i quatre anys i també han beneficiat sis estudiants catalans, que han triat el Barcelona Supercomputing Center, l’Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia, l’Institut de Física d’Altes Energies i l’Institut de Recerca Biomèdica com a centres de destí.

LA XIFRA

21
estudiants
de diferents estats becats per La Caixa han triat centres catalans per a les seves investigacions.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia