Punt divers

La localitat de Ponts reparteix unes 8.000 racions de 'ranxo' en la celebració d'aquesta tradicional festa

PONENT

La localitat de Ponts (Noguera) ha celebrat un any més la festa del Ranxo en la qual s'han repartit al voltant d'unes 8.000 racions d'aquest popular plat entre les més de 5.000 persones que s'han congregat a l'avinguda de Valladans. L'alcalde de Ponts, Jaume Garcia, ha recordat que el consistori està duent a terme els tràmits perquè la festa del Ranxo de Ponts esdevingui d'interès nacional. Garcia confia que aquest mateix any la festa obtindrà aquesta distinció per estrenar-la en l'edició de l'any vinent. Les principals novetats d'aquesta edició de la festa del Ranxo han estat un mercat gastronòmic amb productes de la zona i la presentació de la marca turística 'PontsésMés!'.

L'alcalde del municipi ha destacat que la festa del Ranxo de Ponts és una tradició centenària que es celebra el dimarts de Carnestoltes, el darrer dia dia abans de l'inici de la Quaresma. Segons expliquen les llegendes, en un principi el ranxo era un àpat que es donava a la gent que no tenia per menjar pel que aquest dia se'ls oferia un plat d'aquest àpat. Actualment, ha esdevingut una festa en què hi participa tota la població i gent vinguda d'altres punts del país que no volen perdre l'ocasió de degustar el ranxo. Cada vigília del Carnaval, els vilatans de Ponts passaven casa per casa per recollir el màxim possible d'ingredients amb què el dia següent s'elaborava el ranxo. Avui en dia, aquesta tradició de recaptar els ingredients casa per casa, anomenada per la gent de Ponts com el 'Lali-Lali', encara es conserva tot i que per tal d'arribar a les prop de 8.000 racions, l'ajuntament acaba d'aportar el finançament per sufragar les despeses de les viandes.La cap dels més de vint cuiners que s'encarreguen de preparar el ranxo, Adoración García, ha explicat que per a l'edició d'enguany s'han utilitzat entre altres uns 130 quilos de pollastre, 23 gallines, 43 quilos d'espinada de porc, 23 ossos de pernil, 12 quilos  de carn de ternasco, 12 d'estofat, 15 de carn de corder, 58 kg de botifarra negra, 45 de cansalada 50 quilos de mongetes, 61 de cigrons, 87 quilos de patates, cols, cebes, porros, , 5 kg de tomàquets, 60kg de pasta de sopa, 40 kg d'arròs i 18 kg de sal. A les sis del matí s'han encès les fogueres per començar a esclafar l'aigua de les 54 olles on s'ha cuinat el ranxo. A les vuit, s'hi han començat a tirar els ingredients que una vegada cuits s'han retirat i trinxat. Posteriorment s'han tornat a posar al foc amb les verdures i els llegums perquè segueixi la cocció tot remenant contínuament. Al final s'hi afegeix la botifarra negra. Poc a poc la gent, carregada amb olles i recipients de tot tipus, comença a fer cua fins les dues del migdia quan s'ha començat a servir el menjar.Enguany, la festa del Ranxo ha estrenat com a novetats un mercat gastronòmic amb productes de la zona i ha presentat la marca turística 'PontsésMés!' que pretén donar a conèixer aquesta localitat entre els turistes.  A banda del nombrós públic, la festa tradicionalment aplega nombrosos polítics. En aquesta edició hi han passat, entre d'altres, el president de la Diputació de Lleida, Jaume Gilabert; el candidat d'ERC a les eleccions europees, Oriol Junqueras; el secretari general del PPC i regidor a l'Ajuntament de Barcelona, Jordi Cornet; el diputat al Congrés, José Ignacio Llorens, a banda d'alcaldes, directors de serveis territorials i altres representants polítics de la zona.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.