Punt divers

Vilabertran dedicarà un carrer al promotor de la Torre d'en Reig, un dels edificis modernistes insígnia de l'Alt Empordà

La població de Vilabertran ha iniciat aquest dissabte els actes de celebració del centenari de l'inici de les obres de construcció de la Torre d'en Reig, un dels edificis modernistes més emblemàtics de l'Alt Empordà. Projectada l'any 1909 per l'enginyer forestal Josep Reig i Palau, la torre és la seu actual de l'Ajuntament, el jutjat de pau, el dispensari i l'escola, i rivalitza en bellesa amb la veïna canònica de Santa Maria de Vilabertran per tal de dominar el paisatge de la zona. La descoberta d'un monòlit commemoratiu al jardí, un seguit d'exposicions i la dedicatòria d'un carrer de la població a Josep Reig són algunes de les activitats que s'han impulsat per tal de commemorar l'efemèride.

'Més enllà de les activitats programades al llarg d'aquest mes i mig, l'equip de govern municipal ha decidit honorar la figura de Josep Reig dedicant-li un carrer, ja que sempre ha estat una mica eclipsat per la figura del seu nebot, l'aquarel·lista Ramon Reig', ha explicat l'alcalde de Vilabertran, Martí Armadà. 'I no hem pensat en un carrer qualsevol sinó en un dels principals de la població, el més llarg i on hi viu més gent com és el Comuners de Castella', ha continuat Armadà. 'Molta gent no entenia aquest nom i ara és l'oportunitat de canviar-lo i rebatejar-lo amb el de Josep Reig i Palau', ha ironitzat l'alcalde, que vol mostrar així l'agraïment de tot el poble a la família Reig. De fet, l'edifici va ser adquirit l'any 1959 per l'Ajuntament gràcies a la bona disposició dels Reig i es va convertir de seguida en un dels punts neuràlgics de la vida social, cultural i educativa de la població. 'Es va comprar per 400.000 pessetes de l'època amb l'objectiu que fes les funcions d'equipament públic: escola, ajuntament i habitatges dels mestres', ha enumerat Armadà. 'Malauradament, cinquanta anys després l'escola encara és aquí, l'Ajuntament també i únicament han canviat de funció els habitatges que s'han reconvertit en aules polivalents', ha lamentat l'alcalde de Vilabertran, que demana que alguns d'aquests serveis es puguin traslladar en d'altres equipaments durant aquesta legislatura.'Una de les prioritats que tenim com a poble, sinó la més important, és poder iniciar la construcció d'una nova escola perquè aquí a la Torre d'en Reig estem sense espai pels nostres alumnes', ha assenyalat Armadà, que ha estat acompanyat pel president de la Diputació de Girona, Enric Vilert, que s'ha encarregat de recollir les necessitats del municipi altempordanès. 'La nostra funció és la de veure de primera mà que és el que necessiten els municipis del nostre territori', ha confirmat Vilert, que també s'ha apuntat la demanda d'ajuda econòmica de Vilabertran per acabar de finançar la construcció del nou centre cívic.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.