Punt divers

Vilabertran recorda en una mostra el republicanisme a les comarques gironines del primer terç del segle XX

El Museu d'Història de Catalunya i la Casa de Cultura de la Diputació de Girona han presentat aquest diumenge l'exposició 'El somni republicà. El Republicanisme a les comarques gironines 1900-1936' a la canònica de Santa Maria de Vilabertran (Alt Empordà). La mostra està basada en el resultat d'una recerca en què han treballat uns 30 historiadors. El comissari de la mostra i responsable de l'estudi, Enric Pujol, ha explicat en declaracions a l'ACN que l'exposició pretén difondre el republicanisme del 1900 al 1931, 'gran desconegut', segons ell, i d'especial importància a les comarques gironines. Un territori en què la 'majoria republicana' va ajudar a assolir la 'proclamació del nou règim'.

La mostra es podrà visitar fins el 20 de setembre a la canònica de Santa Maria de Vilabertran (Alt Empordà). L'exposició presenta la força i la vitalitat que va adquirir històricament el moviment republicà entre el 1900 i el 1936 a les comarques gironines i que encara es deixa sentir en l'actualitat.La canònica de Santa Maria de Vilabertran és un conconjunt monumental patrimoni de la Generalitat gestionat pel Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació a través del Museu d'Història de Catalunya.La mostra condensa el resultat d'una recerca en que hi ha treballat una trentena d'estudiosos, adreçada tant al públic desconeixedor del republicanisme a Catalunya i a les comarques gironines durant el període 1900-1936, com als coneixedors que volen aprofundir en la temàtica amb noves dades resultants d'aquest estudi. 'Valia la pena fer aquest gran esforç. En contra del que es podria pensar, el republicanisme encara és un gran desconegut', ha explicat Pujol. Segons ell, 'quan expliquem l'adveniment de la República sembla que surti de generació espontània'. Tot i això, ha insitit en què és 'fruit d'un treball' fet des de finals del s. XIX. Els resultats d'aquest treball de recerca dirigit per Pujol s'han traduït també en l'edició d'un llibre, que aplega documentació i textos de Marià Baig, Albert Balcells, Francesc Bonamusa, Pere Bosch, Cèlia Cañellas, Sofia Castillo, Giovanni Cattini, Josep Clara, Xavier Díez, Gemma Domènech, Àngel Duarte, Pere Gabriel, Jordi Gaitx, Jordi Galofré, Arnau Gonzàlez, Òscar Jané, Salomó Marquès, Josep Maymí, Jordi Pujiula, Jordi Roig, Josep M. Roig i Rossich, Gemma Rubí, Anna Sallés, Narcís Selles, Anna Teixidor, Albert Testart i Anna M. Velaz. A la inauguració, que ha tingut lloc a al canònica de Santa Maria de Vilabertran hi ha assistit el director del Museu d'Història de Catalunya, el vicepresident de la Diputació


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.