Punt divers

Ponts reparteix un any més prop de 8.000 racions del seu popular Ranxo

Com és tradicional cada dimarts de Carnestoltes al municipi de Ponts (Noguera) s'han repartit un any més prop de 8.000 racions del seu popular Ranxo. La tradició explica que el Ranxo és un plat que es repartia entre la gent necessitada abans de la Quaresma per tal que agafessin forces i actualment s'ha convertit en una festa que aplega milers de persones a l'avinguda Valldans de Ponts amb ganes de tastar el plat i endur-se'n una bona ració a casa. El Ranxo està cuinat principalment amb carns diverses, verdures, llegums i brou. Prop d'una seixantena de cassoles i una vintena de cuiners l'han elaborat des de les sis del matí fins a les dues, moment en què s'ha repartit.

L'alcalde de Ponts, Jaume Garcia ha recordat que la festa del Ranxo és una tradició centenària que es celebra el dimarts de Carnestoltes, és a dir, el darrer dia abans de l'inici de la Quaresma. Inicialment, era un plat que es donava a la gent necessitada però avui en dia és tota una festa gastronòmica de la Noguera en què hi participa tota la població i molta gent vinguda d'altres punts del país que s'atansen a Ponts per degustar el popular plat. Garcia també ha remarcat que l'únic període en què es té constància que es va deixar de celebrar la festa va ser durant el franquisme.De fet, el consistori de Ponts fa anys que treballa per aconseguir que la festa sigui declarada d'interès nacional. Per aquest motiu, des de l'any passat es programen una sèrie d'activitats paral·leles com un mercat gastronòmic amb productes de la Noguera i la difusió i promoció de la marca turística 'PontsésMés!', que tots els cuiners llueixen al seu davantal.La tradició també explica que la vigília de Carnaval, els veïns de Ponts passaven casa per casa per recollir el màxim possible d'ingredients per elaborar el Ranxo. Avui però, són pocs els qui entreguen ingredients quan els passa la comitiva que porta a terme aquesta acció coneguda com a 'Lali-Lali', i normalment s'acostumen a donar diners per tal que es pugui finançar la festa.Una de les persones més carismàtiques de la festa del Ranxo és la Adoración García, que fa més de trenta anys que és cuinera del plat i des d'en fa cinc està al capdavant de la vintena de cuiners que fan el Ranxo. Enguany, Adoración ha dit que han tingut una mica més de feina al principi de la jornada ja que l'amenaça de pluja ha obligat a situar una teulada al damunt de les olles per tal que no hi arribés a caure l'aigua. Això no obstant, només s'han escapat unes gotes al llarg del matí, i la climatologia no ha estat un impediment perquè la festa s'hagi pogut celebrar amb total normalitat.Adoración García, com cada any, explica les quantitats de producte que han utilitzat per elaborar el Ranxo de manera que ha indicat que hi han posat prop d'una setantena de quilos de carn de porc i vedella, un centenar de pollastres i més d'una cinquantena de gallines. Així mateix, també s'hi ha posat una cinquantena de quilos de mongetes, uns seixanta de cigrons, uns vuitanta de patates, cols, cebes i porros, cinc quilos de tomata, una seixantena de pasta de sopa, uns quaranta d'arròs i prop de vint quilos de sal.El procés d'elaboració del Ranxo comença a les sis del matí amb l'encesa dels focs per escalfar l'aigua de les olles. A les vuit s'hi comencen a tirar les carns que una vegada cuites es retiren i es trinxen. Posteriorment s'han tornat a posar al foc amb les verdures i els llegums perquè segueixi la cocció tot remenant contínuament perquè no s'enganxi. Al final de tot s'hi afegeix botifarra negra. Mentrestant, la gent es va atansant cap a les tanques que protegeixen el recinte on es cuina tot plegat i carregats amb olles i recipients de tot tipus comencen a fer cua per tal que a partir de les dues del migdia se'ls serveixi el Ranxo.Com és habitual, al Ranxo també s'hi deixen veure diferents representants de partits polítics i institucions. Enguany, han visitat la festa gastronòmica dirigents de CiU com el candidat per Lleida a les eleccions al Parlament, Albert Batalla, la presidenta del PP, Dolores López, diputats del PSC com Antoni Llevot, i càrrecs polítics com el president de la Diputació de Lleida, Jaume Gilabert, i el president del Consell Comarcal de la Noguera, Vicent Font, els dos d'ERC.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.