Successos

9 anys de presó per un dels acusats de drogar a menors i abusar-ne

L’Audiència de Girona absol el segon processat perquè les relacions eren consentides i es portava pocs anys amb la noia

L’Audiència de Girona ha condemnat a 9 anys de presó un dels acusats de subministrar drogues a menors per abusar-ne sexualment en un pis de Blanes. Segons informa l’Agència Catalana de Notícies, la sentència conclou que, entre agost i setembre del 2018, aquest processat, que tenia 48 anys, va “subministrar de forma gratuïta” porros a una menor de 15 anys. Després, anaven a una habitació i mantenien relacions sexuals “aprofitant-se que la menor estava sota els efectes de les substàncies estupefaents”. El tribunal conclou que l’acusat va “convidar” a drogues a tres menors més. L’Audiència absol el segon acusat, de 19 anys aleshores, perquè sosté que les relacions sexuals que va mantenir amb una menor eren consentides i tots tenien “un grau de maduresa similar”.

Al final del judici, que es va fer a la secció tercera de l’Audiència de Girona el 10 i 11 de gener, els acusats van al·legar que les relacions sexuals van ser consentides. Un d’ells, que en el moment dels fets tenia 48 anys i la menor 14, va dir que creia que la noia en tenia 16, l’edat legal per prestar consentiment. A més, va negar haver-li proporcionat “cigarrets d’haixix, marihuana i cocaïna”, com sostenien les acusacions.

Per a aquest acusat, la fiscalia demanava 21 anys de presó per un per un delicte contra la salut pública, un delicte continuat d’abús sexual i un delicte de lesions (per presumptament haver contagiat la sarna a la menor).

La sentència de la secció tercera de l’Audiència de Girona, de la que ha estat ponent el magistrat Manuel Ignacio Marcello, rebutja la versió exculpatòria del processat i remarca que sabia perfectament que la menor tenia menys de 16 anys perquè, de fet, era un any més petita que la seva filla.

La sentència subratlla que a la causa consten missatges que l’acusat i la menor es van creuar que evidencien que ell era conscient d’estar cometent un delicte. “Hem de parlar de les nostres coses i no dir res a ningú, tu no has de dir res d’això nostre” o “saps que ens hi juguem molt, i jo m’hi jugo més que tu”, són alguns dels whatsapps que es van enviar i que, segons el tribunal, acrediten que el processat sabia que no podia tenir sexe amb la menor.

No només hi ha les converses per missatgeria instantània, la sentència fa referència a una carta “manuscrita i rubricada” per l’acusat, datada el 29 de desembre del 2018 i que va enviar el jutjat demanant la llibertat quan estava en presó preventiva. Allà, deia: “És cert que la meva parella és menor (15 anys), però quin mal es pot fer si dues persones com nosaltres ens estimem?”. “En definitiva, el processat sabia perfectament l’edat que tenia la víctima”, argüeix la sala.

La secció tercera de l’Audiència de Girona conclou que la menor va anar “diàriament” a casa de l’acusat entre el 3 d’agost i el 4 de setembre del 2018: “Durant aquest període, l’acusat li subministrava de forma gratuïta haixix i marihuana. Un cop acabat el consum, es dirigien a un dels dormitoris del pis i el processat, aprofitant-se que la menor es trobava sota els efectes de les substàncies estupefaents, mantenia relacions sexuals amb ella”.

La sentència també recull que acusat i víctima es portaven més de 40 anys i que la noia va declarar al judici, a porta tancada, que tot i que en el seu moment va consentir, ara entén que va ser “manipulada”.

El tribunal també condemna Miguel Joly per haver proporcionat porros d’haixix i marihuana a tres menors més, tot i que no considera provat que també els oferís cocaïna perquè no hi ha cap prova que ho acrediti. L’absolen, per contra, del delicte de lesions perquè tampoc s’ha pogut acreditar que fos ell qui contagiés la sarna a la víctima.

A l’hora de dictar condemna, l’Audiència aprecia dues circumstàncies atenuant a l’acusat: per dilacions indegudes (pel temps que el cas ha trigat en arribar a judici) i per alteració psíquica. La sala remarca que el processat té “un funcionament intel·lectual límit” que, encara que no afecta la seva capacitat de comprendre la il·licitud dels fets, sí que li dificulta “processar la informació i interpretar de manera adequada determinades situacions”.

El segon acusat, absolt

La fiscal acusava l’altre processat d’abusar de dues menors de 14 i 15 anys quan ell en tenia entre 19 i 20 i sol·licitava una condemna de 18 anys de presó. El processat només va admetre relacions amb una d’elles, al·legant que van ser parella i que el sexe va ser consentit.

El tribunal dona la raó a l’advocat de la defensa, David de la Llave, que va argumentar que no era un abús sexual perquè els dos joves es portaven pocs anys i tenien una “maduresa similar”. En aquest sentit, l’Audiència recull que tant la menor, com l’acusat i altres testimonis van avalar que van mantenir una relació sentimental que va durar aproximadament un any i mig i de la que estaven al corrent les respectives famílies: “Tenien una edat molt similar, es van conèixer perquè es relacionaven en el mateix cercle d’amics i les seves famílies no van posar objecció al nuviatge”.

L’Audiència també l’absol del segon delicte d’abús sexual del que l’acusava la fiscalia i assenyala que, al judici, ni tan sols la víctima va refermar que hagués tingut relacions amb ell quan tenia 15 anys.

La sentència no és ferma i es pot recórrer interposant recurs al TSJC.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia